Väzenie za jedno orosené na Bali? Indonézia bojuje proti alkoholu

V Indonézii začal platiť zákon, ktorý zakazuje predaj alkoholu v malých obchodoch. Opatrenie, ktoré sa týka asi 70-tisíc prevádzok, kritizovali predstavitelia turistického priemyslu, predovšetkým zo známych letovísk na ostrove Bali.

17.04.2015 14:30
tropická pláž, Indonézia, Bali, dovolenka,... Foto:
Pláž na Bali.
debata (1)

Dve islamské strany, naopak, tento týždeň navrhli, aby sa toto nariadenie ešte sprísnilo a aby sa alkoholické nápoje v tejto najväčšej moslimskej krajine sveta zakázali úplne.

Podľa nového zákona sa alkohol bude môcť na súostroví stále predávať v supermarketoch, veľkých reštauráciách a baroch či v hoteloch, ale malé miestne obchodíky už nebudú môcť alkoholické nápoje ponúkať, informoval spravodajský server BBC News.

Opatrenie sa týka aj piva a ďalších nápojov s nižším obsahom alkoholu.

Poslanci chcú chrániť mládež

Vláda v Jakarte uviedla, že zákon je potrebný na ochranu mladých ľudí. Hoci Indonézia je prevažne moslimská krajina, nemá opatrenie náboženské dôvody, tvrdia poslanci indonézskeho parlamentu.

Zákon vyvolal kritiku v oblastiach, ktoré žijú z turistického ruchu, ako napríklad hojne navštevované letoviská na Bali. Podnikatelia na ostrove, kde navyše väčšina miestnych obyvateľov vyznáva hinduizmus, sa obávajú, že nové opatrenie výrazne poškodí turistický priemysel. Ministerstvo obchodu preto už sľúbilo, že ostrovu umožní výnimku.

Päť rokov za alkohol, navrhujú

Opačný názor majú niektoré islamské strany v Indonézii. Dve z nich tento týždeň prišli s návrhom, aby krajina postavila úplne mimo zákon výrobu a predaj alkoholických nápojov. Každému, kto by bol pristihnutý pri ich konzumácii, by hrozilo až päťročné väzenie.

Indonézia je krajinou s najväčšou moslimskou populáciou na svete. Deväťdesiat percent z jej 240 miliónov obyvateľov sa hlási k islamu, ktorý však väčšina z nich praktizuje v umiernenej forme. Indonézia sa tiež oficiálne označuje za sekulárny štát.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #islam #indonézia #letovisko #Bali