Japonský vulkanický ostrov je prírodným laboratóriom

Nový vulkanický ostrovček, ktorý sa vynoril pri Japonsku, sa stáva skutočným prírodným laboratóriom, kde japonskí biológovia pozorujú živočíšne druhy. Vedci ho chcú za každú cenu zachovať.

08.06.2015 14:00
ostrov, Ogasawara, pláž, more, kúpanie,... Foto:
Japonské súostrovie Ogasawara sa priebežne mení vďaka vulkanickej činnosti.
debata

Prírodovedci tu plánujú predovšetkým študovať vznik ekosystémov, a to najmä pomocou trusu morských vtákov na tomto panenskom ostrove. Ten sa zrodil sopečnou aktivitou v novembri 2013 uprostred súostrovia Ogasawara asi tisíc kilometrov južne od Tokia.

Súostrovie pre jeho izoláciu zaradilo UNESCO v roku 2011 na Zoznam svetového dedičstva pre jeho biologické bohatstvo, ktoré umožňuje študovať mechanizmy vývoja prirodzeného prostredia.

Ostrovy Ogasawara sú znamenitým príkladom prebiehajúcej evolúcie v ekosystémoch oceánskych ostrovov, uvádza UNESCO na svojich internetových stránkach. Nový ostrovček sa stále rozširuje a spája sa so susedným ostrovčekom Nišinošima. Koncom tohtoročného februára tak zväčšená Nišinošima merala zhruba 1,95 kilometrov od východu k západu a 1,8 kilometra od severu k juhu. Podľa japonskej pobrežnej stráže má celkom 2,45 štvorcového kilometra. Nová krajina sa v tejto južnej zóne Japonska objavila prvýkrát po 40 rokoch.

„My biológovia máme veľký záujem o nový ostrov, pretože tu môžeme sledovať samý začiatok procesu evolúcie,“ uvádza profesor Naoki Kači, riaditeľ oddelenia výskumu na súostroví Ogasewara pri Tokijskej univerzite. Posledná letecká fotografia ostrova Nišinošima pochádza z 27. apríla. Je na nej vidieť mohutný biely dym stúpajúci z vulkanického komína. Teraz je na ostrov vstup zakázaný.

Profesor Kači varuje pred preniknutím cudzorodých druhov do tohto „prírodného laboratória. "Žiadam všetkých, ktorí by na ostrove pristáli, aby boli veľmi ohľaduplní k zachovaniu miestneho prostredia a predovšetkým, aby so sebou nevozili cudzie druhy,“ zdôrazňuje. „Biológovia vedia, čo majú robiť. Ale prvý vedecký tím, ktorý vkročí na ostrov, bude zrejme zložený z geológov a vulkanológov, ktorí sa nemusia v tejto problematike vyznať,“ dodáva.

Keď Kači v roku 2007 začínal študovať iný ostrovček Ogasewary, jeho tím mal pripravený vydezinfikovaný priestor na skladovanie všetkých prístrojov, ktoré boli nové a predbežne sterilizované. Profesor vyzýva na bdelosť a vyhlasuje, že je ochotný svojim kolegom poradiť. Až sa na Nišinošime spomalí vulkanická aktivita, japonský biológ očakáva, že sem morské prúdy či migrujúce morské vtáky zanesú semená a rastliny.

„Mojou obľúbenou témou je vplyv vtákov na ekosystém rastlín. Ako ich trus premenený na organické hnojivo ovplyvňuje vegetáciu a ako ich činnosť poškodzuje ekosystém,“ vysvetľuje Kači. Vtáky by nakoniec na novom ostrove mohli hniezdiť. Bývalá Nišinošima poskytovala útočisko kolóniám vtákov, ktoré vyhnali erupcie a ktoré sa pravdepodobne vrátia, až vulkán zaspí. Na súostroví Ogasawara sa vyskytuje takmer 200 rôznych druhov vtákov.

V Japonsku, kde je viac než stovka činných sopiek, sa od konca vojny v Tichomorí náhle objavili štyri alebo päť ostrovčekov. Jeden z nich vznikol v roku 1986 a o dva mesiace zase zmizol, ďalší vyrástol v septembri 1973 pri Nišinošime. Nišinošima by tak mohla kráčať v šľapajach islandského ostrova Surtsey, ktorý sa v roku 1963 objavil asi 30 kilometrov od islandského pobrežia. Tu už vedci mohli sledovať, ako sem morské prúdy zaniesli semená, potom sa objavili plesne, baktérie, huby a o rok neskôr prvé cievnaté rastliny. Začiatkom nového tisícročia tu už bolo podľa UNESCO 89 druhov vtákov a 335 druhov bezstavovcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #živočíchy #ostrovy