Pouličné divadlo v Marakéši

Nič v Maroku sa nevyrovná námestiu Džámi al-Faná. Mágia divadla pod holým nebom si vás získa tak, že budete túžiť sa do tejto časti Marakéša vrátiť.

27.07.2014 06:00
Marakéš, Maroko, trh Foto: ,
Trh v Marakéši hýri farbami a vôňou korenia.
debata (1)

Premávka v Marakéši je príšerná. Z každej strany sa rútia trúbiace autá, bicykle a mopedy riadené mladíkmi v bielych košeliach, ale aj ženami v tradičných odevoch. Míňajú sa o milimetre a je nepochopiteľné, že neskončia v sebe. Ruch hlavných ulíc kontrastuje s pokojom Mediny. V jej uličkách sa predáva všetko. Sliepky, krém na opaľovanie aj podprsenky. Domáci posedávajú na schodoch v tieni svojich príbytkov a pozorne sledujú dianie na ulici.

Popoludní si obchodníci na námestí Džámi... Foto: Pravda, Jana Kollárová
stánky, Džámi al-Faná, Marakéš, Maroko, trh Popoludní si obchodníci na námestí Džámi al-Faná začnú rozkladať stánky.

Od popráv k trhovisku

Stačí prejsť pár krokov a bez nároku na vstupné vás doslova vtiahne námestie Džámi al-Faná. Divadlo pod holým nebom funguje od roku 1050, keď bolo dejiskom verejnej popravy. Odtiaľ pochádza aj jeho názov – Zhromaždenie mŕtvych. Dnes sa toto miesto hemží tisíckami živých. V roku 2001 ho UNESCO vyhlásilo za majstrovské dielo ústneho a nemateriálneho svetového dedičstva ľudstva.

Kulinárske preteky

Cez deň sa o zábavu na tomto mravenisku starajú astrológovia, zaklínači hadov, skupinky akrobatov, ženy tetujúce henou a rozprávači príbehov. Smutnou realitou sú však aj žobrajúce deti a toluénom omámení výrastkovia. Ak sa chcete vyhnúť nástojčivej prosbe o drobné, vyhýbajte sa očnému kontaktu. Maročania sa nechcú fotiť. Keď zazrú fotoaparát, tvár si zakryjú rukami, otočia sa alebo utečú. V Marakéši je to inak. Jeho obyvatelia ochotne zapózujú a vypýtajú si zopár dirhamov.

Tetovanie henou v jednej z uličiek vedúcich k... Foto: Pravda, Jana Kollárová
tetovanie henou, Maroko, Marakéš, Arabky Tetovanie henou v jednej z uličiek vedúcich k námestiu.
Cez deň sa o zábavu starajú aj zaklínači hadov. Foto: Pravda, Jana Kollárová
Maroko, kobra, zaklínač hadov, had Cez deň sa o zábavu starajú aj zaklínači hadov.
Maročania sa nechcú fotiť. Foto: Pravda, Jana Kollárová
Maročan Maročania sa nechcú fotiť.

So západom slnka vypuknú medzi stovkami stánkov s jedlom preteky vo varení a námestie zahalí dym. Zvedavých hladošov ťahajú do stánkov mladí muži. Vykrikujú španielsky, francúzsky, anglicky, a keď zachytia slovenčinu, pohotovo pridajú: Vítejte, či děkuji. Stánok číslo deväť ponúka pariace sa hlavy jahniat zoradené v šíku. Bradatý Žid šikovne porciuje jednu z nich. Pod jeho nožom končia uši, chrupavky… všetko spolu. Niečo pre skutočných gurmánov alebo silné žalúdky.

Máte chuť na jahňaciu hlavu? Foto: Pravda, Jana Kollárová
Maroko, jahňacia hlava, trh Máte chuť na jahňaciu hlavu?

Zatiaľ čo z neďalekého minaretu sa ozýva hlas muezína, marakéšske mravenisko si môžete vychutnať na jednej z terás okolitých kaviarní. Stačí si pohodlne sadnúť a objednať si marockú whisky – zelený čínsky čaj ochutený mätou a hnedým cukrom. Predstavenie sa začína.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #trh #Maroko #Marakéš #námestie Džámi al-Faná