Indonézski muži vyfukujú peniaze do vzduchu a ničia budúcnosť svojich detí

Bone-Bone, ukrytá v horách centrálnej Indonézie, so svojimi domčekmi a mešitami, sa podobá na iné malé dediny na súostroví. Avšak s jednou výnimkou: v mene boja proti tabaku je tam všade zakázané fajčiť, hoci Indonézania patria k najväčším fajčiarom na svete.

31.05.2016 14:00
Fajčenie cigareta Foto:
Fajčenie (ilustračné foto).
debata

„Ďakujeme vám, že nefajčíte, povedzte ‚nie‘ cigarete,“ hlása panel pri vjazde do dedinky na ostrove Sulawesi. Bone-Bone sa stala v Indonézii prvou obcou, ktorá úplne zakázala fajčenie. „Kochajte sa krásami krajiny a čerstvým vzduchom našej dediny,“ stojí na inom paneli.

Desať rokov od vtedy, ako vstúpil do platnosti tento v Indonézii neobvyklý zákaz, nenájdete medzi 800 obyvateľmi dediny žiadneho fajčiara.

Zmena však nenastala zo dňa na deň. V roku 2000 začala obec tým, že zakázala predaj cigariet. O tri roky neskôr bol vydaný zákaz fajčenia na verejných miestach a v roku 2006 bol absolútny zákaz fajčenia rozšírený aj na domácnosti.

Pokiaľ si nejaký fajčiar predsa len doma zapáli, hrozia mu v prípade udania sankcie. Tie najčastejšie určuje starosta obce. Väčšinou ide o všeobecne prospešné práce, ako je upratovanie mešity tejto veľmi zbožnej moslimskej dediny. Niektorí previnilci boli dokonca prinútení sa verejne ospravedlniť.

Mnohí dedinčania sa odvtedy, ako boli nútení prestať fajčiť, cítia lepšie. Napríklad kováč Amir, otec deviatich detí, fajčil 40 cigariet denne. Teraz si uvedomuje výhody života bez cigariet. „Ušetrím peniaze a dokonca môžem platiť školné za svoje deti,“ citovala ho agentúra AFP.

Starostu obce Muhammada Idrisa viedli k zavedeniu zákazu fajčenia najmä ekonomické dôvody. Niektoré chudobné rodiny nemohli posielať deti do školy, pretože ich otcovia minuli príliš veľa peňazí za cigarety a navyše sa aj deti stávali závislými od tabaku.

„Išiel som na univerzitu s ďalšími 13 študentmi z dediny, ale len šesť z nich získalo diplom. Ostatní nedoštudovali, pretože peniaze na školné vydávali za cigarety,“ vysvetľuje Idris.

Príklad Bone-Bone nasledoval tucet ďalších dedín, ktoré vyhlásili na svojom území zákaz fajčenia. To bolo možné vďaka decentralizácii, ktorá nasledovala po páde diktátora Suharta v roku 1998.

Boj proti tabaku je ale v tejto krajine v juhovýchodnej Ázii so zhruba 250 miliónmi obyvateľov, z ktorých 30 percent dospelých fajčí, okrajovým javom. Podľa expertov tu choroby spojené s fajčením ročne usmrtia viac ako 200 000 ľudí.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Indonézii fajčia viac ako dve tretiny mužov, čo je najviac na svete. Ženy v tejto moslimskej krajine fajčia výrazne menej.

V Indonézii sú cigarety lacné, stoja v prepočte menej ako jedno euro. Reklama na ne je všadeprítomná a fajčiari sú málo informovaní o nebezpečenstve, ktoré fajčenie predstavuje pre ich zdravie.

Indonézia je jedinou krajinou juhovýchodnej Ázie, ktorá neratifikovala konvenciu WHO o boji proti fajčeniu. Tabakový priemysel je tam veľmi vplyvný a lukratívny. Na uliciach často vidieť deti, ako fajčia cigarety nazývané kretek s klinčekmi, ktoré sú v krajine veľmi populárne.

Vlani v auguste indonézske ministerstvo priemyslu schválilo o 50 percent vyššiu produkciu cigariet na najbližšie štyri roky. Ministerstvo zdravotníctva vytýčilo program boja proti tabaku, ale ako priznávajú niektorí činitelia, jeho aplikácia, najmä pokiaľ ide o obmedzenie reklamy, je veľmi pomalá.

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #indonézia