Miestne tekuté špeciality patria tiež k dovolenke. Nebojte sa ochutnať

Najlepší scenár je, keď máte dovolenku all inclusive. V takom prípade máte okrem miestnych špecialít postarané aj o ochutnávku lokálneho alkoholu.

05.07.2016 07:00
Nápoje, alkohol, poháre, drinky, miestne... Foto:
Brazília - cachaca
debata (4)

Každá krajina má totiž svoj typický alkohol a rituál jeho pitia. Preto je prejavom pohodlnosti piť na dovolenke svetovo etablované značky alkoholu, ktoré kúpite v každom supermarkete. „Spravte si malú osvetu,“ nabáda Juraj Uvíra, sprievodca CK Victory Travel.

Aby ste nestrávili polovicu dovolenky hľadaním toho najtypickejšieho alkoholu, ponúka vám výber ôsmich nápojov, ktorých popíjanie v správnom množstve určite spríjemní váš pobyt v zahraničí.

Srí Lanka

V časoch, keď kokosový olej je najzdravšia superpotravina na svete, by bolo škoda, ak by sa z kokosovej palmy nedal spraviť aj chutný alkohol. Aby nevzniklo nedorozumenie hneď na začiatku, nejde priamo o alkohol z kokosu.

Arak, ako sa alkohol volá, sa vyrába fermentáciou kvetov kokosovej palmy. Do araku sa bežne pridáva cukrová trstina, takže sa dá povedať, že ide o rum juhovýchodnej Ázie. To je, samozrejme, povrchné tvrdenie neznalých problematiky.

Okrem cukrovej trstiny sa do araku môže pridať aj ovocie pre špecifickú chuť. Arak dozrieva v drevených sudoch, ktoré mu dodávajú jedinečnú arómu a sfarbenie. Na Srí Lanke sa pije so zázvorovým pivom alebo s kolou. Je veľmi ľahko dostupný a obľúbený medzi domácim obyvateľstvom.

Svojou chuťou sa približuje k vodke a cenovo je podstatne lacnejší ako iný alkohol dovezený z Európy. Populárny je aj v hornatých oblastiach Srí Lanky, ako je napríklad mesto Nuwara Eliya, kde je hojne využívaný na zohriatie pri nízkych teplotách.

Ekvádor

Centrálna a Južná Amerika majú rady rum. Nejde však o „tuzemský“ nápoj bez písmena r na začiatku, ale kvalitný rum z cukrovej trstiny. Ekvádor, samozrejme, nie je výnimka a rum tu pijú na množstvo spôsobov.

V najhornatejších oblastiach majú svoj špeciálny teplý rumový nápoj. Nie je to čaj s rumom, ktorý môžeme poznať z vysokohorských chát. Ide o mix rumu s prevarenou škoricovou vodou. Tento nápoj je veľmi populárny hlavne v období Vianoc.

Niet sa však čomu čudovať. Kombinácia alkoholu s teplom a so škoricou je známa aj u nás. V Ekvádore dostanete tento nápoj pod názvom canelazo a najlepšie si ho vychutnáte v teple pri kozube, zakrytí pončom.

Canelazo má viacero variantov a veľmi obľúbeným variantom je naranjillazo, kde sa prevarená voda nahradí šťavou z veľmi obľúbeného ovocia kyslej, osviežujúcej chuti – naranjilla. Toto ovocie je dobre známe aj v susednej Kolumbii či Peru. Tu ho miestni poznajú pod názvom lulo, obando, cocona alebo nuqui.

Špecialita z Ekvádoru Foto: Victory travel
ekvádor Špecialita z Ekvádoru

Kambodža

Ryžové víno nie je populárne iba v Japonsku, ale v celej juhovýchodnej Ázii. Jeden typ vína má však prevahu nad ostatnými. Kambodžské sombai sa nevyrába iba z ryže, ale pridáva sa doň aj cukrová trstina a rôzne ďalšie príchute. Množstvo druhov alkoholu z tejto časti sveta nám nemusí byť po chuti.

Sombai sa však teší veľkej obľube tak u domácich, ako aj u turistov. Vďaka tomu, že sa dá kúpiť v mnohých variáciách, nie je potrebné vymýšľať, s čím sombai zmiešať alebo zriediť. Odporúča sa piť vychladený ako osviežujúci drink.

Čo je najväčším špecifikom sombai, to je jeho obal. Fľaše zvyknú byť ručne maľované, a preto sú tradičným suvenírom pre turistov.

Brazília

Ak sa povie Južná Amerika, každému napadne tequila. Tá je však typická pre Mexiko, ktoré geograficky ani nepatrí do Južnej Ameriky. Pre Brazíliu je typický alkohol cachaca vyrobený z cukrovej trstiny.

Tento alkohol sa prirovnáva k bielemu rumu. Takéto vyhlásenie sa však v brazílskej krčme neodporúča. Treba povedať, že téma rum verzus cachaca nie je taká jednoduchá, a dá sa povedať, že cachaca je rum, aj keď niektorí tvrdia, že nie je, keďže na výrobu rumu sa používa melasa, zatiaľ čo cachaca sa vyrába priamo zo šťavy cukrovej trstiny.

Cachaca obsahuje 40 % alkoholu a pokojne ju môžete piť samostatne. Znalci si ju však zvyknú vychutnať s pridaním limetky, cukru a pár kociek ľadu. Táto kombinácia má dokonca svoje meno, a keďže sa nepridáva žiadna sóda alebo nealko, iba ľad, tento kokteil patrí v Brazílii medzi tie najsilnejšie.

Zoženiete ho tak, že si v lokálnom bare vypýtate Caipirinhu. Cachaca bola vždy aj je veľmi obľúbeným nápojom. Najmä v štáte Minas Gerais sú stovky druhov skutočne špičkovej cachacy, ktorú nezoženiete ani v Riu de Janeiro.

V Európe je cachaca celkom neznámy alkohol. Najväčšiu snahu presadiť sa v EÚ má značka Sagatiba. V Británii už ovládla trh a je na ceste smerom na východ. Na trh vstúpila kontroverznou reklamou pripomínajúcou Ježiša Krista nad Riom, ako si užíva na párty s pohárikom v ruke.

Škótsko

Pri názve tejto krajiny je každému jasné, ktorý druh alkoholu treba ochutnať. Ak si myslíte, že pijete kvalitu, keď dáte za fľašu na Slovensku 50 eur, budete sklamaní. Škóti na export posielajú alkohol, ktorý by sami s najväčšou pravdepodobnosťou nepili.

Stačí si všimnúť obaly väčšiny fliaš na slovenských pultoch, kde možno nájsť slovo blended. Takýto nápoj je spravený mixom zvyškových single maltiek. Nemožno tvrdiť, že blended verzia tohto alkoholu musí byť zákonite zlá, ale ak prídete niekedy do škótskeho pubu, zaplatíte zaň najmenej.

Dôležité je povedať, že alkohol dozrieva roky v rôznych sudoch. Škóti vedia tento nápoj uložiť do takého suda, ktorý spôsobí, že po jeho vypití budete trpieť halucináciami. V Škótsku je bežné, že tento alkohol popíjajú s pridaním vody alebo ľadu. Tak čo, dáte si whisky?

Mongolsko a vodka z mlieka arkhi

Zatiaľ čo cachaca a whisky sú pojmy, s ktorými sa možno bežne stretnúť, mongolská vodka z mlieka z jaka je už o niečo exotickejšia. Na Slovensku je zaužívaný vtip, že ľudská vynaliezavosť dokáže vypáliť alkohol zo všetkého. V Mongolsku sú však ďalej.

Mliečna vodka sa nevypaľuje. Stačí kefír, pridanie živej kultúry alebo kvasníc a pri pomalom varení sa dopracujete k tekutine s obsahom alkoholu okolo 10 %. Takýto nápoj vám najskôr ponúknu domáci na potulkách medzi ich jurtami. Tradícia káže takýto nápoj neodmietnuť a pripiť si s hostiteľom.

Kefír a vodka z Mongolska Foto: Victory travel, Visualhunt
Mongolsko, kefír a vodka arkhi Kefír a vodka z Mongolska

Kostarika

Typickým alkoholom pre Kostariku je guaro. Vyrába sa z cukrovej trstiny, čo by malo naznačovať, že guaro bude prirovnávané k rumu. Nie je to však tak. Guaro je číry alkohol podobný vodke, ale spravidla s nižším obsahom alkoholu. Legálne sa vyrába iba v jednej, vládou kontrolovanej fabrike.

Všetky ostatné verzie, ktoré možno dostať na trhu, sú vyrobené v domácich páleniciach bez patričných povolení. Guaro sa pije tradične ako poldeci alebo sa mixuje s ovocnými džúsmi. Slovo „guaro“ v celej Latinskej, najmä však Strednej Amerike znamená „pálenka“. S jednou výnimkou, a tou je Venezuela.

Tu slovo „guaro“ označuje obyvateľa štátu Lara. Guaro je pálenka, ktorou opojenie je považované za lacnejší a ľudovejší spôsob opitia sa ako napr. rumom a k tejto skutočnosti sa viažu mnohé slovné spojenia a frazeologizmy.

Madagaskar

Na záver naozajstná exotika. Kto môže povedať, že už pil alkohol z liči? Madagaskar je známy vo svete hlavne vývozom vanilky. Ak sa však lepšie pozriete na krajinu dovozu liči v obchode, je celkom možné, že bude pochádzať práve z Madagaskaru.

Z liči sa vyrába jemný alkohol zvaný litchel, ktorý sa dá prirovnať k u nás známemu aperitívu Cinzano alebo Martini. Pobyt francúzskeho impéria z čias kolonizácie sa podpísal aj na tomto ostrove a jeho nových chutiach.

Ako už naznačuje slovo aperitív, litchel sa popíja pred jedlom na povzbudenie chuti. Nič vám však nebráni v tom, aby ste pili litchel, kedykoľvek dostanete chuť.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #alkohol #špeciality