Zemetrasenie na Novom Zélande sprevádzali tajomné zelené svetlá

Silné zemetrasenie, ktoré postihlo koncom novembra Južný ostrov Nového Zélandu, zanechalo po sebe jasné stopy a výrazne zmenilo geografiu miesta, zvlášť okolo epicentra.

15.01.2017 07:00
debata (10)

V oblasti okolo mesta Waiau, v regióne Canterbury, kde boli otrasy najsilnejšie, sa zem vertikálne zdvihla a vytvorila tak skalné steny vysoké až 4,5 metra.

Podobné úkazy postihli aj pobrežie. Časť morského dna na pláži sa zdvihla nad hladinu takmer o 2 metre. Balvany ostali pokryté riasami a morskými živočíchmi, ktoré na vzduchu nedokážu prežiť.

Takéto zdvihnuté časti niekedy zvyknú rokmi poklesnúť, no novovyformované útvary na pláži mesta Kaikoura na východe Južného ostrova ostanú podľa geológov natrvalo. Vedci sa domnievajú, že toto bolo prvé zemetrasenie, ktoré dokázalo okolo Nového Zélandu vyzdvihnúť morské dno. Niektoré seizmické aktivity hýbu zemou zo strany na stranu, iné majú vertikálny pohyb a vytlačili pôdu priamo nahor.

Zemetrasenie pri prístave Kaikoura zdvihlo na viacerých miestach morské dno až o niekoľko metrov, a tak sa tam zrejme už nebude viac dať ani pozorovať veľryby, čo bolo obľúbenou činnosťou turistov, ktorí sem za zážitkami prúdili z celého sveta. Geologické zmeny ovplyvnia aj celý rybársky priemysel v oblasti.

Druhé najsilnejšie otrasy (7,8 stupňa), aké boli kedy na ostrovoch zaznamenané, spôsobili škody aj v infraštruktúre. Mnohé cesty ostali polámané a koľajnice vytrhnuté. Úrady dohromady zaznamenali asi 100 000 zosuvov pôdy, ktoré sa budú odstraňovať ešte mesiace, práce skomplikovali aj následné dotrasy.

Silné chvenie cítili aj obyvatelia hlavného mesta Wellington, ktorý je od epicentra vzdialený až 250 kilometrov. Aj keď vedci pôvodne predpokladali, že zemetrasenie v metropole škody nespôsobí, ukázalo sa, že asi 60 budovám sa narušila statika a minimálne jednu museli z bezpečnostných dôvodov zbúrať okamžite.

Nový Zéland sa nachádza na zlome dvoch tektonických dosiek – Austrálskej a Pacifická, ktoré formujú tzv. Ohnivý kruh. Ostrovy zažívajú ročne okolo 15 000 slabších otrasov.

Mysteriózne svetlá

Zemetrasenie však malo aj zvláštny vedľajší efekt: tajuplné modré a zelené záblesky svetla na oblohe. Seizmológovia začali brať hlásenia ľudí o takýchto úkazoch vážne až v posledných rokoch. Takzvané zemetrasné svetlá stále nevedia stopercentne vysvetliť, no majú niekoľko teórií.

Podľa záznamov pozorovali ľudia takéto javy v priebehu niekoľkých storočí asi 60-krát. V roku 1970 sa napríklad v kanadskom Yukone zjavila nad zemou zelená guľa, ktorú najprv považovali za UFO, no neskôr jej výskyt spojili práve s otrasmi pôdy. V roku 2009 zasa svedčili Taliani o ohnivých jazykoch šľahajúcich počas zemetrasenie z chodníka v L'Aquile.

Podľa štúdie z roku 2014 sa objavujú ako žeravé plamene vychádzajúce zo zeme, blesky, podivné žiarivé gule alebo modré a zelené trblietanie, Zvyčajne sa vyskytujú v trhlinách, kde sa od seba oddeľujú obrovské kusy zeme.

Posúvajúce sa masy môžu totiž generovať elektrický náboj. V minulosti sa však ťažko dokumentoval, pretože úkaz sa nedá predpovedať a trvá len niekoľko sekúnd. S dobou mobilných telefónov s kamerami prišli aj prvé záznamy.

Zdroj: Cnn.com; Amusingplanet­.com; News.com.au; Livescience.com

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Nový Zéland