Lac de Gafsa: Tajomné jazero sa objavilo za noc, no jeho vody sú toxické

Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna vyprahnutá pustatina, kde nič poriadne nežilo ani nerástlo. August 2014 však všetko zmenil. V doline sa z večera do rána objavilo jazero, ktoré vyzeralo, akoby ho vyschnutej krajine zoslalo samo nebo.

03.04.2016 07:00
debata (5)

Zjavilo sa asi 25 kilometrov od tuniského mesta Gafsa a tamojší obyvatelia, ktorých práve vrcholiace leto sužovalo 40-stupňovými horúčavami, nelenili a húfne doň naskákali.

Asi hektár veľké a 10 až 20 metrov hlboké jazero si privlastnili a novovzniknutý relaxačný „rezort“ nazvali romanticky – Gofská pláž. Na jej počesť dokonca zriadili na Facebooku aj stránku, kde pridávajú svoje fotografie z kúpania.

Vznik púštneho jazera je však zahalený tajomstvom. Podľa geológov je najpravdepodob­nejšie, že menšie zemetrasenie rozštiepilo skalu, spod ktorej sa uvoľnila voda z obrovského podzemného rezervoára a zaplavila kotlinu.

Kúpanie v Lac de Gafsa, ktoré sa stalo hlavnou atrakciou celej oblasti, je však nebezpečné. Jeho voda by totiž mohla byť kontaminovaná fosfátmi z pôdy a skál.

Látka, ktorej zlúčeniny sa používajú na výrobu hnojív, pesticídov, detergentov a tiež chemických zbraní, sa v oblasti ťaží už od 19. storočia. Jazero môže byť teda karcinogénne a obsahovať rádioaktívne zvyšky.

Voda sa navyše po krátkom čase zmenila z priezračnej a čistej na kalnú zelenkavú, čo znamená, že sa v nej rozšírili baktérie, a teda aj rôzne choroby, pretože sa neobmieňa.

Úrady preto vydali dôraznú výstrahu pred kúpaním v tomto jazere a upozornili obyvateľov na riziká. Ľudia však na varovania nedbajú.

Sodné jazero

Aj keď sa Afrika priam varí v horúčave, neradno sa osviežiť ani v ďalšom jazere Natron. Sodné jazero, ktoré sa vlní na severe Tanzánie, je veľké až 600 km², no jeho hĺbka dosahuje len 3 metre.

Daily Dose of Moll-edge: Lake Natron in Tanzania is known for turning animals into stone. Not exactly something you want to swim in! The water in the lake has an extremely high pH level (10.5), enough to burn the skin upon contact and gradually turn the animals into solid state. Birds and other animals that come in contact with the lake’s waters – often by mistake – die and get mummified into stones. Nick Brandt did a dark and jarring photography series where he posed these dead animals in life like positions. #dailydoseofmolledge #dailydoseofknowledge #knowledge #lakenatron #nickbrandt #dead #mummy #lake #coolplaces #tanzania #coolfacts #randomfact #actor #actress #model #smartissexy #follow #follower #followme #follow4follow

Fotka uverejnená používateľom Molly Beucher (@molly_beucher),

Pre silné vyparovanie je v Sodnom jazere a jeho okolí vysoká koncentrácia uhličitanu sodného. Voda má pH vyše než 10, čo je takmer ako čpavok (11,5), a jej teplota dosahuje 60 °C.

Vysoký obsah solí spôsobuje, že telá zvierat, ktoré v blízkosti uhynú, sú priam mumifikované. Vďaka siniciam, ktoré v týchto extrémnych podmienkach dokážu prežiť, má jazero varovne červenú farbu.

Modrá lagúna

Poetický názov nedostalo jazero pri anglickom Buxtone náhodou – jeho modrý odlesk vyzerá priam nadpozemsky a láka stovky ľudí, ktorí často neodolajú a hodia sa do jeho vôd.

Belasú farbu má voda vďaka vápencovým skalám okolo lomu, ktoré filtrujú do vody kryštály kalcitu.

Krása je aj v tomto prípade však zradná, Modrá lagúna je toxická a nádherné tyrkysové sfarbenie len maskuje špinu, exkrementy, odpad, vraky áut a hnijúce zdochliny zvierat, ktoré sú v jazere nahádzané.

Aj napriek tomu, že voda „lagúny“ má pH 11,3, stále sem v lete chodia celé rodiny, avšak riskujúc problémy s obličkami, plesňové infekcie, vyrážky a dokonca slepotu.

Lom je taký toxický, že vláda nedovolí ani vypustenie vody, ktorá by mohla zamoriť okolie. Zakázať ľuďom prístup k vode alebo celé jazero oplotiť však úrady nemôžu, pretože Modrá lagúna leží na súkromnom pozemku.

Pinto

Svoju škvrnu na mape má aj Kalifornia. Nenápadné jazero Pinto neďaleko Santa Cruz má totiž takmer najvyššiu úroveň zamorenia toxickými riasami v celých USA.

Každé leto sa tu masívne rozmnožia sinice, ktoré majú na svedomí mnohé úmrtia vydier a tiež poškodenie obličiek ľudí.

Občas vyzerá hladina doslova ako pokryté kúskami brokolice. Sinice na dôvažok odporne smrdia, podľa toho, aký druh sa práve viac rozmnoží, buď ako stará športov taška, alebo ako hnoj.

Zdroj: Amusingplanet­.com; Theguardian.com; Wikipedia.org; Ibtimes.co.uk; Facebook.com; Roadtrippers.com

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #toxické látky #jazero