Nový Zéland mení vlajku, návrhy s papraďou a špirálou budia zmiešané dojmy

Do finále súťaže o podobu novej novozélandskej vlajky postúpili posledné štyri návrhy. Tri z nich obsahujú list paprade, ktorá je jedným zo symbolov krajiny. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnila novozélandská vláda.

06.09.2015 07:00
Queenstown, Nový Zéland Foto:
Queenstown, Nový Zéland
debata (1)

Z finálovej štvorice návrhov vyberú novozélandskí občania novú vlajku v záväznom referende, ktoré sa uskutoční medzi 20. novembrom a 11. decembrom.

Z pôvodných 10 292 návrhov, ktoré Novozélanďania zaslali špeciálnej porote, majú šancu získať definitívny súhlas v referende hlavne tie, ktoré obsahujú list striebornej paprade.

Dva z týchto návrhov pochádzajú z pera rovnakého autora, tridsaťosemročného architekta Kylea Lockwooda. Oba jeho návrhy, ktoré sa líšia len inou farebnou kombináciou, obsahujú aj symbol, ktorý je už na doterajšej vlajke. Je ním Južný kríž, teda súhvezdie viditeľné z južnej pologule. „Myslím, že potrebujeme vlastnú identitu. Naozaj nemôžeme mať niečo, čo sa príliš podobá austrálskej vlajke,“ povedal novozélandskému rozhlasu Lockwood.

Iba symbol paprade, navyše v strohom čierno-bielom vyobrazení, navrhuje ďalší finalista, päťdesiatjedenročný stevard Alofi Kanter.

Na jednoduchú čierno-bielu kombináciu stavil tiež tridsaťsedemročný profesionálny grafik Andrew Fyfe. Jeho návrh však ako jediný zo štvorice neprináša symbol paprade, ale špirály zvanej koru. Tá sa vyskytuje takmer na všetkých kresbách pôvodných obyvateľov a predstavuje symbol nového života, rastu, sily a mieru.

Aby sa nepripomínalo kolonizovanie

Vláda vypísala súťaž, pretože má pocit, že je potrebné zbaviť sa starého symbolu, v ktorého rohu je vlajka Británie. Nový symbol má skoncovať s pripomienkou koloniálnej éry, avšak existuje početná skupina ľudí, ktorá si želá starú vlajku zachovať.

Do súťaže sa mohol prihlásiť ktokoľvek. Už v auguste špeciálna porota určila užší výber postupujúcich 40 návrhov, ktoré ale novozélandská tlač neprivítala s nadšením. Napríklad aj The Sydney Morning Herald nazval svoj článok „Nový Zéland má 40 nápadov na novú vlajku a všetky sú strašné“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #vlajka