Čo sa stane s najsuchšou púšťou, keď naprší? Atacama prekvapila doružova

Púšť Atacama v Čile je známa ako najsuchšia lokalita na svete. Drží dokonca rekord - začiatkom 20. storočia tu zaznamenali až 173 mesiacov bez jedinej kvapky dažďa. Pripomína mesačnú krajinu, vďaka čomu si aj zahrala v niekoľkých filmoch s vesmírnou tematikou, a je tiež ideálnym miestom pre pokusy NASA. Na túto ročnú dobu neobyčajne silné zrážky však z nej vyčarovali ohromnú ružovú záhradu.

31.10.2015 07:00
púšť Atacama, najsuchšie miesto, Čile, Chile, Foto:
Púšť Atacama
debata

Momentálne mimoriadne silný prírodný jav El Niño, teda opakujúca sa odchýlka v systéme morského prúdenia v Pacifiku, keď sa výrazne zvyšuje prísun povrchovej teplej vody smerom od západnej časti Tichého oceánu k západnému pobrežiu Južnej Ameriky, priniesol vlahu aj do regiónov, ktoré inokedy o vode ani nechyrujú.

V marci spadlo v častiach Atacamy až 2,5 centimetra zrážok denne. Tamojšia rieka Copiapo sa mohutne rozvodnila a vyliala sa zo svojich brehov, čím spôsobila pohromu.

Ako silnie El Niño, hustnú aj dažde v Južnej Amerike. A s nimi sa každých päť až sedem rokov objaví vo vyschnutých oblastiach nádherný ružový slez. Tentoraz však púšť zakvitla najveľkolepejšie za ostatných 18 rokov. Ružová záplava vydrží na stovkách kilometrov štvorcových podľa odborníkov do začiatku novembra.

Zdroj: Washingtonpos­t.com, Cntraveler.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čile #kvety #púšť Atacama #El Niño