Austrálsky národný park bude pokutovať riskujúcich turistov

Národný park v Austrálii sa rozhodol pokutovať návštevníkov, ktorí bez ohľadu na varovania ohrozujú vlastnú bezpečnosť, len aby získali zábery hodné sociálnych sietí.

14.04.2016 14:00
fotografia, selfie, žena Foto:
Ilustračné foto.
debata

Problémom je preslávená skala Svadobná torta v Kráľovskom národnom parku pri Sydney. Biely skalný útvar obklopuje kovová zábrana, aby naň ľudia nemohli liezť, a nápisy varujú, že je nestabilný a môže sa zrútiť.

Počas Veľkej noci sa však opäť našli odvážlivci, ktorí si na skale zaobstarali fotografie.

„Ľudia sú ľahkomyseľní, riskujú bez ohľadu na nebezpečenstvo,“ povedal Gary Dunnett, regionálny manažér národných parkov štátu Nový Južný Wales. „Normálna dospelá reakcia na podobné varovanie je: Ďakujem za upozornenie – a vyhnutie sa riziku,“ dodal.

Preto sa park podľa Dunnetta vôbec po prvý raz rozhodol uchýliť k pokutám. Presná suma zatiaľ nebola stanovená, ale mohla by dosahovať až 300 austrálskych dolárov.

V minulom roku prudko stúpol počet návštevníkov parku po tom, čo sa na sociálnych sieťach stali senzáciou zábery ľudí pózujúcich blízko okraja útvaru.

Geologické a statické štúdie však potvrdili drobenie skaly, a preto správa parku obohnala Svadobnú tortu plotom s nápismi: „Neriskujte život kvôli fotografii.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #fotografia #nebezpečenstvo #národný park #selfie