Záhadný sibírsky Stonehenge – Aleja veľrybích kostí – svätyňa či bitúnok?

Na odľahlom sibírskom ostrove Yttygran v Beringovom mori sa vypína tajomná Aleja veľrybích kostí. Stovky gigantických kostier vyčnievajú zo zeme a lemujú v dvoch starostlivo usporiadaných radoch 548 metrov dlhý úsek severného brehu ostrova. O účele a pôvode historickej pamiatky sa veľa nevie, odborníci aj miestni iba hádajú...

16.06.2016 07:00
debata (5)

Ruskí archeológovia aleju kvôli odľahlosti ostrova objavili až v roku v roku 1976 a zistili, že kosti, ktoré trčia zo zeme vedľa štvorcových jám na uskladnenie mäsa, pochádzajú z gigantických tiel veľrýb grónskych. Sú vraj až šesťsto rokov staré.

Vznik aleje sa podľa vedcov zhoduje s obdobím malej doby ľadovej, keď tuhé mrazy spôsobili nedostatok jedla. Eskimáci nevyhnutne museli hľadať nové miesta na lov rýb. Hlad a nervozita spôsoboval medzi jednotlivými eskimáckymi komunitami konflikty, a preto ázijskí Eskimáci vytvorili vojenskú a politickú úniu.

Za náboženskú a ideologickú základňu tejto únie, a zároveň miesto pravidelného stretávania sa zástupcov eskimáckych spoločenstiev, si niekedy v 14. storočí vybrali práve ostrov Yttygran. Na jeho pôde pravdepodobne pozapichovali do večne zamrznutej pôdy 34 kostí veľrýb vysokých asi 5 metrov, s váhou aj 300 kilogramov.

Tak vznikla akási svätyňa, na stavbu ktorej použili tiež veľrybie čeľuste, rebrá a stavce. Tie podopreli kameňmi. Predpokladá sa, že miesto využívali obyvatelia rôznych dedín rozosiatych pozdĺž východného čukotského pobrežia na rôzne rituály, obety, ale aj športové podujatia.

Miestni Eskimáci – Jupikovia – však prišli s jednoduchším a pragmatickejším vysvetlením. Miesto na ostrove Yttygran vraj slúžilo len ako prírodná mraznička a zásobáreň rybieho mäsa.

Bol tam dostatočný priestor na zabitie, vypitvanie a spracovanie veľrýb. Neutrálna pôda tiež dobre slúžila obchodovaniu, akémusi predchodcovi trhov. V prospech tejto teórie hovorí aj samotný názov ostrova, ktorý v eskimáckom jazyku znamená „mäsová jama“.

Pozdĺž pobrežia Čukotky sa našli aj iné eskimácke výtvory z veľrybích lebiek usporiadaných do obrazcov, no Aleja veľrybích kostí je rozsahom aj monumentálnosťou jedinečná.

Pre Sibírčanov má Yttygran nesmiernu historickú hodnotu, podobne ako Stonehenge pre Britov, či pyramídy pre Egypťanov.

Dôležitosť aleje zdôrazňuje aj fakt, že ju zapísali do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a v ostatnom čase ju začínajú objavovať aj zvedaví turisti.

Zdroj: Express.co.uk; Wikipedia.org; Extrastory.cz

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sibír #veľryba #Eskimák #ostrovy