Cyklotrasy s Rakúskom prepoja do konca tohto roka

Cyklistické prepojenie medzi rakúskou obcou Kittsee a bratislavskými Rusovcami cez Petržalku bude dokončené do konca tohto roka. "Ostáva nám už len zavŕšiť druhú etapu cyklochodníka na Kopčianskej ulici či osadiť orientačno-turistické tabule," povedala Oľga Gáfriková, prednostka Miestneho úradu v bratislavských Rusovciach. Spojenie slovenských a rakúskych cyklotrás sa uskutočňuje v rámci projektu Servus Pontis.

10.10.2012 06:00
cyklista, bicykel, bicyklovanie Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Vybudovať vyše tri kilometre nových cyklotrás a označiť asi 20 -aj to bolo cieľom projektu, ktorý už finišuje a v ktorom tiež chceli vytvoriť oddychové miesta a altánky, osadiť drobnú architektúru či cykloturistické značky. Desať orientačno-turistických tabúľ má zase cyklistom dať informácie o najvýznamnejších kultúrnych pamiatkach a pamätihodnostiach, prírodných danostiach územia či chránenom vtáčom území Sysľovské polia, kde hniezdi aj ohrozený drop fúzatý.

„Prepojenie cyklotrás rozšíri možnosti športového vyžitia pre obyvateľov aj pre návštevníkov mesta a umožní im spoznávať aj pamätihodnosti a rôzne zaujímavosti v blízkosti cyklotrás,“ uviedla Gáfriková. Na území Petržalky je v blízkosti cyklotrasy napríklad chránená krajinná oblasť Soví les či vojenské bunkre a cintorín padlých vojakov z prvej svetovej vojny. Územie Rusoviec ponúka návštevu rímskeho vojenského tábora Gerulata, ktorý chce Slovensko zapísať aj do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, park pri neogotickom kaštieli či Kostol sv. Márie Magdalény.

V rámci projektu sa však nespájajú len cyklotrasy. Samosprávy chcú spropagovať aj turistické cesty, náučné chodníky, kultúrne a historické pamiatky či podporiť aktivity, ktoré sú orientované na rozvoj cestovného ruchu. Vydali aj trojjazyčné publikácie Regionálny turistický sprievodca a Kultúrny kompas.

Na projekte sa od januára 2009 do konca tohto roka podieľajú štyri bratislavské mestské časti – Rusovce, Petržalka, Jarovce a Čunovo a sedem rakúskych obcí Deutsch Jahrndorf, Edelstal, Gattendorf, Kittsee, Nickelsdorf, Pama a Zurndorf. Projekt bol podporený z Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika Rakúsko 20072013 a mestská časť Rusovce v ňom plní úlohu vedúceho partnera. Príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja je plánovaný vo výške 747.021 eur.

Mestská časť Bratislava-Rusovce nadväzuje na projekt Servus Pontis projektom Eurovelo 6, ktorý spája slovenské a maďarské cyklotrasy.

debata chyba