Laponské Rovaniemi – mesto, z ktorého (ne)pochádza Santa Claus

Obrovskú subarktickú púšť, ktorá je domovom bruchatého chlapíka s huňatou bradou v červenom kostýme, nájdete na úplnom severe Fínska, susedí so Švédskom, Nórskom a Ruskom. Napriek veľkej vzdialenosti a krutej zime je Laponsko cez sviatky plné turistov.

05.12.2016 07:00
debata

It's finally december! See you soon Santa! P.S. This is the actual real on #1995 #Rovaniemi #SantaPark

Fotka uverejnená používateľom Kasperi Kropsu (@kasperikropsu),

Vianoce sú najkrajší sviatok, no s kopami snehu sú ešte čarovnejšie. Vraví sa, že v hlavnom meste laponskej provincie, v meste Rovaniemi, sú Vianoce najvianocovejšie.

Šesťdesiattisícové mesto má pre to obrovský predpoklad – hrdí sa titulom domov Santa Clausa. Marketing funguje bezchybne a mesto navštevuje ročne viac než 300 000 nadšencov každého veku.

Príbeh mal však pôvodne malé nedostatky. Podľa fínskej tradície zazreli Santa Clausa prvý raz v roku 1927 takmer 400 kilometrov na severovýchod, v ťažko dostupnej oblasti Korvantunturi na hranici Fínska a Ruska.

Začiatkom roku 2006 sa Rovaniemi zlúčilo so svojim vidieckym okolím, čím sa stalo rozlohou jedným z najväčších miest na svete a najväčším v Európe.

Aj vďaka tomu cez neho prechádza severný polárny kruh – ďalší ťahák turistov, ktorí sa nadšene fotografujú na hranici tohto sveta a ľadového kráľovstva, kde v zime vládne polárna noc.

Vrch, na ktorom vraj osamote býva(l), má tvar ucha, aby mohol dobre počuť želania detí z celého sveta. Ako sa teda dostal do Rovaniemi? Jednoducho – keď mu tam postavili príbytok, rozhodol sa presťahovať, aby sa mohol stretávať s fanúšikmi.

Santa-všetko

Tematické atrakcie v Rovaniemi sú skutočne pestré: od súkromnej rodinnej audiencie u Santa Clausa, rybárčenia cez diery v ľade, cez hokej na zamrznutom jazierku, sánkovanie až po pravé psie záprahy.

Promenade de Noël en motoneige puis en traîneau tiré par des rennes jusqu'au village du PèreNoël en Laponie.

Fotka uverejnená používateľom Viator, by Tripadvisor (@viator_voyage),

Novinkou je sobie centrum, kde sa deti môžu dozvedieť viac o živote červenonosého Rudolfa a jeho parohatých priateľov.

Kancelária Santa Clausa sa nachádza v rovnomennej Santa Claus's Village, 8 kilometrov od centra Rovaniemi. Do tamojšej pošty prichádzajú stovky tisícov listov, na ktoré sa či už samotný Claus alebo jeho minipomocníci snažia odpovedať.

Okrem úradného vybavovania vianočných žiadostí sa tu dá najesť, posedieť v kaviarňach a nakúpiť suveníry. Nechýba ani edukačný program, deti sa tu môžu dozvedieť čo-to o náročnej práci Santu, fínsky Joulupukki, a jeho tajných grifov ako obísť za jednu noc všetky deti a nepopliesť darčeky.

Fotka uverejnená používateľom Inguna Orlova (@ingunaorlova),

V podzemnom SantaParku sa deti môžu stretnúť s malými elfami a ďalšími rozprávkovými postavičkami, bez ktorých by sa Vianoce nezaobišli.

Rovaniemi však ponúka aj niečo pre pragmatikov. Poodhalí život pôvodných obyvateľov Saamov, históriu najkrajších sviatkov a tradíciu vianočného stromčeka, ale ukáže aj to, ako sa oslavuje v rôznych krajinách sveta pod snehovou perinou aj v horúcich trópoch.

Zdroj: Santaclausvilla­ge.info; Mirror.co.uk; Travelerstoda­y.com; Laplandsafaris­.com; Visitrovaniemi­.fi; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Santa Claus #Laponsko