Fanúšikovia selfie na tenkom ľade: S ľudožravými žralokmi sa fotia aj deti

Hlava v potápačských okuliaroch a kúsok za ňou vycerené zuby žraloka bieleho. Tak vyzerajú fotografie, ktorými sa chvália turisti, ktorí navštívili austrálske mesto Port Lincoln.

22.11.2016 14:00
žralok Foto:
Žralok. Ilustračné foto.
debata

Miestna spoločnosť ponúka záujemcom možnosť potopiť sa v drôtenej klietke a zaplávať si v bezprostrednej blízkosti žralokov. Na pamiatku si niektorí šťastlivci môžu odniesť selfie s obávaným morským predátorom, píše web news.com.au.

„Vidíte našich hostí aj zamestnancov, ako sa fotia s veľkým bielym žralokom,“ opísala fotografie Nicol Wrightová, marketingová manažérka spoločnosti. „Je veľmi ťažké takú fotku urobiť. Oveľa ťažšie, ako sa môže zdať. Ale keď sa to podarí, je to veľmi dobrý snímok,“ uviedla.

V „relatívnom“ bezpečí…

Záujemcovia o žraločiu selfie sa nalodia na loď, s ktorou doplávajú na miesto, kam posádka láka žralokov na návnadu. S potápačským vybavením sa potom ponoria do mora. Pred žraločími čeľusťami chráni odvážlivcov železná klietka.

V relatívnom bezpečí sa potom ľudia fotia vo chvíli, keď sa blížia žraloky. Niekedy sú ich hlavy vzdialené len na dosah ruky, ba aj menej. Na niektorých fotografiách sa dokonca zdá, ako keby potápač vystrčil ruku von. Wrightová dodala, že rovnako dobre ako podvodné fotoaparáty fungujú aj GoPro kamery.

Verejne dostupné videá dokazujú, že ponor za žralokmi môže byť skutočne desivý zážitok. Klietka s ľuďmi v zvieratách budí zvedavosť a často do nej vrážajú a snažia sa dostať dovnútra. O to prekvapivejšie je, že žraločie selfie si zaobstarávajú aj deti.

Organizátori výprav za žralokmi však na svojom webe potenciálnych zákazníkov upokojujú. „Máme za sebou 25 rokov skúseností. S nami ste v dobrých rukách.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #žralok #selfie #žraloky