Deň zosnulých: Mexičania pečú chlieb mŕtvych a hodujú na hroboch

Nielen kvetmi a sviečkami, ale napríklad aj hodovaním na cintorínoch spomínajú na svojich zosnulých v týchto dňoch Mexičania. Ich Deň mŕtvych (Día de Muertos) je oslavou, ktorá sa stala národným symbolom a od roku 2008 je aj na zozname nehmotného dedičstva UNESCO. Pamiatku zosnulých, u nás Dušičky, si veselo a farebne pripomínajú aj v iných krajinách Latinskej Ameriky.

02.11.2016 14:00
Mexico F1 Grand Prix, kostra, lebka, klobúk,... Foto: ,
Maska lebky s mexickým sombrérom počas Mexico F1 Grand Prix.
debata

„Život a smrť sú dve strany tej istej mince. Mexičan vie, že nemôže žiť naplno, ak nebude smrť vnímať ako reálnu alternatívu, ale zachovávať si pritom zároveň veselú myseľ,“ vysvetlila pre juhoamerickú televíziu Telesur Mexičanka Soraya Herrerová.

Deň mŕtvych je v Mexiku najobľúbenejším sviatkom a oslavuje sa 1. aj 2. novembra, niektorí začínajú už 31. októbra.

Ľudia si doma vyrábajú malé oltáre s fotkami svojich zosnulých, ktorým aj na cintorín nosia kvety, ale aj jedlo či nápoje, a rituálne tak na hroboch hodujú v kontakte s ich dušami.

Ešte ďalej idú v Nikarague, kde so svojimi predkami trávia aj noc.

Pochod počas Dňa mŕtvych v Mexico City.
Mexičanka prezlečená za Catrinu.
+11Lebka počas Dňa mŕtvych na cintoríne Santa...

V obchodoch v Mexiku i ďalších krajinách Latinskej Ameriky sa v týchto dňoch predávajú farebné lebky, cukríky v tvare kostlivcov či figúrky veselých kostričiek v žiarivých farbách.

Dalo by sa povedať, že v porovnaní s americkým Halloweenom, ktorý sa oslavuje v anglosaských krajinách 31. októbra, je latinskoamerická oslava hlavne viac farebná.

Chlieb mŕtvych

Symbolom mexických osláv je figurína Catrina, smejúca sa kostra so širokým dámskym klobúkom s veľkými perami, ktorú stvoril v roku 1910 mexický grafik a karikaturista José Guadalupe Posada.

Táto tradičná figúrka sa najmä v týchto dňoch predáva v obchodoch, oblečená do rôznofarebných historických kostýmov, a prezliekajú sa za ňu aj ženy v sprievodoch.

Pozostalí na cintoríne Santa Maria Atzompa v... Foto: Reuters, STRINGER
Deň zosnulých, Deň mŕtvych, cintorín, pozostalí, Mexiko, masky, kostry, duchovia, lebka Pozostalí na cintoríne Santa Maria Atzompa v mexickej Oaxace.

Pôvod mexických osláv Dňa mŕtvych siaha viac ako päťsto rokov dozadu, keď si Aztékovia, pôvodní obyvatelia Mexika, pripomínali svojich mŕtvych.

Ich oslavy, pri ktorých uctievali bohyňu Mictecacíhuatl (Dámu smrti) trvali viac ako mesiac a konali sa v lete.

Španielski dobyvatelia v snahe oslavu poeurópštiť spojili ju s katolíckou Slávnosťou všetkých svätých (1. novembra) a Pamiatkou zosnulých (2. novembra).

Mexičanka prezlečená za Catrinu. Foto: Reuters, CARLOS JASSO
Deň zosnulých, Deň mŕtvych, Mexiko, masky, kostry, duchovia, lebka Mexičanka prezlečená za Catrinu.

Na oslavy Dňa mŕtvych sa pripravujú už aj deti v mexických školách, kde ich od malička vedú k tomu, aby zobrazovali túto tému neponurým spôsobom.

O zosnulých rozprávajú tiež mnohé rozprávky a príbehy, na ktorých sa deti učia čítať.

V mnohých latinskoamerických krajinách gazdinky v týchto dňoch pripravujú rôzne pečivo, napríklad „chlieb mŕtvych“ či nápoje, okrem iného sa chystá aj slávna „colada morada“, ktoré sa potom konzumujú pri hroboch svojich zosnulých.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #cintorín #Halloween #Dušičky #Nikaragua #pamiatka zosnulých #Deň zosnulých