Jeden kopček za 6000 eur! Z čoho sa vyrába najdrahšia zmrzlina sveta?

Stojí ako 6000 normálnych zmrzlín, ktoré by priemernému jedákovi vystačili na 100 liet. Vychutnávať si ju pomaly sa veľmi nedá, čo vyplýva zo samotnej podstaty tohto jedla, a tak toto šialene drahé potešenie musíte zhltnúť za pár minút.

06.06.2023 06:00
debata (2)

Mrazený dezert, nazývaný byakuya – v japončine „biela noc“ – v súčasnosti stojí 880 000 jenov (teda vyše 5900 eur) za porciu, čo z neho robí oficiálne najdrahšiu zmrzlinu na svete, píše CNN. Potvrdzuje to aj Guinnessova kniha rekordov.

Japonská značka zmrzliny Cellato na svojej webovej stránke nazýva bielu noc gelatom – jej názov je náznakom talianskeho pôvodu.

Jej prísada skutočne pochádza z Alby, kde majú tie najlepšie biele hľuzovky v Taliansku. Táto ingrediencia stojí až dva milióny jenov (13 500 eur) za kilogram, uvádza sa v článku uverejnenom na webovej stránke Guinnessovej knihy rekordov.

Zmrzlinu dotvára jedlý zlatý list, dva druhy syra a „Sakekasu“, pastovitá zložka získaná z procesu výroby saké.

„Vývoj s množstvom pokusov a omylov nám trval viac ako 1,5 roka, kým sme dosiahli tú správnu chuť,“ povedal zástupca zmrzlinárskej spoločnosti pre Guinnessovu knihu rekordov.

Spoločnosť uviedla, že jej poslaním nie je len vyrábať úžasne drahé dezerty, ale vytvoriť kulinárske dobrodružstvo, ktoré spája európske ingrediencie a tradičné japonské jedlá.

Za týmto účelom prizval Tadayoshiho Yamadu, šéfkuchára v RiVi, reštaurácii so sídlom v Osake, ktorá je známa svojou francúzsko-japonskou fusion kuchyňou, aby projekt riadil.

Dezert sa podľa webovej stránky Cellato predáva len v Japonsku. Konzumenti dostanú dokonalú porciu namiešanú s chirurgickou presnosťou striktne podľa receptu.

Po podaní sú inštruovaní, aby pridali bielu hľuzovku so správnou štruktúrou presne vtedy, keď zmrzlina zmäkne, a potom ju zmiešali ručne vyrobenou kovovou lyžičkou.

A ako táto nezvyčajná zmrzlina vlastne chutí? Tím z Guinnessovej knihy rekordov ju nemal možnosť ochutnať, no firma Cellato veľkoryso ponúkla ochutnávku svojim zamestnancom, ktorí ju opísali ako „bohatú na chuť a textúru“.

Odporúča sa degustáciu spojiť s prípitkom saké alebo pohárom francúzskeho bieleho vína.

zmrzlina, cvrčky Čítajte viac Od januára môžeme podľa Eurokomisie jesť hmyz a už je aj v ponuke zmrzlina vyrobená z cvrčkov Comfort Town, Kyjev, Ukrajina, mesto, domy, sídlisko, bývanie, Čítajte viac Najfarebnejšie sídlisko majú v Kyjeve. Je to krása alebo gýč? Slávnostné otvorenie tunela Bôrik Čítajte viac Nemali pravítko? Objednané nové vlaky za 258 miliónov eur sa nezmestia cez tunely

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zmrzlina #Guinnessova kniha rekordov