Letiská hlásia zaujímavé novinky: Z Bratislavy poletíte do 33 destinácií, z Košíc do 6 a z Piešťan aj do Tel Avivu

So zmenou času tradične prichádzajú aj zmeny na letiskách. Od 26. marca vstúpil do platnosti letný letový poriadok, ktorý priniesol na slovenské letiská hneď niekoľko noviniek.

30.03.2023 06:10
NEPOUZ, letisko Bratislava Foto:
Letný letový poriadok začal na slovenských letiskách platiť od 26. marca.
debata (16)

Lietať sa toto leto nebude len z hlavného mesta, viacero zaujímavých spojení nájdu cestovatelia aj na Medzinárodnom košickom letisku či na letiskách Poprad-Tatry a Piešťany.

Letný letový poriadok tradične prináša na letiská bohatú ponuku prímorských destinácií. Najväčší výber ponúka zo slovenských letísk tradične najväčšie z nich – z Bratislavy budú toto leto smerovať linky do 33 destinácií v 17-tich krajinách.

Z košického letiska smerujú v tomto roku linky do šiestich destinácií a novinku ohlásilo aj letisko Piešťany.

Dominantnými sú najmä írske nízkonákladové aerolinky Ryanair. Letný letový poriadok bude na letiskách tradične platný do zmeny zimného času, teda do 28. októbra 2023.

AKCIOVÉ LETENKY ZO SLOVENSKA

4 novinky v Bratislave

Bratislavské letisko má v letnom letovom poriadku pre cestovateľov hneď štyri novinky – litovské mesto Kaunas, egyptské letovisko Marsa Alam a čiernohorskú Podgoricu. Medzi novinkami je tiež linka do gréckych Atén, ktorej plánovaný štart sa však z 5. júna presúva až na september.

Medzi pravidelnými linkami zostávajú dve spojenia do Londýna – na letisko Luton a Stansted, linka do írskeho Dublinu, škótskeho Edinburghu a anglického Manchestra. Linky budú smerovať aj smerom na Balkán, sú medzi nimi okrem Podgorice aj macedónske Skopje, bulharský Burgas, do ktorého smerujú až dve spojenia, či hlavné mesto Sofia.

Medzi tzv. citybreakovými destináciami sú linky do gréckeho Solúnu, holandského Eindhovenu, chorvátskeho Záhrebu, talianskeho Bergama – z ktorého to majú dovolenkári na skok do Milána, do belgického mesta Brusel a tiež najobľúbenejšieho citybreaku Slovákov – do Ríma.

Najväčšie zastúpenie majú práve prímorské destinácie – lietať sa bude na grécke ostrovy Zakynthos, Rodos, Heraklion a Korfu, na taliansku Sardíniu aj Sicíliu, na Maltu aj španielsku Malorku, či do cyperských destinácií Pafos a Larnaka a tiež do tureckého Dalamánu. Medzi exotikou zostáva naďalej Dubaj, egyptská Hurghada a tiež kanársky ostrov Lanzarote.

Záujem o odlety z Bratislavy je vyšší ako v predpandemickom roku 2019, ukazujú dáta Pelikána.sk. Napriek tomu letisku stále chýba zhruba polovica pasažierov.

Z Bratislavy bude smerovať linka do egyptského... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Egypt, pláž, Marsa Alam, dovolenka Z Bratislavy bude smerovať linka do egyptského letoviska Marsa Alam.

Z Košíc do sveta

Z metropoly východu budú dopravcovia smerovať do Londýna aj anglického Liverpoolu. Do Veľkej Británie bude smerovať aj linka do írskeho Dublinu, a to vo frekvencii dvoch letov týždenne.

košického letiska tiež budú nízkonákladové aerolinky Eurowings lietať do nemeckého Düsseldorfu, a to každý pondelok a piatok. Obľúbenou linkou je smerujúca do Prahy – Ryanair na tejto trase lieta päťkrát týždenne.

Jednou z najdôležitejších liniek je však tá smerujúca do Varšavy s poľskými aerolinkami LOT – priame spojenie na trase Košice – Varšava lieta šesťkrát týždenne. Dovolenkári sa z nej následne vedia dostať do vyše 80 destinácií na 4 kontinentoch.

Týždenne do Izraela

Letecké linky neobišli ani ďalšie dve slovenské letiská – z letiska Poprad-Tatry bude smerovať linka s aerolinkami Wizz Air na londýnske letisko Luton, a to dvakrát týždenne každú stredu a nedeľu.

Novinkou na piešťanskom letisku je linka do izraelského Tel Avivu – Trnavský kraj chce týmto spôsobom prilákať dovolenkárov z Izraela na kúpeľné pobyty, linka je však venovaná aj slovenským turistom smerujúcim do Izraela.

Do Tel Avivu bude smerovať linka z Piešťan. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Tel Aviv, more, dovolenka, pláž, Izrael Do Tel Avivu bude smerovať linka z Piešťan.
NEPOUZ, Malorka, Španielsko, leto, pláž, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Aké budú top letné destinácie Slovákov? Tu sú najobľúbenejšie letenky k moru lietadlo, rodina, cestovanie, cestovanie s deťmi, deti, mama, otec, deti na palube, letisko, Čítajte viac Cestovatelia zarobili tento rok vyše 100-tisíc eur. Ako? Na meškajúcich letoch NEPOUZ, Gran Canaria, Kanárske ostrovy, pláž, more, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Oddych na pláži aj horská turistika v jeden deň? Gran Canaria je prekvapivo rozmanitá. Pozrite si akciové letenky
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Pelikan.sk