Irán očakáva 'turistické cunami', keď zaniknú západné sankcie

Irán sa pripravuje na nárast počtu zahraničných turistov, keď mocnosti začnú uplatňovať dohodu o zrušení sankcií voči Iránu výmenou za to, že sa vzdáva časti svojho jadrového programu. Uviedol to v rozhovore pre agentúru AP iránsky viceprezident Masúd Soltánífar, ktorý vysvetlil, že umiernená politika prezidenta Hasana Rúháního i zmiernenie vízového režimu otvárajú turistom dvere do Iránu.

20.10.2015 14:00
Soltaniyeh, Irán, Zanjan, UNESCO, kultúrne... Foto:
Soltaniyeh - svetové dedičstvo v Iráne na zozname UNESCO.
debata (1)

Irán má množstvo historických a kultúrnych pamätihodností, medzi nimi je aj 19 lokalít zapísaných do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO.

Ako uviedla AP, v najbližších dňoch iránska vláda schváli investície do 1 300 projektov, ktorých cieľom je prilákať zahraničné investície a podporiť sankciami vážne poškodený sektor turistického ruchu.

Ešte do podpísania zmluvy o iránskom jadrovom programe počet zahraničných turistov, ktorí zavítali do Iránu, stúpol za posledné dva roky o 12 percent: vlani navštívilo niekdajšiu Perziu päť miliónov zahraničných turistov. Polovica z nich boli šiítskí moslimovia, zvyšok tvorili návštevníci z Európy, zo Severnej Ameriky a z východnej Ázie.

„V ‚postsankčnej‘ ére bude turizmus odvetvím, ktoré sa bude rozvíjať viac a rýchlejšie než iné sektory,“ uviedol Soltánífar. Podľa neho bude turistický ruch „motorom, ktorý ekonomiku Iránu dostane z recesie“. Turizmus je pre investorov „prekvitajúcim trhom“. „Po zrušení sankcií očakávame cunami turistov,“ vyhlásil iránsky viceprezident.

AP pripomína, že Spojené štáty napriek zmenenej situácii stále vyzývajú amerických občanov, aby dobre zvážili riziká cesty do Iránu. Osobitne sa pritom obracajú na občanov s americkým i iránskym občianstvom, ktorých upozorňujú, že obzvlášť pri odchode z Iránu musia rátať s problémami.

Soltánífar, ktorý je všeobecne považovaný za umierneného politika, uviedol, že víta turistov i investorov zo Spojených štátov, o ktorých iránski konzervatívci hovoria ako o „Veľkom satanovi“. „Americkí turisti a investori sú vítaní. Neexistujú žiadne prekážky či reštrikcie, ktoré by im bránili navštíviť Irán alebo v ňom investovať,“ ubezpečil.

Palác Golestan v Teheráne je tiež na zozname... Foto: SHUTTERSTOCK
Golestan Palace, palác, Irán, Teherán, UNESCO Palác Golestan v Teheráne je tiež na zozname UNESCO.

Soltánífar ďalej oznámil, že iránske vedenie sa snaží odstrániť všetky prekážky, ktoré by mohli komplikovať cesty turistov do krajiny, a pre občanov 190 štátov sa budú vydávať vstupné víza priamo na letiskách, hneď po prílete do Iránu. Víza budú platiť 30 dní s možnosťou predĺžiť ich platnosť o ďalších 15 dní. Od budúceho roku by sa mali zavádzať aj elektronické víza. Američania a Briti – v súlade s rozhodnutiami svojich vlád – však musia o vstupné víza do Iránu žiadať vopred.

Irán chce dosiahnuť, aby do roku 2025 stúpla návštevnosť krajiny na 20 miliónov turistov ročne. Momentálne je však v Iráne pre taký počet zahraničných návštevníkov nedostatok ubytovacích kapacít a dopravných prostriedkov, najmä lietadiel. Preto, ako zdôraznil viceprezident, sú potrebné investície do turistického ruchu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #UNESCO #turistický ruch