Začal sa najväčší náboženský festival v Peru

V meste Puno na juhovýchode Peru sa začali oslavy katolíckeho sviatku na počesť svätej Candelarie. Popri karnevaloch v brazílskom Riu de Janeiro a bolívijskom Oruru je to jedna z najväčších osláv v Latinskej Amerike. Očakáva sa, že na tohtoročnom festivale sa zúčastní až 40 000 Peruáncov, uviedla agentúra AP.

03.02.2017 11:00
Peru Candelaria Festival Foto: ,
Festival v Peru
debata

Dedinčania z mesta Puno, ktoré sa rozkladá na brehu jazera Titicaca, sa obliekli do farebných kostýmov a oslavu na počesť svojej patrónky začali bujarými tancami.

Nesmú chýbať ani topánky ušité z kožušín lám, klobúky s pierkami farebných amazonských vtákov či náhrdelníky z kukuričných klasov.

„Tancujeme takto od čias našich starých rodičov,“ povedal sedemdesiatpäťročný Martin Mamani, ktorý na oslavu doputoval z mesta Esmeralda.

Niektoré z tancov symbolizujú tradičné činnosti roľníkov, ako napríklad pasenie lám Alapaka či strihanie ich srsti. Iné tance, naopak, znázorňujú dobytie územia Španielmi či to, keď dedinčania museli odísť na vojnu.

Tanečníci v Peru na festivale na počesť svätej... Foto: SITA/AP, Rodrigo Abd
Peru Candelaria Festival Tanečníci v Peru na festivale na počesť svätej Candelarie.

V skupinách, ktoré tvorí až 400 ľudí, tancujú celé rodiny, od najmladších po najstarších. Muzikanti k tomu hrajú na flauty a tradičné hudobné nástroje.

Dedinčania tancom vyjadrujú vďaku patrónke napríklad za vyliečenie rôznych chorôb, ich tanec je však aj prosbou o dobrú úrodu.

V čase osláv celý národ upiera svoju pozornosť na kultúru dedinských komunít, ktoré z veľkej časti tvoria potomkovia pôvodných obyvateľov.

„Dedinčania tu nikdy neboli dostatočne rešpektovaní. Keď sa zúčastnia na oslavách, vlastne tým hovoria ‚my sme tu‘ a ľudia z miest sú len divákmi,“ povedal antropológ Henry Flores, ktorý dlhodobo študuje tradičné tance v Pune.

Festival sa oslavuje od 18. storočia. Od roku 2015 je na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Peru