Existujú ostrovy, ktoré vám za dovolenku zaplatia 300 dolárov! Ako to?

Súostrovie Americké Panenské ostrovy v Karibskom mori nie je u nás príliš známe. Izolované územie USA je geograficky súčasťou Panenských ostrovov a tvoria ho štyri hlavné ostrovy – Sv. Tomáš, Sv. Ján, St. Croix a Vodný ostrov. Ostrovy čaká v roku 2017 významná oslava, a tak sa rozhodli, že štedro odmenia a potešia aj svojich návštevníkov.

04.01.2017 07:00
debata (3)

Fotka uverejnená používateľom Alyona Photography (@alyonaphotography),

Posledný marcový deň si domáci pripomenú 100. výročie „Dňa odovzdania“, po tom, ako Dánsko predalo ostrovy Spojeným štátom americkým za 25 miliónov dolárov.

Obyvatelia ostrovov sa okrem osláv rozhodli spraviť aj čosi výnimočné pre turistov – tí, ktorí na Amerických Panenských ostrovoch strávia aspoň tri po sebe nasledujúce noci počas roka 2017 dostanú do daru 300 dolárov.

Vláda však nebude obdarovávať návštevníkov hotovosťou, ale počas pobytu dostanú voucher v tejto hodnote, ktorý môžu využiť na rôzne historické a kultúrne výlety a aktivity, ktoré ponúkajú jednotlivé letoviská.

Fotka uverejnená používateľom Julian Jrr (@julesnomadic),

Zároveň musia turisti splniť niekoľko malých podmienok – rezervovať si dovolenku do 1. októbra 2017 a zároveň cestu uskutočniť v priebehu tohto roka.

Dovolenku si teba booknuť v niektorom z participujúcich hotelov a potom si už len užiť exotiku s bonusom.

Ostrovy pomenoval Krištof Kolumbus na svojej druhej ceste na Sv. Uršulu. Viac než 300 rokov boli v rukách európskych mocností – Španielska, Británie, Holandska, Francúzska, Maltských rytierov a Dánska.

Ostrovy sa v roku 1754 stali dánskou kráľovskou kolóniou a ťažili z otrockej práce na cukrových plantážach. Počas námornej vojny v 1. svetovej vojne sa Spojené štáty obávali, že by ostrovy mohli obsadiť Nemci, preto ponúkli Dánsku ich odkúpenie.

Referendum, ktoré prebehlo v roku 1916 potvrdilo vôľu občanov patriť pod USA. Po niekoľkých mesiacoch rokovaní sa krajiny zhodli na sume 25 miliónov dolárov a Amerika prevzala ostrovy 31. marca 1917.

Teritórium sa vtedy zároveň premenovalo na Americké Panenské ostrovy. Americké občianstvo potom udelili obyvateľom v roku 1927.

Fotka uverejnená používateľom Antoine Aidamouni (@aaidamouni),

Americké Panenské ostrovy dnes ťažia z nádherného exotického prostredia, ročne tu dovolenkuje okolo dvoch miliónov turistov. Mnohí sa na ostrovoch zastavia vrámci okružných plavieb.

St. Thomas a St. Croix majú letiská, na ďalšie ostrovy sa dá dostať trajektmi. Je to jediné územie v Spojených štátoch, kde sa jazdí vľavo.

Ostrovy často sužujú hurikány a tropické búrky. Veľké škody spôsobili v roku 1989 hurikán Hugo a v roku 1995 Marilyn.

Zdroj: Wikipedia.org; Cntraveler.com; Lonelyplanet.com; Yahoo.com; Brit.co

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #exotika #Karibik #ostrovy