Japonské čerešňové správy hlásia: Kvitnú, môžete začať obdivovať

Zima je preč, ale sneh je tu opäť. Tento však nie je studený, v bielych a ružovkastých odtieňoch rastie na čerešňových stromoch. Jar je krásna všade na svete, ale japonské čerešne ju priviedli do dokonalosti. Na festival čerešňových kvetov cestujú každoročne tisícky turistov, ktorí si potom facebookové fotoalbumy napĺňajú tými najromantickejšími snímkami.

09.04.2015 07:00
Čerešňové kvety, sakura, festival čerešňových... Foto:
V Tokiu sú mimoriadne obľúbené parky Ueno Onši (na obrázku) či Asukajama.
debata (4)

Čerešňové kvety majú v tradícii Japonska svoje dôležité miesto a považujú sa za národný symbol tejto ostrovnej krajiny. Stali sa synonymom pominuteľnosti krásy a nezriedka sa vyskytujú v tamojšom umení ako melancholický odkaz, že nič netrvá večne.

V celom Japonsku, z juhu od Okinavy až po chladnejší sever k ostrovu Hokkaido, kvitne sakura približne od polovice januára do mája, avšak na jednom mieste len jeden alebo dva týždne.

Kvitnúce čerešne v tokijskom parku Ueno sú nie...
Zamilovaný pár v tokijskom parku Kasai Rinkai.
+3Japonci na pikniku v tokijskom parku Kasai Rinkai.

Aby teda Japonci nezmeškali najkrajšie čerešňové obdobie, tamojší meteorologický ústav vydáva informácie, kde a kedy presne začnú stromy kvitnúť. Japonské televízie tak vrámci predpovedí počasia hlásia aj „čerešňové správy“.

Existuje mnoho „sakurových miest“ známych pre najkrajšie výhľady, ktoré sú v tejto sezóne od rána do večera plné ľudí. V Tokiu sú mimoriadne obľúbené parky Ueno Onši a Asukajama, nábrežie rieky Meguro alebo takmer kilometer dlhý chodník popri riečnom ramene v štvrti Čidorigafuči a mnohé ďalšie.

Pikniky pod čerešňami majú vlastné meno

„Čerešňová turistika“ má v japončine dokonca špeciálny názov – hanami, čo znamená doslova sledovanie kvetov. Tradícia obdivovania krásy kvitnúcich sakúr je stará vyše tisíc rokov a založili ju aristokrati, ktorí sa kochali v ich kráse písali o nich básne.

Počas festivalov čerešňových kvetov Japonci... Foto: SHUTTERSTOCK
Čerešňové kvety, sakura, festival čerešňových kvetov, kvitnúce stromy, Počas festivalov čerešňových kvetov Japonci organizujú tiež slávnostné sprievody s lampiónmi, hudbou a umeleckými predstaveniami.

V súčasnosti majú hanami v Japonsku podobu veľkých rodinných posedení a súkromných čajových obradov v parkoch a pri riekach, pozdĺž ktorých sa tiahnu aleje.

Každá skupina chce mať čo najkrajší výhľad, a tak sa pikniky niekedy zmenia na súťaž o miesto. Niektoré rodiny dokonca vysielajú predvoj, aby im už skoro ráno obsadil dobrý post, podobne ako to robia dovolenkári s karimatkami na chorvátskych plážach.

Počas festivalov čerešňových kvetov Japonci organizujú tiež slávnostné sprievody s lampiónmi, hudbou a umeleckými predstaveniami.

Hanami sa v menšej miere slávi tiež v Číne, Kórei a na Taiwane. Čerešňové stromy obdivujú hromadne aj v niektorých európskych krajinách a tiež v USA, kde oslavujú ich krásu na Národnom festivale čerešňových kvetov vo Washingtone.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #kvety #čerešne