Ocho Rios – vodopády, tropické záhrady a pláž Jamesa Bonda

Ocho Rios sa považuje za akési centrum Jamajky. Je to jedno z najexotickejších letovísk sveta. Nájdete tam nádherné vodopády, piesočnaté pobrežie, exotické záhrady či pláž Jamesa Bonda. Neďaleko mesta je aj Kolombov park, ktorý mapuje históriu objavenia Jamajky moreplavcom Krištofom Kolombom. Turizmu sa v oblasti darí aj vďaka vodným športom a populárnemu rybolovu. Jamajčania Ocho Rios hovorievajú „miesto, kde sa nebo vlieva do mora“.

04.02.2015 06:00
ocho rios, jamajka, pláž, more, exotika, Foto:
Ocho Rios je najrýchlejšie rozvíjajúcou sa turistickou destináciou Jamajky. Známa je vďaka vodopádom a tropickým záhradám.
debata

Jamajka je plná prekvapení a zaujímavostí – rodisko reggae hudby, rozmanitá flóra a fauna, piesočnaté pláže a pralesy, vodopády, golfové ihriská, výnimočná káva a rum… Ťažko krajinu zhrnúť do jednej vety. Na Jamajke nájdete rôznorodé prostredie, ale aj kultúru mnohých národov. Nie nadarmo je základným mottom krajiny: „Z mnoho národov jeden.“

Ocho Rios je mesto v oblasti Saint Ann (Svätá Anna) na severńom pobreží Jamajky. Názov mesta, v preklade osem riek, je trochu zavádzajúci. V skutočnosti sú rieky štyri: Dunn, Cave River, Roaring River, Turtle River, a teda v preklade Jaskynná, Hučiaca a Korytnačia rieka. Majú stály tok a rýchly prúd vody s ostrými kaskádami. Vodopády sú výnimočné aj tým, že ústia priamo do Karibského mora.

Vodopády patria medzi najväčšie turistické lákadlá

Tisícky turistov každý rok absolvujú takmer hodinové šplhanie popri prúde a prechádzku medzi padajúcimi prúdmi teplej vody Dunn. Dunn's River Falls patria medzi jamajské prírodné bohatstvo a najvyhľadávanejšiu turistickú atrakciu v krajine. Pestrosť kvetín, rozmanitosť vtákov a zelené pralesy plné kapradí v tropických záhradách Coyaba River Garden a Shaw vás určite očaria.

Vodopády na rieke Dunn patria medzi najväčšie... Foto: SHUTTERSTOCK
vodopády, Dunn, rieka, Jamajka, Ocho Rios, Vodopády na rieke Dunn patria medzi najväčšie turistické lákadlo Jamajky.

Pláž prvého Agenta OO7

Turistickým ťahákom je určite pláž Dunn's River Beach, po ktorej sa prechádzali herci Sean Connery a Ursula Andress pri natáčaní prvej „bondovky“ Dr. No v roku 1962. Agent 007, fiktívny hrdina britského spisovateľa Iana Fleminga, sa na Jamajke narodil. Fanúšikovia Jamesa Bonda sa môžu aj ubytovať v luxusnom príbytku Goldeneye. Akčné scény sa nakrúcali aj v kozmopolitnom meste Kingston, Mekke jamajskej kultúry.

Zalietajte si nad morom s padákom

Ocho Rios je tiež obľúbeným centrom vodným športov ako sú potápanie s výstrojom, vodné lyžovanie či jazda na vodnom skútri. V neďalekom Chukka Cove si ľudia zvyknú zahrať vodné pólo. Rozšírenou a vyhľadávanou aktivitou je najmä rybolov.

Zaujímavým zážitkom môže byť tzv. parasailing. Jeho podstatou je špeciálne navrhnutý padák, parasail, ktorý je lanom pripútaný o idúcu loď. Rýchlosť lode padák vymrští do vzduchu, a vy si môžete vychutnať lietanie. Tento šport sa považuje za najbezpečnejší spôsob letu.

Ocho Rios je vyhľadávaným centrom vodných športov. Foto: SHUTTERSTOCK
ocho rios, jamajka, vodné športy, člnk, piesok, more, Ocho Rios je vyhľadávaným centrom vodných športov.

Lanovka vás vystrelí na vrchol hory

Novou atrakciou Ocha Ria je bobová dráha Rainforest Bobsled Jamaica na vrchu Mystic Mountain. Na „záhadnú horu“, ako jej názov možno preložiť, vedie moderná sedačková lanovka Sky Explorer, ktorá vás vraj na vrchol doslova vystrelí. Keď budete na špici mystického hrebeňa, môžete si vyskúšať aj jazdu na lane – Zip Line Canopy Tour.

Ako sa dostať na Ocho Rios

Do medzinárodných letísk Donalda Sangstera v Montego Bay a Normana Manleyho v Kingstone denne pristávajú lietadlá z veľkomiest celého sveta. Odtiaľ sa do ďalších miest dostanete vnútroštátnou linkou, alebo sa môžete odviezť autobusom či taxíkom. Z Montego Bay do Ocho Rios trvá cesta približne dve hodiny. Ak si chcete požičať auto, nezabudnite, že sa na Jamajke jazdí vľavo.

Pri vstupe do krajiny sa požaduje predloženie pasu s dobou platnosti najmenej 6 mesiacov. Musíte preukázať aj zakúpenú spiatočnú letenku, resp. letenku do ďalšej destinácie. Ak neplánujete v krajine ostať viac ako 30 dní, víza nepotrebujete.

Viac informácií nájdete na webovej stránke Visitjamaica.com.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #James Bond #jamajka #Karibik #vodopády #pláže #atrakcie