Japonci sú osamelí a smutní. Na ostrove Awadži ich upokojuje virtuálna babička

Osamelí ľudia po celom svete čelia melancholickej realite – ráno sa prebudia alebo večer vstúpia do prázdneho domu a zasadnú k neveselému osamelému jedlu, napísal spravodajský server The Times.

15.02.2017 14:00
debata

Mestečko Awadži v centrálnej časti Japonska tento problém vyriešilo pomocou „virtuálnej babičky“ – vľúdnej starej dámy, ktorá láskavo hovorí s osamelým stravníkom, zatiaľ čo podáva doma pripravené lahôdky.

Táto postava existuje len vo virtuálnej realite a je nielen prostriedkom, ako zmierniť ľuďom samotu, ale aj spôsobom, ako propagovať pohostinnosť a kuchyňu málo známeho mestečka ležiaceho na rovnomennom ostrove.

Užívatelia umiestnia svoj smartfón do držiaka na hlave, aby sa mohli pri jedle pozerať na dva filmy, ktoré – ako veria tvorcovia – zmiernia ich izoláciu pri osamelom stolovaní.

Raňajky so starostlivou starkou

Prvý z nich je určený na pozeranie pri raňajkách. Usmievavá, sivovlasá „babička“ v ňom „návštevníkov“ víta láskyplnou japončinou v obývacej izbe zariadenej tradičnými matracmi tatami a posuvnými papierovými stenami.

V dialekte ostrova Awadži ponúka ryžové guľky zabalené v morských riasach, polievku miso s chrumkavým šalátom a drobné rybičky sa strúhanou cibuľou.

„Vyspal si sa dobre?“ pýta sa. „Zjedz si raňajky. V meste určite ješ veľa rýchleho občerstvenia, však? Jedz viac čerstvej zeleniny,“ dodáva napomínajúco.

Neskôr poznamená: „Dedo sa tiež teší, kedy ťa uvidí.“ A keď používateľ otočí hlavu, odkryje sa pohľad na usmievajúceho sa staršieho muža nad stolovou hrou.

Večer prídu aj „kamaráti“

Virtuálna večera je oveľa prepracovanejšia záležitosť s banketom z miestneho hovädzieho, surových štvorzubcov z ostrova Awadži a komparzom v podobe 20 šťastných „priateľov a príbuzných“.

Aby si tento zážitok dopriali so všetkou autenticitou, majú si užívatelia uvariť lahodné jedlo podľa online knižky ostrovných receptov, ktoré si pri sledovaní aj vychutnajú.

Ostrov Awadži je aj v rámci Japonska odľahlé, stagnujúce miesto. Jeho najslávnejší okamih sa odohral v legendách, keď podľa dávnych kroník na ostrov zostúpili boh a bohyňa Izanagi a Izanami, ktorí tu uzavreli partnerský zväzok. Stali sa Adamom a Evou šintoizmu – a z ich potomkov vzišiel japonský ľud.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #virtuálna realita #osamelosť #stolovanie