Loviť ryby na kondómy? Vynaliezaví Havančania spravia pre obživu hocičo

Viac ako pol storočia hospodárskeho embarga Spojených štátov voči Kube urobilo okrem iného z množstva jej obyvateľov majstrov vo vynaliezavosti. S minimom finančných prostriedkov a obmedzeným sortimentom tovaru na miestnom trhu si Kubánci dokážu poradiť s kadečím. Napríklad havanskí rybári chytajú ryby pomocou prezervatívov, hovoria tomu "balónové rybárčenie".

18.11.2016 20:00
Kuba, rybári, rybolov, rybárčenie, more,... Foto: ,
Balónové rybárčenie na pláži Chivo v Havane.
debata

Za kondómy dáme len pár centov a z mora môžeme vytiahnuť rybu, ktorá by nás inak stála priemerný mesačný plat, citovala agentúra AP jedného z rybárov v Havane.

Juan Luis Rosella sedí niekoľko hodín na havanskom pobrežnom bulvári Malecón a čaká, kým sa vietor od floridskej úžiny obráti. Akonáhle sa tak stane, vytiahne z vrecka štyri kondómy, nafúkne ich a priviaže na koniec svojej rybárskej udice.

„Nikto nedokáže nahodiť tak ďaleko,“ hovorí ďalší z havanských rybárov, päťdesiatšesťročný Iván Muňo. Je jedným z desiatok mužov, ktorí každý večer prichádzajú k moru, aby so svojím podomácky vylepšeným rybárskym náčiním lovili ryby až 300 metrov od brehu. Práve tam môžu chytiť väčšie dravé ryby, napríklad pelamídy či kranasy.

Na polystyréne jedine po pokutu

Pre veľkú časť Kubáncov je malá loďka a palivo do nej príliš nákladné. Preto za veľkými rybami na more vyrážajú na podomácky vyrobených člnoch z pneumatík či polystyrénu. Tieto nebezpečné techniky rybolovu však často pokutuje pobrežná stráž. „Nemá cenu dostať pokutu 3 000 pesos (asi 110 eur) a ešte prísť o výstroj,“ hovorí Leandro Casas.

Balónové rybárčenie je lacnejšie a bezpečnejšie, a preto si získava stále väčšiu obľubu. Nie je úplne jasné, odkiaľ sa táto balóniková metóda vzala. „Vraj niekto videl video z Juhoafrickej republiky, na ktorom rybári používali papierové draky,“ vysvetlil zrod kondómovej rybárskej techniky Casas.

Domáci ryby nekúpia, sú pridrahé

Predávať ryby na Kube bez licencie je zakázané, ale balónikoví rybári svorne hovoria, že sa len snažia nakŕmiť svoje rodiny. Mnohí z nich sa navyše domnievajú, že bežní Kubánci by si od nich rybu aj tak nekúpili, keď majú mesačný plat v priemere 25 dolárov (asi 23 eur). Dovoliť si ju kúpiť môže len vyššia príjmová skupina, reštauratéri alebo cudzinci.

Vynaliezavosť balónikových rybárov ocenil aj Alex Romero, šéf federácie rybárov v Starej Havane. „Kubánci vždy dokážu dômyselne vyriešiť problémy, bez toho, aby minuli veľa peňazí,“ hovorí Romero.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #rybolov #kondóm #Havana