Taiwanská svadba to je luxus a prezliekanie. Zábave by sa však mali učiť od nás

Iný kraj, iný mrav. To určite platí aj v prípade svadieb, či sa odohrávajú v Zlatých Moravciach, Trebišove alebo napríklad aj na Taiwane. A práve na jednu taiwanskú som dostal pozvanie...

22.02.2017 07:00
debata (3)
Napriek tomu, že mladý pár už nejaký čas spolu... Foto: Aleš Tvrdý
Taiwan, svadba Napriek tomu, že mladý pár už nejaký čas spolu žil v jednej domácnosti, poslednú noc pred svadbou musela nevesta prespať v rodičovskom dome, aby sa rozlúčila s tými, ktorí ju vychovali.

Na Taiwane môže byť sobáš rovnako ako u nás náboženský alebo úradný. Ak sa sobáši na úrade, ženích s nevestou si musia vytiahnuť lístok s poradovým číslom a počkať na voľnú prepážku. Za malý poplatok zodpovedná osoba všetko vybaví, podpíšu sa potrebné predtlačené formuláre a hotovo.

Potom prichádza na rad svadobná hostina, najdôležitejšia časť celej svadby. Tu musí všetko fungovať na 120 %, preto sa každý detail vopred starostlivo plánuje.

Správny dátum je kľúč

Skôr, ako sa nadíde deň „D“, budúci novomanželia podstúpia viacero úkonov. Jedným z nich je aj fotografovanie. Dvojica, na ktorej svadbu som bol pozvaný aj ja, absolvovala 10-hodinový fotomaratón, ktorý ju v prepočte vyšiel na 2 300 eur.

Vzišlo z neho 60 profesionálne upravených fotografií s krásnymi zátišiami, mnohými šatami, do ktorých sa snúbenci prezliekali, a tiež vizitky pre hostí s portrétom tohto páru.

Zamilované predsvadobné fotky musia byť vo...
Zamilované predsvadobné fotky musia byť vo...
+2Zamilované predsvadobné fotky musia byť vo...

Na Taiwane je neoddeliteľnou súčasťou svadby veľká krásna fotokniha mladých zaľúbencov, ktorá má svoje čestné miesto pri vstupe do svadobnej siene.

Svadba sa konala v nedeľu, nie v sobotu, ako sme zvyknutí na Slovensku. Avšak Taiwanci silno veria numerológii, a preto sa mnoho párov rozhodlo počkať so svadbou na špeciálny dátum. Ten bol tento rok stanovený na 15. januára.

Keďže ženíchovi rodičia s ním nežijú, a ani sa nemohli dostaviť na túto udalosť, už ráno ho obklopili najbližší priatelia. Rozveseľovali ho, aby ho zbavili stresu, ktorý pociťoval už niekoľko týždňov vopred.

Napriek tomu, že mladý pár už nejaký čas spolu žil v jednej domácnosti, poslednú noc pred svadbou musela nevesta prespať v rodičovskom dome, aby sa rozlúčila s tými, ktorí ju vychovali.

Obrady, zvyky, úlohy

Ženích potom ráno musel po ňu v sprievode kamarátov prísť a požiadať jej rodičov o dovolenie vziať si ju.

Po úspešnom zahnaní nevítaných hostí... Foto: Aleš Tvrdý
Taiwan, svadba Po úspešnom zahnaní nevítaných hostí nasledovali ďalšie zvyky, ktorými ženích dokazoval, ako vážne to s nevestou myslí – identifikácia odtlačku pier, podliezanie latky alebo natiahnutie trenírok bez použitia rúk by mali byť dostatočný dôkazom...

Aby sa ukázal ako správny muž, ktorý si ich dcéru váži, bolo potrebné dať to aj patrične najavo. Na svadbe sa predsa nešetrí, a preto k nevestinmu domu prišiel zástup nablýskaných luxusných automobilov.

Avšak skôr, ako zaparkovali, ženích s priateľmi vyrobil pred budúcimi svokrovcami obrovský hurhaj. Okrem kriku a vytrubujúcich klaksónov všade navôkol hádzali z okienok ohlušujúce petardy. Takýmto spôsobom totiž musia podľa tradície odohnať zlých duchov, ktorí by sa radi na svadbu votreli.

Po úspešnom zahnaní nevítaných hostí nasledovali ďalšie zvyky, ktorými ženích dokazoval, ako vážne to s nevestou myslí – identifikácia odtlačku pier, podliezanie latky alebo natiahnutie trenírok bez použitia rúk by mali byť dostatočný dôkazom…

Keď sa mu všetko úspešne podarilo zvládnuť, konečne sa dostal k svojej vyvolenej, ktorá už naňho čakala vo svojej izbe oblečená v krásnych šatách. Prv, ako spolu odišli, obul jej ženích ešte črievičku, presne ako to poznáme z rozprávky o Popoluške.

Prv, ako spolu odišli, obul jej ženích ešte... Foto: Aleš Tvrdý
Taiwan, svadba Prv, ako spolu odišli, obul jej ženích ešte črievičku, presne ako to poznáme z rozprávky o Popoluške.

Ruka v ruke sa pomaličky odobrali do „svätyne“, ktorá je v každom dome – malej izbičky s oltárikom na modlenie a obetovanie rôznych darov pre bohov. Práve na tomto mieste si manželia sľúbili lásku, vernosť a všetko ostatné, čo patrí k tomuto rozhodnutiu. Tu si takisto vymenili prstene.

Luxus, luxus, luxus

Obrúčkou sa to však nekončí. Čím viac šperkov, tým lepšie. Takže po prsteni prišli na rad zlaté náramky, náhrdelníky, retiazky, ďalšie prstene… Na svadbe sa na Taiwane naozaj nešetrí. Aj preto musí byť všade veľa zlata a drahých predmetov.

Od oltárika sa mladí odobrali poďakovať rodičom za ich výchovu a starostlivosť. Mladomanželia tak na kolenách prejavia nie len svoju vďaku, ale aj rešpekt, úctu a pokoru pred staršou generáciou. V Ázii je totiž rešpekt voči starším veľmi hlboko zakorenený.

Ruka v ruke sa pomaličky odobrali do „svätyne“,... Foto: Aleš Tvrdý
Taiwanská svadba, nevesta, ženích Ruka v ruke sa pomaličky odobrali do „svätyne“, ktorá je v každom dome – malej izbičky s oltárikom na modlenie a obetovanie rôznych darov pre bohov.

Keď to už mal ženích u rodičov „vybavené“, konečne mohol nevestu naložiť do svojho „koča“. Jej poslednou povinnosťou pred definitívnym odchodom z domu bolo vyhodiť z okna malý drevený vejár. Až potom sa pobrala v ústrety novému životu po boku svojho muža.

Ženích však s „predvádzaním svojho peria“ stále nekončil. V Popoluške si princ na bielom koni odviezol nevestu do krásneho zámku. No keďže žijeme v 21. storočí, miesto tátoša použil nablýskaný čierny bavorák a zámok nahradil luxusný 5-hviezdičkový hotel. Tak opätovne potvrdil, že si to s ňou nerozmyslel a že sa o ňu dobre postará.

V hoteli si pár doprial niekoľkohodinový oddych a „voľno“ dostala aj rodina a svadobní hostia. Počas celého ranného programu sú s novomanželmi len tí najbližší, ostatní pozvaní sa zídu až večer na samotnej svadobnej hostine.

Červená je dobrá, štvorka nikdy!

V podvečerných hodinách sa mladý pár so svadobčanmi presunul do sály, dokonale pripravenej na slávnostnú udalosť. Pred sieňou bol malý stolík, pri ktorom sedeli dve ženy a preberali od hostí červené obálky s peniazmi pre mladomanželov.

Svadobčania na taiwanskej svadbe.
V Popoluške si princ na bielom koni odviezol...
+27Keďže ženíchovi rodičia s ním nežijú, a ani sa...

Červená sa na Taiwane považuje za farbu šťastia a aj preto sa často objavuje pri rôznych veľkých udalostiach v podobe ozdôb.

Sumy, ktoré sa do obálok dávajú, musia obsahovať šestku, nulu alebo osmičku (napríklad 2000, 2600 alebo 2800 nových taiwanských dolárov). Tieto čísla vraj tiež nosia šťastie. Naopak, nešťastné je číslo 4.

Kým sa všetci hostia zišli, o príjemnú atmosféru sa starala živá hudba a ženíchovi najbližší priatelia, ktorí pomáhali pri uvádzaní hostí.

Na taiwanskej svadbe sú aj deti. Foto: Aleš Tvrdý
Taiwan, svadba Na taiwanskej svadbe sú aj deti.

Počas toho, ako sa pomaly pribúdajúci hostia usádzali, o nevestu sa starala vizážistka a kaderníčka, ktorá bola s nevestou po celý deň. Keď už boli všetci na svojom mieste, moderátorka programu sa prihovorila svadobným hosťom a cez projektory sa premietali fotografie novomanželov.

Na Taiwane je veľmi veľkou udalosťou mať na svadbe cudzincov. Aj preto si moju priateľku pozvali za svedkyňu a ja som bol zasa hlavný fotograf.

Bez tanca a s čajom

Zrazu sa v sále zhasli všetky svetlá a dva veľké reflektory namierili lúče na dvere oproti pódiu. Všetkým bolo jasné, že tade čoskoro vojdú šťastní novomanželia. Prvé otvorenie dverí znamenalo príchod svedkov, druhé vpustilo dnu rozjašené deti a až po ďalšom otvorení hostia uvideli prvý raz oficiálne zosobášený pár.

Vošli za sprievodu svetelných efektov, živej hudby, bublifukových bublín, mohutného potlesku a ovácií a prešli po červenom koberci až k hlavnému stolu. Tu sa za jeho čelo posadili po boku rodičov a najbližšej rodiny.

Zrazu sa v sále zhasli všetky svetlá a dva... Foto: Aleš Tvrdý
Taiwan, svadba Zrazu sa v sále zhasli všetky svetlá a dva veľké reflektory namierili lúče na dvere oproti pódiu. Všetkým bolo jasné, že tade čoskoro vojdú šťastní novomanželia.

Na Taiwane sa bežne na svadby pozýva veľké množstvo hostí, a tak sa často robia napríklad na parkovisku, kde sa rozloží obrovský stan. V tomto prípade to bola len „menšia svadba“, niečo vyše 200 ľudí.

Po prvom prípitku začali na stoly nosiť jedlá najmä z morských plodov, zeleniny a ovocia. Pil sa prevažne čaj a kde-tu sa objavila aj fľaša vína. Počas jedenia sa dobre nadväzujú rozhovory, každý debatuje. No netancuje sa.

A nik sa nezačne zvŕtať, ani keď sa mladý pár odoberie preč, aby sa nevesta prezliekla, a čakanie kráti živá kapela.

V sále opäť nastala tma, ktorá prezradila, že sa zasa bude niečo diať. Všetky pohľady sa znovu upreli na nasvietené dvere, cez ktoré o chvíľku znova vošli novomanželia. Rozbehli sa k nim všetky deti, lebo vedeli, že to bude stáť za to – mladí priniesli v košíkoch sladkosti.

Čísla nevesty a ženícha a ďalšie prezliekanie

Keď sa všetky cukrovinky rozdali, na stoly začali putovať ďalšie chody. Po jedle pozvala mladá pani k sebe na pódium všetky slobodné dievčatá. Každá z nich si vybrala stužku, ktorá bola na jednej stane uviazaná o nevestinu kyticu. Dievčatá na povel spravili krok vzad, a ktorej sa stužka nepretrhla, vydá sa z nich najskôr (moja priateľka to nebola).

Po jedle pozvala mladá pani k sebe na pódium... Foto: Aleš Tvrdý
Taiwan, svadba Po jedle pozvala mladá pani k sebe na pódium všetky slobodné dievčatá. Každá z nich si vybrala stužku, ktorá bola na jednej stane uviazaná o nevestinu kyticu.

Nasledovalo ženíchovo číslo v podobe sólového spevu. Postavil sa na pódium, a hoci Taiwanci milujú karaoke (pravidelne naň chodia do špecializovaných barov), bolo na ňom badať značnú nervozitu. Našťastie to však zvládol dobre.

Po týchto vystúpeniach sa mladomanželia opäť pobrali preč – ako inak, prezliecť sa. V poslednom outfite sa v sprievode najbližšej rodiny potom presúvali od stola k stolu, aby si uctili hostí a pripili si na zdravie s čajom, občas aj s vínom. Vzájomné poďakovania, gratulácie, slová úcty a pokory sa servírovali ako hlavný chod.

Kto by si však myslel, že prezliekania už bolo dosť, bol na omyle. Po turné okolo okrúhlych stolov si šla nevesta vymeniť šaty zasa. V poslednej róbe sa postavila po boku manžela ku vchodu a obaja opäť vzali košíky so sladkosťami. To bolo znamenie, že sa hostina končí.

Rýchly koniec

Nasledovalo už len spoločné fotenie, posledné gratulácie a rozlúčka. Odbilo 22 hodín a v svadobnej sále ostala už len upratovacia služba. S mojou slovenskou priateľkou sme sa na seba len nechápavo pozreli a hádali, či to myslia s tým koncom naozaj vážne. Mysleli.

V poslednej róbe sa postavila po boku manžela... Foto: Aleš Tvrdý
Taiwan, svadba V poslednej róbe sa postavila po boku manžela ku vchodu a obaja opäť vzali košíky so sladkosťami. To bolo znamenie, že sa hostina končí.

Keď k nám pribehla už skutočne naposledy prezlečená nevesta – v teplákoch a teniskách – pochopili sme, že nejde o nedorozumenie, ale o taiwanské zvyky.

Pre nás, Slovákov, to bol veľmi skorý koniec zábavy, ktorá sa vlastne ani nezačala. Preto sme sa vybrali ešte na posvadobné posedenie s kamarátmi pri pive, kde sme im rozprávali, ako sa svadbuje u nás.

S priateľkou sme sa jednoznačne zhodli, že slovenská svadba je krásna a mohli by sa od nás učiť aj na Taiwane.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #svadba #Taiwan