Ostrov Liuqiu: Voldemortov hríb, smiešna jaskyňa, astronomický raj

Iba 40 minút rýchločlnom stačí na to, aby sa človek dostal z betónovej džungle Taiwanu do malého raja. Celkom iná krajina ako toto veľkomesto sa nachádza juhovýchodne od mesta Kaohsiung.

20.03.2016 07:00
ostrov Liuqiu, more, Foto:
Kamenný hríb.
debata

Po ostrove Liuqiu sú vybudované nielen cesty, ale aj turistické chodníky, pešo sa dá prejsť za dva dni. Odporúčam sa tu však zdržať dlhšie.

Jedna z najväčších prírodných atrakcií Liuqiu sa nachádza len 10 minút pešo od prístavu. Kamenný hríb, ktorý trčí nad tyrkysovou hladinou mora, je symbolom celého ostrova. Z každej strany vyzerá trocha inak a vďaka fantázii ľudí a rôznym uhlom pohľadov dostal mnoho mien – Indiánova hlava, hríb či dokonca Voldemort… Každý podľa svojho gusta.

Korytnačia polievka

Toto miesto ponúka však omnoho viac. Vďaka koralovým útesom, ktoré sú takmer okolo celého ostrova, si na svoje prídu aj vyznávači potápania alebo šnorchlovania. Magický podvodný svet sa rozprestiera hneď pod hladinou. Pestrofarebné rybičky, aké vidieť mnohokrát len v akváriách, sa mihotajú zo strany na stranu, ako ľudia na korze.

Západ slnka na ostrove Liuqiu.
Vďaka štrkovým plážam sú vhodné podmienky aj...
+24Tyrkysová voda je jedným z lákadiel na ostrov.

Prechádzka pobrežím ďalej odhalí suchozemcovi ďalšie krásy, môže sa pokochať pohľadom na korytnačky, ktoré sa bezstarostne nechávajú kolísať morskými vlnami. Tieto zvieratá tu žijú v pomerne početných kolóniách, aj napriek tomu, že ich mnoho ľudí rado nájde na svojom tanieri.

Trasa smerom k južnému mysu môže na Európana pôsobiť ako cesta exotickým rajom, naokolo sú bujné porasty všetkých možných aj nemožných tvarov, veľkostí a druhov. Popri ceste sú systematicky a cielene umiestnené malé vyhliadky, ktoré poskytujú výhľad na útesy, kam sa noha človeka len tak nedostane.

Malá jaskyňa, veľké oči

Tak, ako v každej ázijskej krajine, ani tu na ostrove Liuqiu nie je núdza o krásne, ba mnohokrát až gýčovito prezdobené chrámy a kláštory. Jeden taký sa nachádza na južnej strane ostrova a ponúka dokonalú príležitosť, ako nasať nové myšlienky. Ak sa k tomu pridá ešte západ slnka, zážitok prešpikovaný emóciami a eufóriou je zaručený.

Jeden z najväčších chrámov na ostrove. Foto: Aleš Tvrdý
ostrov Liuqiu, more, Jeden z najväčších chrámov na ostrove.

Neďaleko je aj jedno z ďalších lákadiel ostrova Liuqiu. Nachádza sa tu široko-ďaleko jediná jaskyňa. Zaujímavá a jedinečná je však len pre domácich. Pre Slováka, ktorý pozná všetky naše skalné kráľovstvá, bude táto jaskyňa len malou dierou v kameni.

Aj keď je Liuqiu malý ostrov, dá sa tu nájsť hneď niekoľko krásnych pláží s jemným pieskom alebo okruhliakmi. Ich brehy, omývané morskými tyrkysovými vlnami, sú miestom skvelého relaxu pre domácich, ale aj zahraničných návštevníkov.

V strede ostrova sa nachádza jeho centrum, nie len geografické, ale aj populačné. Ráno v tomto mestečku vyzerá, akoby ste sa preniesli v čase kdesi do minulosti. Úzku cestu lemujú babky s čerstvými úlovkami, ktoré rybárom more v ten deň ponúklo. Nehybné telá živočíchov už len symbolicky púlia veľké oči na svojho nového majiteľa. Zanedlho budú opäť plávať vo vode, avšak vriacej.

Malý-veľký ostrov

Noc na ostrove Liuqiu je niečo ako medziplanetárne cestovanie. Keď slnečný kotúč odíde „za lepším životom“ smerom na západ (rovnako ako mnoho Ázijčanov), začne sa dychberúce hviezdne divadlo.

Vďaka štrkovým plážam sú vhodné podmienky aj... Foto: Aleš Tvrdý
ostrov Liuqiu, more, Vďaka štrkovým plážam sú vhodné podmienky aj pre šnorchlovanie.

Vyzerá to, akoby niekto po tmavej oblohe rozsypal zlatý prach. Tisícky, milióny, ba určite ešte omnoho viac hviezd sa v priebehu niekoľkých minút rozžiaria nad ostrovom, jasne vidieť dokonca aj Mliečnu dráhu.

Ostrov Malý Liuqiu, je celkom oprávnene nazývaný „malým“, najmä kvôli jeho rozlohe. Ak by však mu niekedy v budúcnosti chceli dať meno podľa toho, čo všetko sa tu dá vidieť, myslím, že mu tento prívlastok nezostane. Je to miesto, kam sa rád vraciam a odporúčam každému, kto sa rozhodne navštíviť Taiwan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taiwan #ostrovy