Šesť 'antipravidiel' dovolenky: Toto dodržiavajte a problémy máte zaručené

Dokonalá a bezchybná dovolenka azda neexistuje, ale vytúžený pobyt dokáže úplne zničiť niekoľko faktorov, vrátane zmeškaného spoja, zlého počasia, krádeže, ale aj angíny, pokazeného žalúdka či zlomenej nohy.

23.07.2016 07:00
leto, dovolenka, opaľovanie, klobúk, slnko,... Foto:
Plávajte hocikde, v rieke, jazere, na opustenej pláži... Ak túžite po problémoch.
debata

Pri cestovaní je takmer nemožné nevystavovať sa choroboplodným zárodkom, nejesť nič poriadne neprevarené alebo zo strachu pred úrazom sedieť celý čas na stoličke v izbe. Existuje však niekoľko typov rizikového správania, ktoré niekoľkonásobne zvyšuje šancu na nehodu či chorobu.

Ak chcete po návrate domov spomínať na filmy, ktoré ste v hotelovej izbe pozerali, alebo na urgentný transport sanitkou do nemocnice, zachovávajte tieto „odporúčania“ a takmer istotne sa to stane.

Neinformujte sa

Napriek osvete si stále mnoho ľudí pred cestou, ani do ďalekého zahraničia či zámoria, nezisťuje, aké choroby sa tam práve vyskytujú a či nie sú potrebné nejaké očkovania. Chystáte sa do destinácie, kde sa vyskytuje horúčka dengue, malária, cholera či vírus zika? Hlásia odtiaľ časté prípady otravy jedlom? Ak sa vopred nepripravíte, ste na najlepšej ceste pokaziť si vytúženú dovolenku.

Nedajte sa zaočkovať

Ak aj tušíte, aké choroby by vás mohli na ceste postretnúť, určite sa nedávajte, a už vôbec nie včas, zaočkovať. Nič horšie ako ihla predsa neexistuje… Alebo áno? A tiež zabudnite na otravné repelenty a lekárničky. Iba že by ste sa chceli zbaviť otravného hmyzu, ktorý možno prenáša choroby.

Neumývajte si ruky

Pred jedlom, ale aj hocikedy cez deň sa vyhýbajte mydlu – čo ak vám vysuší pokožku alebo nebude mať vašu obľúbenú vôňu? Tiež určite nenoste so sebou tekutý antibakteriálny čistič rúk, ani vlhčené obrúsky.

Neriaďte sa pravidlami

Overené pravidlo, najmä v exotických krajinách, znie: ak sa to nevarí, nelúpe alebo nevybaľuje priamo z obchodného obalu, nejedzte to. A tiež sa, pokiaľ je to možné, treba vyhýbať vajciam. Ak však nezačnete vo veľkom chutnať miestne špeciality z trhu a od pouličných predajcov s dvojkolesovými káričkami, je celkom možné, že z dovolenky bude iba nudný výlet bez vzrušenia z hľadania najbližšej pohotovosti.

Pite ľadové nápoje

Jednak si tak môžete privodiť nachladenie, jednak sa v nich používa ľad z vody z vodovodu, ktorá nemusí byť rovnakej kvality ako doma, hoci domáci sú na ňu od malička zvyknutí a nemá na nich žiadne neblahé účinky. Podobne je to s pitím vody priamo z kohútika v hoteli. Nuž, ale čo je lepšie, ako vzrušujúce čakanie, či sa po ice tea ráno prebudíte v posteli alebo na toalete?

Plávajte hocikde

V rieke, jazere, na opustenej pláži… Nezáleží na tom, či je voda znečistená, mútna, so zápachom či infikovaná. Niet nad osviežujúci kúpeľ – s následkami…

Zdroj: Traveller.com.au; Independenttra­veler.com; Oversixty.co.nz; Nomadicmatt.com; Canadianlivin­g.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #letná dovolenka