Čínski dôchodcovia trávia zimy na juhu. Nestačia však nemocnice

Pod palmami obklopujúcimi pláž sa ticho usmieva pani Wang. Tropické podnebie ostrova Chaj-nan priťahuje každú zimu státisíce dôchodcov, ktorí utekajú pred chladom a znečistením na severovýchod Číny.

28.03.2017 14:00
dôchodok, dôchodca, lavička, jazero, priatelia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„U nás v Charbine je 30 stupňov pod nulou, to sa nedá vydržať! Tu je krásne,“ hovorí pani Wang. Na Chaj-nane je priemerná ročná teplota vyše 25 stupňov.

Sedemdesiatnička Wang žije v metropole provincie Chej-lung-ťiang na hraniciach so Sibírou, kde sa ťaží uhlie. Mesto je preslávené svojimi skulptúrami z ľadu, ťažkým priemyslom – a neustálym smogom.

V roku 2008 sa Wang aj s manželom zbalila a na niekoľko mesiacov sa nasťahovala do veľkého prímorského letoviska San-ja na Chaj-nane, v najjužnejšej provincii Číny. Odvtedy tam cestuje každú zimu, od októbra do apríla. Teplota je tam celý rok stála.

Čínska Florida

Na Chaj-nane, ostrove s nízkou industrializáciou, sa naozaj dá dýchať, hovorí Čchi Ning-sia, ktorá sa práve pripája k tanečníkom na brehu mora. Má viac ako 60 rokov a pochádza takisto z provincie Chej-lung-ťiang.

Pani Čchi prišla prvýkrát počas tohtoročnej zimy spolu s manželom a vnučkou. Zlepšila sa jej tam astma, ktorá ju na čínskom severovýchode v smogu veľmi trápila.

„Stretávame sa tu s ľuďmi z našej provincie a určite sa nenudíme,“ cituje ju agentúra AFP. Oba páry dôchodcov ilustrujú masovú migráciu pripomínajúcu atraktivitu Floridy pre amerických penzistov.

V San-ja sa každú zimu usadí 600 000 až 700 000 starých ľudí, počet obyvateľov mesta sa tak zdvojnásobí, podotýka sociológ Chuang Čcheng. Takmer polovica týchto „sťahovavých vtákov“, ako sa im tam hovorí, prichádza z troch provincií bývalého Mandžuska.

Okolo roku 2000 sa Číňania z tohto regiónu začali usadzovať v San-ja. V tom čase stál meter štvorcový v prepočte iba 270 eur.

Potom tam začali prichádzať ich príbuzní a priatelia, vysvetľuje pán Chuang. Efekt snehovej gule sa po roku 2010 zmenil na obrovský nárast počtu dôchodcov.

Program pre seniorov

Len niekoľko uličiek od pobrežia majú popoludní dôchodcovia k dispozícii univerzitu tretieho veku. Centier na trávenie voľného času je v San-ja neúrekom. „Ponúkame stolný tenis, šach, kurzy kaligrafie alebo informatiky,“ pyšne vypočítava riaditeľka centra pani Čang.

San-ja bolo pred 40 rokmi zaostalou rybárskou dedinou. Ostrov Chaj-nan počas cisárstva miestom, kam sa posielali zločinci a osoby, ktoré upadli do nemilosti.

Usporiadateľ zájazdov Club Med tam dnes má prázdninovú dedinku a miestne úrady chcú prilákať bohatú klientelu zo zahraničia investíciami do marín a luxusných sídiel.

Darí sa im: v roku 2015 navštívilo San-ja 15 miliónov turistov, o 70 percent viac ako pred piatimi rokmi. Teraz je to aj hlavný motor miestnej ekonomiky.

Chudobní príbuzní

Dôchodcovia zo severovýchodu do tohto obrazu však nezapadajú: väčšina z nich nakupuje lacno na miestnom trhovisku, novučičké nákupné centrá ignorujú a radšej ako golf hrajú karty.

Polovica dôchodcov, ktorí trávia zimu v San-ja, musí vystačiť s mesačnou penziou v prepočte asi 400 eur. Tiesnia sa vo veľkých komplexoch ďaleko od mora alebo sú ubytovaní u miestnych obyvateľov.

„Takí turisti úrady príliš nenadchnú. Síce sa proti ich pobytu nestavajú, ale ani ho nepodporujú,“ hovorí sociológ Chuang Čcheng.

Náporu dôchodcov však nezodpovedá infraštruktúra, najmä kapacita nemocníc. Viac ako 200 miliónov Číňanov má viac ako šesťdesiat rokov a ich migrácia na juh bude silnieť, upozorňuje Chuang.

Prejavuje sa to podľa neho už aj v južných provinciách od Jün-nanu po oblasť Kuang-si.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Dôchodcovia #seniori