Špinavá voda v delte Gangy ohrozuje vydrí rybolov

Bangladéšski rybári v sprievode nadšených vydier krúžiacich okolo ich člna noria svoje siete do spleti mangrovníkov. Vydry sa v okamihu ponoria a za chvíľu je z nich vidieť len chvostík. Bez týchto vycvičených pomocníc by sa rybolov v tejto časti južného Bangladéša nezaobišiel, píše agentúra AFP.

13.04.2014 06:00
Ganga, vydry Foto: ,
Vydry v Gange prežívajú neľahké časy.
debata

„Sme na vydrách závislí,“ hovorí päťdesiatročný rybár Šašudhar Bisvas, ktorého rodina sa po celé generácie živí výcvikom vydier. Tieto vrtké zvieratá samy ryby nelovia, ale vedia ich vyhnať zo spleti koreňov tropických stromov a nahnať do sietí. Táto rybárska technika spočíva v súhre vycvičených šeliem a človeka, v Bangladéši má tradíciu, ale hrozí jej zánik, tak ako sa už stalo v iných častiach Ázie.

Dobré úlovky vďaka vydrám

„Vydry ryby vyhľadávajú medzi vegetáciou a my sme neďaleko s našimi sieťami. Bez nich by sme nemali také dobré úlovky,“ hovorí Bisvasov syn Vipul. Jeho rodina cvičí vydry v oblasti Sundarban v delte Gangy po generácie. Loví sa tradične v noci, kedy je šanca na úlovok 4 až 12 kilogramov rýb, kreviet a krabov.

Ganga má od čistoty veľmi ďaleko. Foto: SITA/AP, Rajesh Kumar Singh
Ganga, vydry Ganga má od čistoty veľmi ďaleko.

Bisvasova rodina zarobí predajom svojho úlovku mesačne 250 dolárov. Lenže rýb je v poslednom čase menej a siete zostávajú často prázdne. „Nelovíme už také ryby ako kedysi s otcom,“ hovorí Vipul. Zoolog Muhammad Mustafá Fíruz z univerzity v Dháke vysvetľuje, že sa ryby prestávajú rozmnožovať. A dôvodem sú „usadeniny, voda znečištená naftou alebo pesticídmi používanými na ryžoviskách a tiež nadmerný výlov“.

Vymizne tradícia?

Fíruz sa zaoberá štúdiom tradície lovu s pomocou vydier 25 rokov. Zatiaľ čo kedysi túto metódu používalo 500 rodín, dnes ich je len 150. „Za minulých 50 rokoch ich ubudlo 90 percent,“ odhaduje. Do 20 rokov vraj táto tradícia vymizne celkom.

Pesimista je aj dvadsiatnik Vipul. Keď nebudú ryby, nemá zmysel udržiavať tradíciu tohto špeciálneho lovu. „Pozrite sa na moju rodinu. Sestry a bratia chcú študovať, a nie jazdiť na rieku a chytať ryby. Ak vyštudujú, určite z našej dediny odídu, aby si našli lepšiu prácu, alebo budú ryby kupovať vo veľkom a potom rozpredávať,“ myslí si mladý muž.

Vipulovi robí starosti, že príde o svoj jediný zdroj obživy. Polovicu svojho mesačného zárobku musí venovať na jedlo pre vydry. Má dve dospelé a už vycvičené zvieratá a tri mladšie, ktoré len cvičí. Každý deň zjedia až štyri kilogramy rýb. Chované vydry sú väčšinou v dobrej forme. V Bangladéši patria podľa Fíruza k ohrozeným druhom, ale pomáha vraj, keď rybári niektoré vypúštajú do prírody, čo zvyšuje stavy týchto zvierat.

debata chyba
Viac na túto tému: #znečistenie #rybolov #Bangladéš #vydry #Ganga