Chystáte sa na Srí Lanku? Západ je pod vodou!

Silné monzúnové lejaky spôsobili na Srí Lanke od polovice mája obrovské záplavy a zosuvy pôdy. Vrstva bahna pochovala v západnej časti niekdajšieho Cejlónu pod nánosmi bahna niekoľko dedín, kde odhadom žilo vyše 200 rodín.

21.05.2016 10:45
debata
Otec prenáša dcérku a jej šteniatko počas záplav. Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda, /archív
Srí Lanka, záplavy, Otec prenáša dcérku a jej šteniatko počas záplav.

Polovica hlavného mesta Colombo a časť západného pobrežia je pod vodou. Okrem Colomba patria medzi najviac postihnuté oblasti aj turisticky známa Kalutara južne od Colomba na západnom pobreží a oblasť v okolí Kegalle. Z hlavného mesta armáda evakuovala 20-tisíc ľudí.

Po prvotnom šoku, keď sa šírili výzvy v zmysle modlenia sa za Srí Lanku, sa už ľudia spamätali: "Stop praying, start helping!“ (Prestaňte sa modliť a začnite pomáhať!) koluje výzva na Facebooku.

Na najviac postihnutých miestach pomáha srílanská armáda aj Červený kríž. Ľudia sa aktivizujú aj prostredníctvom sociálnych sietí, aby pomohli ostatným. Robia sa zbierky jedla a šatstva. "Práve sedím v helikoptére a rozvážame do postihnutých oblastí jedlo a vodu,“ hovorí Roshan, ktorý pracuje ako technik v srílanských vzdušných silách.

„V tejto chvíli sa vie o 52 mŕtvych a 132 nezvestných, ale tie čísla sa stále menia. Ľudia teraz potrebujú najmä čistú vodu, jedlo a nejaké oblečenie. Mnohí sa ukryli do svätýň alebo rôznych dočasných prístreškov. Treba ich nájsť.“

Pod vodou sú tisíce domov a niektoré oblasti sú inak ako helikoptérou nedostupné. Odhaduje sa, že záplavami je postihnutých pol milióna ľudí.

Na narýchlo urobených plavidlách domáci... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda, /archív
Srí Lanka, záplavy, Na narýchlo urobených plavidlách domáci prevážajú svoj majetok a zvieratá.

Zaliate sú aj miesta vôkol známych pamiatok v samotnom Colombe, ale aj jeho širšia oblasť, napríklad najvýznamnejšia budhistická svätyňa v Colombe Kelaniya Raja Maha Vihara.

Samotná stavba je však, našťastie, na vyvýšenom mieste. Mal ju navštíviť sám Budha počas poslednej zo svojich troch návštev ostrova a v januári sa tu vždy koná slávnostná náboženská procesia Duruthu Perahera.

„Tí, čo majú naplánované prísť v tomto období na Srí Lanku, sa nemusia báť,“ hovorí Manoj Peiris, ktorý organizuje ako sprievodca a šofér individuálne cesty pre Slovákov.

„Letisko je v prevádzke, Negombo je bezpečné. Nechoďte však do Colomba. Horské mesto Kandy so známym Chrámom svätého zuba je v poriadku, oblasť okolo Levej skaly Sigyria takisto, ale územie pod mestom Nuwara Eliya ako Ella a Haputale by som v týchto dňoch neodporúčal. Ani južné pláže. Najlepšie je teraz odísť na východné pobrežie.“

Pre individuálnych cestovateľov by bolo najlepším riešením prenajať si certifikovaného šoféra a sprievodcu, pretože na lokálnu dopravu sa nemožno spoľahnúť. Manoj sa z východného pobrežia, kde nechal na dva dni svojich klientov, aby trávili individuálne čas na pláži, vracal vyše desať hodín domov na západné pobrežie, kde býva.

Záplavy v Malabe, časti hlavného mesta Colombo. Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda, /archív
Srí Lanka, záplavy, Záplavy v Malabe, časti hlavného mesta Colombo.

Rozhodol sa nechať auto na východe a na cestu na opačnú stranu ostrova do Colomba použiť autobus a vlak. „K domu by som sa autom aj tak nedostal, pretože všetky okolité ulice sú zaliate vodou. Brodil som sa po pás. Susedia sú vytopení. Môj dom, našťastie, nie a ani nikto z našich známych nezahynul,“ vydýchol si.

„Dnes som v Anuradhapure, tu je to tiež v poriadku. Zajtra musím odviezť svojich klientov do Negomba a potom odprevadiť na letisko, aby mohli odletieť do Európy tak, ako to bolo v pláne. Hneď potom sa idem pridať ku priateľom a rodine, ktorí už zabezpečujú pre postihnutých balíčky s jedlom a fľaše s vodou.“

„My sme práve na východe Srí Lanky a je to tu v poriadku. Keď zaprší, tak len krátko podvečer. A je veľmi horúco,“ napísala na facebookovú stránku Sri Lanka by Bianka Slovenka Mirka, ktorá je práve s priateľom na Srí Lanke.

Počas presunu na východ im po celý čas pršalo a na niektorých miestach videli, ako cestári opravujú popukané cesty, na ktoré sa zosúval rozbahnený svah. „Náš šofér vtedy hovoril, že tieto dažde by mohli byť nebezpečné. Potvrdilo sa to,“ dodáva.

Hlavné mesto Colombo miestami vyzerá ako veľké... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda, /archív
Srí Lanka, záplavy, Hlavné mesto Colombo miestami vyzerá ako veľké jazero.

Monzúnové dažde a aj zosuvy pôdy nie sú na tropickej Srí Lanke ničím neobvyklým, tentoraz je však rozsah škôd výnimočný. Srí Lanka zažila svoje najhoršie časy počas občianskej vojny, ktorá sa skončila v roku 2009 a počas cunami na Vianoce v roku 2004, keď tu zahynulo 22-tisíc ľudí.

Niektoré fotografie zbúraných domov a sôch Budhu bez hlavy, v špinavej vode, zablatené mŕtve telíčka detí pripomínajú obrazy skazy z toho obdobia. Je neuveriteľné, že mnohí domáci sa aj v tejto situácii usmievajú a dojemne prenášajú v náručí, na plastových stoličkách či narýchlo zhlobených plavidlách starých ľudí a zvieratá.

„U nás doma, v krajine, kde sa takisto často vyskytujú prírodné nešťastia, som nikdy nezažil takú súdržnosť ako na Srí Lanke,“ napísal na sociálnu sieť turecký občan, ktorý žije na bývalom Cejlóne.

„Dnes som bol v Arpicu, veľkom kolombskom supermarkete. Len málokto tu nakupoval pre seba. Pred pokladňami stáli davy s košíkmi plnými fliaš s vodou a trvanlivých potravín – chlebom, práškovým mliekom, ryžou – všetko určené pre ľudí v núdzi. Keď som to videl, do očí sa mi tisli slzy. Som šťastný, že môžem žiť medzi takými ľuďmi, ako sú Srílančania.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy #Srí Lanka #Cejlón