Príbeh: Prvý cejlónsky pilot sa dožil sto rokov

Napísala mu dokonca anglická kráľovná Alžbeta: "S potešením počujem, že oslavujete svoje sté narodeniny. Prijmite v tento špeciálny deň moje úprimné gratulácie a všetko najlepšie." Prešediveného deduška s komplikovaným menom Chelliah Kanagasabapathy každý volá "kapitán Pathy". Z Austrálie sa vrátil na rodnú Srí Lanku, aby tu dožil zvyšok svojho života.

08.02.2016 07:00
Kapitán Pathy, Srí Lanka, pilot, 100 rokov Foto:
Kapitán Pathy so svojou fotografiou v uniforme pilota.
debata

Trincomalee je mesto na východnom pobreží Srí Lanky, ktoré turisti a cestovné kancelárie ešte len začínajú objavovať. Malo tú smolu, že bolo výrazne zasiahnuté občianskou vojnou, ktorá sa na Srí Lanke skončila v roku 2009.

Toto mesto povestné svojím hlbokým prístavom neušetrila pred jedenástimi rokmi ani cunami. Aj preto sa tu turistický ruch nerozvíja tak dramaticky ako na západe či juhu ostrova v Indickom oceáne známeho pod názvom Cejlón.

Na pláži Nilaveli však vyrástli hotely a návštevníci ostávajú aspoň jednu-dve noci, aby si pozreli nádhernú hinduistickú svätyňu Koneswaram postavenú na skale v meste, portugalsko-holandskú pevnosť Fort Frederick, aby pozorovali veľryby alebo šnorchlovali či potápali sa v podmorskom národnom parku na Holubom ostrove Pigeon island.

Kapitán Pathy so svojou fotografiou v uniforme...
Kapitán Pathy dostal pozdrav od kráľovnej.
+4Fotografie z čias, keď začal lietať pre Air...

Kapitán Pathy žije v jednom z domčekov, ktoré sú súčasťou hotela Palm Beach na pláži v Nilaveli. V januári na východnom pobreží Srí Lanky nie je turistická sezóna, často prší a more je rozbúrené. Hotel vedie jeho syn, ktorý je už v dôchodku.

„Po tom, čo ma rodičia ako fagana vyhodili z domu, nikdy som nemal domov,“ hovorí. Chcel vlastniť kus rodnej zeme, tak pred rokmi kúpil kus džungle pri oceáne. Postavil tu hotel, ktorý sa pôvodne volal po jeho dcére – Florina. Počas občianskej vojny na Srí Lanke si ho však neužili, okupovala ho armáda. V roku 2004 ho navyše zaliala cunami.

Pre skúšku si dal vybrať slepé črevo

Cejlón opustil v roku 1941 s ďalšími cejlónskymi chlapcami. Odišli do Anglicka, aby ich vycvičili pre britské kráľovské letectvo (RAF) ako pilotov. Bolo ich osemnásť kadetov, ktorých vybrali, medzi nimi bol on jediný Tamilčan. Na Srí Lanke totiž väčšinu obyvateľov tvoria budhistickí Sinhálčania a menšinu hinduistickí Tamilčania. Žije tu aj početná skupina kresťanov a moslimov.

Hindu chrám v Trinco. Foto: Dávid Popovič
Srí Lanka, pláž, more, exotika, svätyňa, rybári Hindu chrám v Trinco.

Oficiálnymi jazykmi na ostrove sú sinhálčina, tamilčina a angličtina. „V dvadsiatke som nič zmysluplné nerobil,“ spomína kapitán Pathy. „Tak som odišiel do britského kráľovského letectva. Tam mi moje dlhé meno formálne zmenili na C. K. Pathy. Po Anglicku sme absolvovali ešte ďalší tréning v Kanade. Raz sa mi stalo, že môjmu lietadlu došiel benzín. Bola noc a ako zázrakom sa mi podarilo pristáť v obilnom poli. Bez ujmy som prežil ja aj bojové lietadlo. Inštruktor ma za to veľmi pochválil.“

Bol aj v situácii, keď to vyzeralo, že bude musieť skončiť s lietaním pre svoje lajdáctvo. Na jednej z písomných skúšok prepadol o jediný bod. Vedel, že skúšku mu dovolia zopakovať, len ak sa vyhovorí na vážny zdravotný stav, ktorý mu nedovolil urobiť ju. „Išiel som do nemocnice, kde ležal môj kolega po operácii slepého čreva. Zahral som to na lekára, že aj ja mám akútny zápal slepého čreva. Operovali ma a v lokálnej anestézii mi slepé črevo vybrali. Samozrejme, nijaký zápal nenašli. Nadriadený sa však nado mnou zľutoval a po zotavení mi dovolil skúšku absolvovať znova. Je to jedna z najťažších písomných skúšok a ja som ju tentoraz urobil na najvyšší počet bodov, aký vôbec ktokoľvek dostal. Písali o tom aj v cejlónskych novinách.“

Po skúškach sa vrátil do Anglicka a ako bojový pilot bol nasadený v mnohých operáciách počas druhej svetovej vojny. Bol aj zranený, ale s nepoškodeným strojom sa mu podarilo pristáť. V roku 1944 za službu pre RAF dostal medailu.

Hindu chrám v Trinco.
Dvierka na pláž.
+7Hindu chrám na pláži.

Neskôr sa vrátil na Cejlón a 27 rokov pracoval pre Air India. Pilotov dopravných lietadiel zaúčali piloti boeingov z Ameriky. Vyhlásili o ňom, že je jeden z najlepších pilotov, akého kedy trénovali. Bol prvým Srílančanom, ktorý letel s dopravným lietadlom v roku 1960 z Bombaja do Káhiry a ďalej na londýnsky Heathrow. Bol členom posádky v Air India, Boeingu 707.

Neskôr trénoval pilotov pre Air Ceylon. Trénoval aj dvoch svojich synov, ktorí dnes pracujú pre singapurské aerolínie. Keďže za svoje služby pre britské kráľovské letectvo dostal čestné občianstvo v Austrálii, presťahoval sa tam. Na Srí Lanku sa vrátil zo Sydney po viac ako dvadsiatich rokoch. Je nielen jeden z posledných mohykánov, ktorí lietali pre britské kráľovské letectvo, je to vôbec prvý cejlónsky pilot a jednoznačne najstarší!

Tamilčania utekajú

„Môj život bol veľmi dobrodružný,“ vraví starý pán, sediac na priedomí domčeka na pláži Nilaveli. „Ako chlapec som púšťal papierové draky a neskôr som lietal v najúžasnejších lietadlách tohto sveta. Áno, viem šoférovať auto a bezpochyby by som bol stále schopný aj pilotovať lietadlo,“ opiera sa o svoju palicu.

„Vždy hľadám svetlú stránku života. Politický vývoj na Srí Lanke ma neteší, politici sú skorumpovaní. Ani z nového prezidenta nemám radosť. 75 % obyvateľov Jaffny, mesta na severe Srí Lanky, kde som sa narodil, žije v zahraničí, pretože ušli. Počas občianskej vojny utieklo veľa Tamilčanov, predtým ich na Cejlóne žilo 30 %, dnes nás v krajine zostalo 11 %. Taká je realita. Vláda do tejto časti ostrova vôbec neinvestuje. Pozrite sa, ako vyzerá cesta, ktorou ste prišli k tomuto hotelu! Najvzdelanejší ľudia opúšťajú krajinu. Odchádzajú do Indie, Anglicka, do Kanady. Viete, že ministrom v Kanade je Tamilčan?“

Chelliah Kanagasabapathy, alias kapitán Pathy, však vždy hľadá tú svetlejšiu stránku života. „Svet je zrkadlo. Keď sa usmievate, iní sa usmievajú na vás. Ak sa mračíte, aj na vás sa mračia, tvrdí. Všetko je váš odraz,“ vraví.

Keď sa ho opýtate, koľko vnúčat mu dalo päť jeho potomkov, začne počítať na prstoch. Dopracuje sa k číslu jedenásť. Počas okrúhlych narodenín, akými sa naozaj môže pochváliť len málokto, si 21. januára odkrojil z torty ozdobenej bielymi ružičkami, žltou číslicou 100 a nápisom „Congratulations, Pat“. Na stole má položený mobilný telefón. Veď čo keby niekto dôležitý zavolal?

Iniya pirantha nal vaalthukal! Všetko najlepšie k narodeninám! Tak sa to povie po tamilsky.

Srí Lanka

  • ostrov leží niekoľko stupňov severne od rovníka v Indickom oceáne, hlavné mesto Kolombo
  • je o niečo menšia ako Írsko, má 1 340 km pobrežia
  • Srí Lanka získala nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1948 a koloniálneho názvu Cejlón sa zbavila v roku 1972
  • žije tu 22 miliónov obyvateľov, na jednu ženu pripadajú priemerne 2 deti
  • najpočetnejšiu skupinu tvoria budhistickí Sinhálčania (75 %) a hinduistickí Tamilčania (11 %)
  • 93 % obyvateľov je gramotných, priemerne sa dožívajú slušných 75 rokov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Pilot #Srí Lanka