Posvätné tetovanie ako suvenír z Thajska? Bez pravidiel vraj stratí svoju moc

Posvätné tetovania, ktoré majú v Thajsku tisícročnú tradíciu, mali dodávať silu a poskytovať ochranu. Kedysi boli vyhradené pre bojovníkov, ale dnes sa rozšírili v celej spoločnosti.

28.05.2015 07:00
debata
Angelina Jolie má niekoľko tetovaní a... Foto: SHUTTERSTOCK
Angelina Jolie, Brad Pitt, tetovanie, thajské tetovanie, Angelina Jolie má niekoľko tetovaní a pochvaľuje si ich priaznivé účinky (thajské je na chrbte).

Tetovanie vyhľadávajú hojne aj turisti, to však niektorí Thajčania vnímajú s nevôľou, píše agentúra AFP.

Miestnosť zahaľuje dym z kadidla. Majster Neng kľačí a začína sa modliť pred desiatkami sošiek bôžikov. Je to chvíľa meditácie a sústredenia pred tetovaním, nazývanom thajsky sak jant.

U tohto bývalého mnícha a experta na tetovanie sa denne vystrieda desiatka ľudí: muži, ženy, Thajčania a stále častejšie cudzinci, ktorí nasledujú príklad Angeliny Jolie. Americká herečka má tetovaní hneď niekoľko a pochvaľuje si ich priaznivé účinky.

„Budhisti“ zo Západu

„Už roky som túžila po tomto tetovaní,“ zveruje sa Silvia Falbová z Ríma. „Veľmi ma priťahuje budhizmus a celý jeho svet. A navyše to je pekné a originálne,“ hovorí Talianka, ktorá odchádza s piatimi riadkami modlitieb v starej khmérčine vytetovanými na ramene.

Majster Neng si myslí, že cudzincov, ktorí vedia, že im tetovanie môže dodať viac sily, priťahuje na prvom mieste jedinečná krása motívov.

Tradíciu posvätného tetovania, v ktorej sa snúbi budhizmus, animizmus a povery, praktizujú mnísi alebo bývalí rehoľníci.

Motívy vyberá majster, a to podľa osobnosti, túžob či snov toho, kto sa chce dať tetovať. Ten sa potom stáva jeho žiakom. Väčšinou ide o krátke modlitby, geometrické kresby alebo zvieratá predstavujúce silu, šťastie či bohatstvo.

Tetuje sa za pomoci dlhých bambusovým tyčiniek alebo s veľkými železnými ihlami.

Boj za úctu voči Budhovi

Časť thajskej spoločnosti sa však s nevôľou pozerá na veľký záujem turistov o toto posvätné umenie, z ktorého sa stal obchod. Podľa niektorých sa totiž postava Budhu často využíva nevhodne.

Skupina nazvaná Knowing Buddha začala kampaň za zákaz tetovaní náboženského charakteru. Pri rýchlodráhe z letiska v Bangkoku umiestnila veľké plagáty, ktoré turistov, že nie je správne používať obraz Budhu ako dekoráciu alebo tetovanie.

Koniec-koncov, Thajsko nie je jedinou budhistickú krajinou, ktorá sa vzbúrila proti údajne znesväcujúcemu využívaniu obrazu Budhu: vlani v apríli vypovedala Srí Lanka britskú zdravotnú sestru preto, že si nechala na pažu vytetovať Budhu.

Výhodný biznis

Tetovanie sa však pre niektorých majstrov stalo lukratívnym obchodom. „Dnes to je predovšetkým módna záležitosť, ale majstri musia prevádzkovať túto činnosť obozretne, nemôžu predávať takéto tetovania len kvôli tomu, že sú krásne. Za týmto tetovaním stojí viera, ktorú treba rešpektovať,“ usudzuje profesorka z bangkockej univerzity Sukanja Sudžačajová.

Väčšina turistov nemá čas ani možnosť preniknúť do tejto tradície, ktorá je veľmi živá v Thajsku, zatiaľ čo v susedných krajinách takmer zanikla.

„Osoby, ktoré majú také tetovanie, by mali dodržiavať niektoré pravidlá, aby sa nedotkli náboženstva a tradícií,“ upozorňuje Alexandre Blin, Francúz žijúci v Thajsku, ktorý sa nechal tetovať už dvadsaťkrát.

Tetovaní musia dodržiavať pravidlá

Majster, ktorý tetuje, stanovuje svojmu žiakovi pravidlá. Ak ich návštevník poruší, tetovanie stratí svoju moc. Patrí k nim päť prvých prikázaní budhizmu: nedopúšťať sa zla voči živým tvorom, nekradnúť, zdržiavať sa nevhodného sexuálneho správania, neklamať a neužívať drogy a opojné nápoje.

Niektorí obhajujú schopnosť cudzincov pochopiť posvätný rozmer tetovania. „Mnohí ľudia, ktorých sme sa pýtali, vysvetľovali, že tetovanie a ich vzťah k majstrovi úplne zmenili ich život. Sú to predovšetkým Ázijci, ale aj niektorí ľudia zo Západu,“ hovorí Isabel Azevedová Drouyerová, ktorá spolu s manželom vydala knihu o magickej sile posvätného tetovania.

debata chyba
Viac na túto tému: #tetovanie #Thajsko #budhisti #Budha