Lietadlo so zmätenými pasažiermi pristálo v nesprávnom meste, viac ako 250 kilometrov od cieľa

Dnešné moderné stroje sú vybavené mnohými zariadeniami, ktoré pilotov spoľahlivo odnavigujú aj pomôžu s pristaním. Občas sa však stane aj nečakaná udalosť.

26.03.2023 06:00
debata (4)

Po bizarnom zvrate udalostí skončilo totiž 69 pasažierov súkromnej leteckej spoločnosti Buddha Air v úplne inom nepálskom meste, než kam mali letieť.

Podľa miestnych médií bol let U4505 spoločnosti Buddha Air na ceste z medzinárodného letiska Tribhuvan v Káthmandu do Janakpuru. Tam však nedorazil.

Skončil v Pokhare, 255 kilometrov vzdialenej od plánovaného a očakávaného cieľa.

Řecko nás baví, Grécko, bloger Čítajte viac Cestovateľ Zdeněk: Do Grécka choďte autom, vyhnete sa tak miestam so zlým počasím

Čo zavinilo zmätok?

Podľa správ došlo k problémom letu v dôsledku nepriaznivého počasia. To donútilo dopravcov hľadať vhodné chvíle, keď mohli ich stroje rýchlo vzlietnuť a opustiť oblasť s nepriaznivými podmienkami.

Let Buddha Air mal teda už pri štarte meškanie a v Pokhare mali stroje povolené pristáť v prípade dobrej viditeľnosti. Predstavitelia leteckej spoločnosti sa teda rozhodli let presmerovať a najprv letieť tam, kvôli čomu sa následne zmenilo aj číslo letu.

A tak stačila maličká zmena v letovom poriadku na dispečingu a 69 pasažierov letu U4505 sa zrazu ocitlo na lete U4607, ktorý mal destináciu vzdialenú asi 20 minút letu od ich očakávaného cieľa.

Chybu teda zapríčinila súhra nepriaznivých okolností a nedorozumení medzi pozemným personálom a pilotmi, ktorí po obdržaní nových letových inštrukcií neskontrolovali zoznam cestujúcich a ich letenky.

Podľa miestneho Úradu civilného letectva išlo o druhý incident podobného druhu v histórii nepálskeho letectva za posledných 25 rokov.

bicyklovanie - žena - radosť Čítajte viac Tu je 10 najlepších miest pre cyklistov: 9 z nich je v Európe, takto vyzerajú Havaj, vulkán, sopka, láva Čítajte viac Krok od smrti: Lávu jednej z najnebezpečnejších sopiek tavia pre divácku šou v peci
4 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo