Zimná dovolenka u Arabov láka aj našincov

Poslať niekoho do teplých krajín znie nelichotivo, ale v našom prípade ten, komu sa taká možnosť naskytne, bude jasať šťastím! A za takéto želanie sa dokonca úprimne poďakuje.

26.11.2012 22:32
Pyramídy Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Typické letné destinácie arabského sveta ako Egypt, Tunisko a Maroko majú čaro aj počas nadchádzajúceho obdobia. Môžeme sa túlať mestami s charakteristickým oparom a vôňou Orientu, zájsť do púšte a tam sa nechať unášať nádhernou scenériou, bizarnými tvarmi, soľnými jazerami či mestami vytesanými pod povrchom zeme alebo užiť si vrcholky majestátneho Atlasu. Teraz sa však prenesieme tam, kde noha našinca vkročí pomenej, ale jej stopa tam už svoje miesto má.

Emiráty, najmä Dubaj, si svojou politikou vydobyli miesto na mape sveta. A to sa prejavilo aj v našich dovolenkových destináciách. Okrem nákupov v početných obchodných centrách poskytujú emiráty celoročnú možnosť kúpania v mori. Tú možno zažiť všade, ale aj v menej známych emirátoch (t. j. krajoch) federatívnych emirátov, napríklad v Rás al-Chajme či Fudžajre.

Pre milovníkov automobilového sveta sa oplatí zájsť do hlavného mesta Abú Zabí, aby mohli zhliadnuť Ferrari World, kde si možno vyskúšať najrýchlejšiu dráhu na svete. Zrýchlenie z 0 na 240 km/h dosiahnete za menej ako 5 sekúnd! S prívlastkom naj zostávame v tejto krajine aj naďalej.

Z náboženského stánku spravili obyvatelia turistický kolos. Hovorím o mešite šejka Zájida, zakladateľa Spojených arabských emirátov z rodu Ál Nahján. Nielenže je mešita najväčšia na svete – pojme 40-tisíc veriacich, ale má aj najväčší koberec a luster. Megakoberec váži 47 ton a z Iránu ho dopravili v dvoch lietadlách. Luster s dĺžkou 15 m tiež nezaostáva a je posiaty miliónom Swarovského krištáľov. Skutočným zážitkom je pohľad z najvyššej veže sveta – Burdž Chalífa z výšky 828 m, ktorý donúti človeka uvedomiť si, čo ľudský duch dokáže.

Delfíny a nádherné vody Hormuzského prielivu možno obdivovať na najsevernejšom výbežku emirátov, v okolí polostrova Musandam, ktorý už patrí Ománu. Táto obrovská krajina na samom juhu Arabského polostrova priťahuje všetky kategórie turistov. Ubytovanie poskytuje od nádherných luxusných hotelov prilepených v zálivoch okolo hlavného mesta Maskat až po jednoduché penzióny roztrúsené po celej krajine.

Na nákupy môžete vybehnúť aj tam, ale mimo centier vás čakajú desiatky nádherných pevností a pevnôstok z dôb portugalskej kolonizácie. Schované všelikde v skalách, ako aj majestátne, ktoré vás rovno oslovia. Veru, ani UNESCO nedá na ne dopustiť. No a pre milovníkov trekingu alebo adrenalínových zoskokov do údolných jazierok s tyrkysovou vodou nemôže byť lepšie miesto na svete.

Chcete zažiť zrod korytnačieho života? Vydajte sa južne od Súru na korytnačie pláže v Rás al-Hadd alebo Rás al-Džinz, alebo na okolité ostrovy, kde budete iba vy a korytnačky. Ománsky masív Skalných hôr sa šplhá do výšky 3 000 m. Terasovité políčka, ruže a granátové jablká si v Zelených horách a na Slnečnom vrchu vychutnajú všetci, nielen priaznivci cyklistiky. Práve na týchto miestach víťazili tento rok Slováci. Chcete zažiť nulovú gravitáciu, keď vám auto v neutrále ide do kopca? V takom prípade vyrazte do južnej provincie Dufár a neďaleko Salály si to môžete vyskúšať.

Človek si myslí, že keď letí niekde pánubohu za chrbát, bude tam iba on sám a miestni obyvatelia, prípadne pár nadšencov z rôznych kútov sveta. Táto moja premisa nevyšla, lebo komerčná linka leteckej spoločnosti Arabia Felix z jemenskej Mukally na Sokotru bola plná Slovákov a Čechov. A že na Sokotru nikto nechodí! Jasné, že na tento najväčší ostrov patriaci Jemenu nelietajú chartery z Bratislavy, zato navštíviť Sokotru raz v živote považujem za nutnosť pre turistu bádateľa. Presne tak, ako aspoň raz vidieť pyramídy v Gíze, grécku Akropolu či Eiffelovu vežu. Ospevované pravé kadidlovníky okrem Ománu nájdete hneď u jemenských susedov a tiež na tomto nádhernom ostrove. Sokotra sa vyníma v rebríčku najbizarnejších rastlín na svete. Strom s dračou krvou alebo fľaškovníky nikde inde na svete nenájdete. Rozmanitosť prírody podčiarkujú desiatky druhov rýb, ktoré môžete chytať spolu s miestnymi rybármi rovno na háčik. Prekvapia vás jaskyne, ale aj rajské bieloskvúce pláže, na ktorých ste iba vy. A možno nájdete aj čeľusť z veľryby nad útesom pri dedinke Kalansíja.

Na Arabskom polostrove zostávame. Pre turistov, ktorí si doprajú luxusné hotely, ale aj pre tých, ktorí nachádzajú čaro v miestnych kaviarňach, je Bahrajn ideálne miesto. Kúpať sa tiež môžete do sýtosti. Okrem všadeprítomných nákupných centier sú všadeprítomnejšie hrobky z rôznych historických etáp. Toto je najvýraznejšie dedičstvo tejto ostrovnej krajiny. Najstaršia mešita v zálive, niekoľko pevností a chrámov, ale aj múzeum ropy a múzeum perál. Áno, bahrajnské perly boli najkrajšie a najdrahšie. Vraj vďaka sladkovodným podmorským prameňom. Aj preto sa Bahrajn nazýva kráľovstvom perál. Ani Bahrajn nemá o adrenalín núdzu. Aj keď arabská jar zo svojho itinerára Bahrajn nevynecháva, F1 sa jazdí a nadšenci sa tešia, vrátane slovenských.

Hovorím, že raz za život vidieť pyramídy! Tie sú aj v Sudáne. Aj keď meno afrického velikána neznie celkom turisticky, veruže by ste boli prekvapení, čo všetko tu stojí za zhliadnutie. Pyramídy ako číslo 1. Merojské v Badžráwíji alebo v Kuru pri mieste Džabal Barkal. Tam sa chodilo na korunováciu, oslavovať Nový rok, ale aj do veštiarne. Mystickosť cítiť aj dnes a celkom určite sa oplatí pozrieť si hrobky faraónov.

V hlavnom meste Chartúme nemožno vynechať ovocné a zeleninové trhy či malé múzeum. Bazár v Umm Durmáne zasa ovalí kabelkami, topánkami a opaskami z krokodílej a hadej kože, šperkami a soškami zo slonoviny a ebenového dreva. Piatkové popoludnia vás zavedú do sveta rádov a ich rituálov s točiacimi sa dervišmi. Na druhej strane mesta v tom istom čase zažijete zápasenie a možno stretnete aj olympijského víťaza.

2 debata chyba