Väzni z Alcatrazu nemohli ujsť, no nie pre žraloky. Prečo ho nakoniec zatvorili?

V súčasnosti Alcatraz funguje ako turistická atrakcia, ktorú ročne navštívi viac ako 1,4 milióna ľudí. Predtým to bolo ale jedno z najprísnejších amerických väzení, ktoré je opradené mnohými mýtmi a legendami. Tresty si v ňom odpykávali najťažší zločinci vrátane "capo di tutti capi" - obávaného amerického gangstera Al Caponeho.

20.03.2023 12:25
Alcatraz, väzenie Foto: ,
Alcatraz pri San Franciscu.
debata

V utorok 21. marca uplynie 60 rokov od zatvorenia ostrovného väzenia Alcatraz v americkom San Franciscu, z ktorého vraj nebolo úniku.

Názov deväťhektárového ostrova je odvodený od španielskeho slova ALcatraces, čo v preklade znamená pelikán. Pomenovali ho tak v roku 1775 španielski moreplavci podľa vtákov, ktoré tu žili.

Postupom času sa názov poangličtil na Alcatraz. V roku 1850 prezidentským príkazom vyčlenili ostrov na vojenské účely.

Kalifornská zlatá horúčka, následný boom rastu San Francisca a potreba chrániť Sanfranciský záliv viedli americkú armádu k vybudovaniu pevnosti na vrchole ostrova.

Amsterdam, Holansko, kanály, cestovanie, turistka, turizmus, dovolenka Čítajte viac Mladá Američanka zverejnila 5 miest v Európe, ktoré už nikdy nechce navštíviť. Jej dôvody zdvihnú tlak

Ostrov bol tiež miestom prvého funkčného majáku na západnom pobreží USA a od roku 1868 sa stal vojenským väzením s prvými odsúdenými.

V roku 1909 armáda zbúrala pôvodnú budovu a jej suterén zostal slúžiť ako základ pre nové vojenské väzenie.

Práve táto väzenská budova sa neskôr preslávila ako „The Rock“ – Skala. V roku 1933 ostrov previedli pod americkú justíciu na účely Federálneho úradu pre väznice.

Vláda USA modernizáciou väzenia riešila problém so vzrastajúcou kriminalitou počas veľkej hospodárskej krízy a prohibície.

Alcatraz
Alcatraz
+3Alcatraz

Zlomila aj Al Caponeho

V apríli 1934 sa začalo s rekonštrukciou, do ciel zaviedli elektrinu, do okien vsadili mreže, priečky vystužili železom.

Navrhnutý bezpečnostný systém nepripúšťal nijaký pokus o vzburu alebo útek. Do stropu miestnosti, kde sa väzni stravovali, boli napríklad namontované zásobníky so slzotvorným plynom a všetky možné únikové cesty zabetónovali.

Prvých väzňov do Alcatrazu transportovali 11. augusta 1934. V tomto roku sa sem dostal aj Al Capone ako väzeň s číslom 85.

Svoj pobyt vo väzení znášal veľmi zle. Po siedmich rokoch, šiestich mesiacoch a štrnástich dňoch vyšiel na slobodu ako chorľavý a zlomený človek.

Vo väznici si odpykávali tresty aj ďalší neslávne známi zločinci ako George Kelly (gangster z prohibičnej éry) či Robert Stroud (vrah známy ako Birdman z Alcatrazu).

Väzenie bolo určené pre odsúdených, ktorí sa odmietali podriadiť pravidlám a nariadeniam iných federálnych inštitúcií.

Priemerne sa v ňom nachádzalo len 260 až 275 väzňov, pričom väzenie malo kapacitu 336 odsúdených.

Štyri práva

V Alcatraze mal odsúdený štyri práva – jedlo, oblečenie, prístrešie a lekársku starostlivosť. Všetko ostatné bolo privilégium, ktoré si bolo treba zaslúžiť.

Privilégiá zahŕňali prácu, korešpondenciu, návštevy rodinných príslušníkov, prístup do väzenskej knižnice a rekreačné aktivity ako maľovanie a hudba.

Počas svojej histórie vo väzení zaznamenali dovedna 14 pokusov o útek. Oficiálne sa z Alcatrazu nikomu nepodarilo utiecť, hoci dodnes sú piati väzni označení ako nezvestní a pravdepodobne utopení.

Jedným z mnohých mýtov o Alcatraze je, že kvôli žralokom nebolo možné preplávať z ostrova na pevninu. Hlavnými prekážkami však bola nízka teplota vody, silné prúdy a vzdialenosť ostrova od pevniny.

A koniec

Väzenie oficiálne zatvorili po 29 rokoch prevádzky 21. marca 1963. Alcatraz bol takmer trikrát drahší na prevádzku ako ktorákoľvek iná federálna väznica.

Hlavné náklady plynuli z izolácie ostrova, takže všetko jedlo, zásoby, vodu, palivo bolo treba na ostrov dopravovať loďami.

Nemali napríklad ani zdroj pitnej vody a tak museli každý týždeň dopraviť na ostrov takmer jeden milión galónov vody (3,7 milióna litrov). Federálna vláda preto dospela k záveru, že je nákladovo efektívnejšie vybudovať novú inštitúciu.

V rokoch 1969 – 1971 ostrov obsadili Indiáni, ktorí chceli na jeho území vytvoriť indiánske vzdelávacie centrum. Vláda USA, ktorá mala s ostrovom iné úmysly, im po vyjednávaniach pridelila na tieto účely federálnu pôdu v Kalifornii.

Od roku 1972 sa ostrov stal súčasťou rekreačnej zóny Golden Gate National Recreation Area. Hlasovaním voličov v San Franciscu bol v roku 2008 odmietnutý návrh na zbúranie pozostatkov svetoznámej bývalej väznice, ktorá sa mala zmeniť na globálne mierové centrum a konferenčné stredisko.

O väznici natočili aj dva známe filmy – strhujúci thriller Útek z Alcatrazu (1979) v hlavnej úlohe s Clintom Eastwoodom a kultovú snímku Skala (1996) s hereckými legendami ako Sean Connery, Nicolas Cage či Ed Harris.

Mont Blanc, Alpy, Francúzsko, Chamonix Čítajte viac Starosta horskej dediny má toho dosť! Najprv žiadal od horolezcov pohrebnú zálohu, teraz im hrozí väzením väzeň, väzenie, väznica, basa, Čítajte viac Otvorili megaväznicu pre 40 000 zloduchov: na 100 m2 žije vyše 100 väzňov s iba dvoma záchodmi Fajčenie v práci oberá firmy o milióny - fajčiari viac chýbajú Čítajte viac Fajčíte? Tieto dovolenkové destinácie vám za cigarety naparia pokuty aj väzenie
debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #USA #San Francisco