Číňania bojujú o lístky na vlak, aby stihli doma oslavy Nového roku

Tvrdé bitky podstupujú v týchto dňoch milióny Číňanov v snahe získať lístok na vlak či autobus, aby sa včas dostali domov na piatkové oslavy čínskeho Nového roku. Ako to teraz v Číne vyzerá, popísal spravodajský server BBC News.

30.01.2014 06:00
CHINA/ Foto: ,
Dvojica v centre Šanghaja sa pozerá na lampióny, ktoré zdobia záhradu Yuyuan. V piatok 31. januára sa v Číne začínajú oslavy Nového roku, ktorý bude v znamení koňa.
debata

Ťia Wu-pin už si užíva domov s devätnásťročným synom a sedemdesiatročným otcom. Predtým ale musel cestovať vlakom 17 hodín, aby sa dostal do svojej rodnej provincie Šan-si. Je to už tretí rok, čo 43-ročný stavebný robotník podstúpil koncom januára dlhú cestu z Pekingu domov na oslavy lunárneho Nového roku.

Cesta domov ako horkosladký zážitok

A rovnako ako preňho aj pre veľa ďalších ľudí je cestovanie domov na Nový rok horkosladkým zážitkom. Tento rok sa odhaduje, že počas sviatočného obdobia, pred ním a po ňom ľudia v Číne uskutočnia 3,6 miliardy rôznych ciest. Niektoré médiá to označujú za najväčší presun ľudí na svete.

Väčšina Číňanov dáva prednosť cestovaniu po železnici. Ale pretože tento druh prepravy má obmedzenú kapacitu a počet záujemcov je príliš vysoký, kúpiť si v týchto dňoch v Číne lístok na vlak je rovnaké ako vyhrať vojnu. Ani po niekoľkohodinovom čakaní pred okienkom na stanici sa Ťia Wu-pinovi nepodarilo kúpiť lístok na sedenie. Strávil preto 17 hodín jazdy domov postojačky.

„Vo vagóne nebolo ani miesto, kam sa postaviť. Tak som stál na záchode,“ povedal Ťia. „Nemal som šancu zdriemnuť si.“ Napriek tomu to podľa neho za to trápenie stálo. „Toto je obdobie, kedy sa rodina schádza pohromade. Musím ísť domov, nech je to akokoľvek komplikované,“ do­dal.

Bitka aj na internete

Rovnaké pocity má aj Čang Tan. Všetko, čo si po roku práce v inom meste priala, bolo „ísť domov, vidieť sa s rodičmi a dať si jedlo od mamičky“. Dvadsaťštyriročná Čang cestovala domov autobusom, v ktorom strávila osem hodín. „Bola som taká vyčerpaná, že som prespala celý deň potom, čo som dorazila,“ povedala BBC.

Na rozdiel od staršej generácie vie Čang používať internet, čo by teoreticky mala byť výhoda pri kupovaní lístkov na vlak, pretože on-line predaj spustili už v roku 2011. Napríklad tento rok sa jej ale získať lístok na vlak vôbec nepodarilo.

„Bol to brutálny zážitok. Na internete sa o lístky strhla bitka a všetky lístky boli preč počas jednej minúty,“ opísala Čang. „Zaujímalo by ma, ako dluho budeme ešte musieť čakať, než sa podarí zaistiť, aby každý v Číne mohol cestovať domov na Nový rok pohodlne,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #cestovanie #Čína #oslavy #lístky #Nový rok #bitky