Tropický raj sa zmenil na pirátske dúpä. Dnes po starých pokladoch pátrajú turisti

Exotický ostrov Sainte Marie alebo Nosy Boraha je ako vystrihnutý z dokonalej dovolenkovej pohľadnice: divoká zeleň ukrýva malebné piesočné pláže s plytkými zátokami a koralovými útesmi. Jednoducho raj...

22.01.2017 07:00
debata

Fotka uverejnená používateľom ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀NIRY (@thisizniry),

Toto je skutočne raj, povedali si aj piráti, ktorí si uvedomili, že ostrov leží priamo na námorných trasách veľkých obchodných lodí, ktoré z Východnej Inde vozili koreniny, slonovinu, hodváb a ďalšie vzácnosti.

V 17. a 18. storočí preto úzky žulový ostrov s rozlohou 222 km2, ktorý leží asi 8 kilometrov od Madagaskaru, obsadili stovky banditov, ktorí zo svojej základne prepadávali nešťastných kupcov.

Ostrov im okrem dokonalej pozície poskytoval aj ďalšie výhody – v jeho početných zátokách a zálivoch sa pirátske lode mohli dokonale schovať a boli tiež chránené pred búrkami a nepohodou počasia.

Fotka uverejnená používateľom Tiana Wybrecht (@tee_ahna),

Navyše, po každom úspešnom záťahu na cudzí majetok si dopriali menšiu oslavu aj v náručí miestnych žien, ktoré pravdepodobne proti ich „povolaniu“ nesmeli nič namietať.

Pirátsku osadu na Sainte Marie založil v roku 1685 legendárny anglický pirát Adam Baldridge, ktorý sem ušiel z Jamajky, kde ho stíhali pre vraždu.

Iba rok stačil Baldridgeovi, aby ovládol všetky vodné cesty do prístavu Sainte Marie. Podmanil si tiež miestne kmene a náčelníkov prinútil platiť mu „daň“ v podobe dobytka, jedla a žien.

Samotný anglický pirát si žil ako kráľ a jeho život bol na ostrovné pomery extravagantný. Býval v opevnenej rezidencii na kopci, v ktorej mu robil spoločnosť celý hárem miestnych žien. Legenda hovorí, že piráti si na ostrove dokonca vybudovali utopickú republiku Libertalia.

Fotka uverejnená používateľom Rolf Egli (@rolf.egli),

Úspešné obchodné vzťahy si zanedlho vybudoval aj v zahraničí, spriahol sa s bohatým newyorským podnikateľom. Baldridge konfiškoval koristi ostatných pirátov a posielal ich do USA výmenou za predmety bežnej potreby, rum, náradie a strelivo, ktoré následne distribuoval kriminálnikom.

Adam zabezpečoval pirátom tiež plody ostrova – banány, kokosové orechy, pomaranče, ananásy, sladké zemiaky, hovädzí dobytok, kuracie mäso, ryby a korytnačky.

Jeho distribučná sieť bola vskutku efektívna: po celom ostrove mal desiatky skladov s pokladmi, ktoré ukoristili morskí zbojníci, aj so zásobami zo zámoria.

Fotka uverejnená používateľom Rolf Egli (@rolf.egli),

Zapojil sa tiež do vtedy výnosného obchodu s otrokmi. Nešťastníkov lacno kupoval na východnom pobreží a predával ich prechádzajúcim lodiam alebo priamo posielal do Ameriky alebo Západnej Indie.

Jeho spupnosť však nemala hraníc a keď sa pokúsil predať aj niekoľko z miestnych domorodcov, prišla tvrdá odozva. Ostrovania sa v roku 1697 vzbúrili, zničili Baldridgeove sklady, zruinovali jeho honosné sídlo a zo Sainte Marie ho vyhnali.

Po kapitánovom odchode sa celá pirátska sieť na ostrove zrútila ako domček z karát vo vetre. Banditi nedokázali bez Adama úspešne viesť obchody, ani si zabezpečiť dodávky munície. Mnoho z nich preto požiadalo o milosť a usadilo sa na Madagaskare.

Fotka uverejnená používateľom somuchworldtolove (@somuchworldtolove),

Poženili sa s miestnymi dievčatami, založili si rodiny a umreli ako počestní občania s vnukmi na kolenách. Pochovali ich na pirátskom cintoríne na maličkom ostrove île aux Forbans, ktorý leží v zátoke Ambodifotatra – hlavného mesta Sainte Marie.

Dnes žije na Sainte Marie asi 25 000 obyvateľov a je obľúbenou turistickou atrakciou, ktorá ponúka návštevníkom idylický tropický raj, ideálny na potápanie a šnorchlovanie, pozorovanie veľrýb, ale aj objavovanie tajomnej pirátskej minulosti ostrova.

Mnoho ľudí lákajú tiež zarastené náhrobky, ktoré skrývajú dávne lúpežnícke tajomstvá. A možno sa niekomu pošťastí a nájde roky zahrabané poklady…

Fotka uverejnená používateľom Tiana Wybrecht (@tee_ahna),

Zdroj: Travelmadagas­car.org; Amusingplanet­.com; Lonelyplanet.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #madagaskar #piráti