Spoznali ste na fotografiách?

1. Krupinské bralce – unikátny prírodný výtvor zvaný aj Štangarígeľ v okolí mesta Krupina. Pozostáva z pravidelných päťbokých andezitových pilierov, niektoré sú vysoké až šesť metrov. Na jednom z kamenných stĺpov sa nachádzajú zvyšky pradávnych znakov, ktoré sa pripisujú raz Keltom, inokedy Slovanom.

2. Záruby – najvyšší vrch pohoria Malé Karpaty (768 m n. m.) je zároveň centrom rovnomennej národnej prírodnej rezervácie, ktorá je bohatá na vápnomilné rastliny.

3. Turecké studne – východne od centra Krupiny sa nachádza turisticky atraktívna lokalita zvaná Štrampľoch. Ide o bývalý kamenný lom, do ktorého sú vytesané skalné úkryty, tzv. Turecké studne. V 19. a 20. storočí pravdepodobne slúžili ako provizórne obydlia miestnej chudoby.

4. Prielom Hornádu – asi 16 km dlhý úsek horného toku Hornádu od ústia Veľkej Bielej vody po Smižany. Táto oblasť vyhlásená i za národnú prírodnú rezerváciu patrí k najatraktívnejším a najnavštevovanejším nielen v Slovenskom raji, ale na celom Slovensku. Rieka Hornád tu vytvorila vskutku pôsobivé kaňonovité údolie, v ktorom brehy spadajú z bočných hrebeňov s výškovým rozdielom neraz i 150 či 300 m.

5. Veľkomoravské hradisko Kostolec – strmý skalnatý výbežok Považského Inovca bol osídlený už v predhistorických dobách. Najväčší význam však nadobudol v 9.¤storočí, keď tu vzniklo veľkomoravské opevnené hradisko.

6. Tesárske dúpänce – pradávne skalné skrýše vytesané do strmého pieskovcového svahu v lesoch juhoslovenskej obce Hontianske Tesáre. Skrývali sa tu ľudia pred Turkami alebo možno aj Tatármi v prvej polovici 13. storočia. Štyri skalné skrýše sa podľa počtu komôrok nazývajú Jednodierka (tieto sú dve), Dvojdierka a Osemdierka.

7. Brestovská jaskyňa – na území TANAP-u blízko Zuberca je jedna z najvýznamnejších jaskýň na Orave a v Západných Tatrách. Verejnosti je neprístupná. Táto národná prírodná pamiatka je zaujímavá výskytom vzácnych druhov živočíchov – jaskynnej rovnakonôžky a deviatich druhov netopierov. V jaskyni sú viaceré jazerá, preteká ňou i podzemný tok, ktorý na povrch ústi Brestovskou vyvieračkou.

8. Spišský hrad – zrúcanina jednej z najväčších stredovekých pevností v Európe, zapísaná i v zozname svetového dedičstva UNESCO. Neďaleko je aj mestská pamiatková rezervácia Spišská Kapitula s nádhernou Katedrálou sv.¤Martina. Okolím Spišského Podhradia vedie náučný chodník Sivá Brada – Dreveník, na ktorom možno obdivovať tunajší jedinečný prírodný fenomén – travertínové kopy.

9. Hrad Korlátko – ruiny staručkého hradu z 13. storočia na malokarpatskom pahorku neďaleko obce Cerová. Jednému z jeho krutých mocipánov vraj musel dať príučku sám Juraj Jánošík, ktorý spoločne so svojou družinou prenikol do pevnosti v drábskom preoblečení, milého hradného pána priviazal na dereš a palicoval ho dovtedy, kým ukrutník neprisahal, že sa polepší a niekdajšie hrubé spôsoby nadobro zanechá.

10. Oponický hrad – zrúcanina na západnom výbežku pohoria Tribeč neďaleko obce. Krásny výhľad, nenáročná trasa a okrem pevnosti možno zavítať i do tunajšieho Apponyiho múzea či výstavného renesančného kaštieľa fungujúceho ako luxusný hotel.

11. Bezovec – jeden z najvyšších (743 m n. m.) a turisticky najobľúbenejších vrchov pohoria Považský Inovec. Ponúka prekrásne výhľady na veľkú časť Považia a Ponitria, na Biele Karpaty či na pohorie Tribeč. Po vrchu je pomenovaná planétka 1963 Bezovec.

12. Panónsky háj Gavurky – Jeden z mála zachovaných pasienkov vo forme riedkych, najmä dubových hájov. Najväčší z nich sa rozkladá medzi obcami Dobrá Niva a Sása v okrese Zvolen. Je plný prastarých, 200– až 400-ročných košatých dubov. Chránené územie európskeho významu.

13. Čertova pec – 27 m dlhá obojstranne priechodná jaskyňa v pohorí Považský Inovec. Jej tajomné priestory obývané pred desiatkami tisíc rokov neandertálcami predstavujú najstaršie doložené jaskynné sídlo na celom Slovensku. Jaskyňa je celoročne voľne prístupná verejnosti. Dostať sa k nej možno z obce Radošina.

14. Slovenský orloj – orloj v centre kysuckej obce Stará Bystrica predstavuje najväčšiu drevenú sochu na Slovensku. Má tvar štylizovanej Panny Márie, patrónky Slovenska, a jeho vonkajšiu výzdobu tvoria sochy významných osobností našich dejín (Pribinu, Svätopluka, Antona Bernoláka, Ľudovíta Štúra, M. R. Štefánika a Andreja Hlinku). Každú celú hodinu sa na orloji objavujú sošky svätcov spätých s históriou Slovenska, ako sú svätí Cyril a Metod, sv. Svorad a sv. Benedikt či sv. Gorazd. Súčasťou orloja je okrem hodín i astroláb, ktorý ukazuje polohu slnka a mesiaca, mesačné fázy a znamenia zverokruhu.

15. Králická tiesňava – asi 1 km dlhý kaňon vytvorený Farebným potokom blízko obce Králiky ležiacej asi 6 km od Banskej Bystrice. Možno tu obdivovať mohutné skalné bralá, miestami dosahujúce výšku až 20 m, aj malé neprístupné jaskyne.

16. Králický vodopád – prekrásny 7 m vysoký vodopád na Farebnom potoku je jednou z najväčších turistických atraktivít Králickej tiesňavy. Voda tu padá z mohutného skalného stupňa vo výške 650 m n. m.

17. Haluzická tiesňava – unikátna prírodná pamiatka vyhĺbená miestnym potokom. Asi kilometer dlhá, 200 m široká a 50 m hlboká úžľabina, ktorá stále rastie, pripomína vďaka bujnej vegetácii prales. Neďaleko je romantická zrúcanina haluzického kostolíka.

18. „Kadibúdka“ na chate pod Rysmi – najvyššie položená „kadibúdka“ na Slovensku vo výške 2 250 m n. m. „Kadibúdka“ disponuje nádherným panoramatickým výhľadom a za ostatných 10 rokov v nej našlo útočisko viac ako 500-tisíc turistov.

19. Petržalské bunkre – Československý pevnostný systém budovaný v medzivojnovom období na obranu krajiny pred nacistickou agresiou bol vo svojej dobe najlepší na svete. V roku 1938 ho však ČSR stratila. Súčasťou pevnostného systému bola i štvorica dvojpodlažných bunkrov v bratislavskej Petržalke, ktorú dnes spravuje a verejnosti sprístupňuje Múzeum petržalského opevnenia.

20. Tesárska roklina – jedinečné, hoci nie veľmi dlhé kaňonovité údolie leží v katastri obce Hontianske Tesáre v okrese Krupina. Údolie vzniklo prerezaním miestneho vodného toku cez skaly vulkanického pôvodu. Nachádzajú sa tam aj štyri vodopády, najväčší z nich dosahuje výšku osem metrov.