Americká turistická invázia na Kubu: Infraštruktúra kolabuje, Európa má smolu

Zatiaľ, čo ešte pred rokom nebol v kubánskych hoteloch problém nájsť voľné miesto a na turistické autobusy nestáli rady, dnes cudzinci mnohokrát zažívajú rozčarovanie.

31.01.2016 15:00
Kuba, USA, Foto: ,
Javier Yanez sa pozerá z balkóna, na ktorý vyvesil americkú aj kubánsku vlajku. Počet turistov sa po uvoľnení amerického obmedzenia zvýšil takmer o pätinu.
debata

Počet turistov sa totiž po uvoľnení amerického obmedzenia zvýšil takmer o pätinu a spolu s tým výrazne rastú aj ceny. Niektorí znalci pomerov však tvrdia, že štátom ovládaný turistický priemysel nie je na takýto nápor pripravený, napísala agentúra Reuters.

Tisíce Američanov si po zlepšení vzťahov medzi oboma štátmi, ktoré vlani viedlo k zrušeniu reštrikcií Washingtonu pre amerických turistov, môžu dopriať cestu na ostrov blízko Floridy, za ktorú boli predtým pokutovaní.

Podľa Reuters z toho majú radosť najmä tí, čo zarábajú na turistoch. Teda napríklad Kubánky, ktoré v farebných šatách, s kvetmi vo vlasoch a cigarou v ústach pózujú turistom pred fotoaparátmi. Nedávno si účtovali dolár, teraz je to už päťkrát toľko (takmer 5 eur).

Zdražujú aj taxikári alebo reštaurácie, v niektorých predtým dostupných hoteloch je ťažké nájsť miesto, a aj ich ceny idú preto nahor.

Na Kubu vlani prišiel rekordný počet – 3,5 milióna – turistov, čo je o 17,4 percenta viac ako predminulý rok. Počet Američanov sa zvýšil dokonca o 77 percent, takže ich dorazilo 161 000, do čoho nie sú započítaní americkí Kubánci navštevujúci svojich príbuzných na ostrove.

Kubánska vláda síce sľubuje, že počet izieb v hoteloch vzrastie do piatich rokov z dnešných 63 000 na 85 000, avšak podľa niektorých znalcov turistický priemysel nebude na očakávaný nápor, zvlášť z USA, stačiť.

„Od dopravy z letiska po kapacitu reštaurácií je infraštruktúra plne vyťažená,“ povedal Reuters zakladateľ cestovnej kancelárie zameranej na turistov z USA Collin Laverty.

Kanaďania a Európania majú smolu

V krajine funguje niekoľko veľkých zahraničných hotelových reťazcov, ktorých izby sú v poslednej dobe rýchlejšie ako v minulosti obsadené, a mnoho štátom vlastnených hotelov, v ktorých často ostáva prázdnych len málo ubytovacích kapacít.

Turistka z Peru sa pozerá na havanské graffiti... Foto: Reuters, ALEXANDRE MENEGHINI
Kuba, Ernesto "Che" Guevara, turistka Turistka z Peru sa pozerá na havanské graffiti kubánskeho revolučného hrdinu Ernesta "Che" Guevaru.

Množstvo turistov, ktorí chceli na Kube objaviť pokojný karibský raj nezasiahnutý masovou turistikou, to už podľa Reuters sotva stihne. Ako napríklad Nemka Gisela Hoimanová, ktorá sa v januári neúspešne snažila nájsť voľný turistický autobus z Havany do Santiaga de Cuba.

„Bolo to náročné, bolo tam príliš mnoho ďalších turistov. Čakali sme v rade a posielali nás od prepážky k prepážke. Nemyslím, že by Kuba bola pripravená (na toľko turistov),“ povedala sklamaná návštevníčka ostrova.

Niektorí turisti z krajín, ktoré ani predtým nijako neobmedzovali cesty svojich občanov na komunistami ovládaný ostrov, sa teraz sťažujú, že kvôli veľkým finančným možnostiam Američanov sú odkázaní na lacnejšie a menej kvalitné ubytovanie.

„Je to trochu ako facka do tváre, veď Kanaďania a Európania pomáhali držať kubánsku ekonomiku nad vodou za posledných 25 rokoch,“ povedala majiteľka kanadskej cestovnej kancelárie špecializovanej na Kubu Keri Montgomeryová, ktorej klienti teraz ťažko zháňajú miesta v predtým dostupných lepších hoteloch.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Kuba #Američania