Slovanské hradisko v Afrike: Poliaci pátrajú po starovekom tajomstve

Tím poľských vedcov – archeológov a etnológov – z Univerzity v Štetíne, Poľskej akadémie vied a Univerzity Adama Mickiewicza sa tento rok v októbri zúčastní na expedícii do Afriky. Jej cieľ bude jasný – chystajú sa hľadať stopy slovanského opevnenia Karjat as-Sakaliba (Slovanská dedina).

02.04.2017 07:00
debata (31)

Toto hradisko založili povstaleckí slovanskí otroci, členovia stráže kráľovstva Nekor v pohorí Rif, na prelome 9. a 10. storočia. Dnes je toto územie súčasťou Maroka.

V tej dobe tvorili Slovania najväčšiu etnickú skupinu otrokov, s ktorými bohatí moslimovia obchodovali.

Názov Saqāliba (arabsky Siqlabi) odkazuje na unesených slovanských otrokov. Anglické slovo „otrok“, teda „slave“, je takisto odvodené z tohto základu.

Samozrejme, nie všetci otroci boli Slovania, avšak žili na slovanských územiach, preto ich „hádzali do jedného vreca“ a nerozlišovali.

Slovania v otroctve boli sluhami, háremovými konkubínami, eunuchmi, remeselníkmi, vojakmi a strážcami kalifov. Rovnakú úlohu ako v Osmanskej ríši mali aj severnej Afrike. Slovania tu strážili vládcov pred ostatnými Arabmi a Berbermi.

Po niekoľkých rokoch otroctva sa však rozhodli vydobyť si slobodu. Po krátkom zápase sa im podarilo ujsť do hôr, kde založili pevnosť Karjat as-Sakaliba.

Existenciu tejto opevnenej osady spomína ako jediný vo svojej Knihe ciest a kráľovstva Al-Bakr. Pátrať po nej začali poľskí archeológovia už v roku 2016 a koncom tohto roka v tom chcú pokračovať.

Vedci budú používať filologickú metódu v kombinácii s etnografickou metódou, ktorá zahŕňa spoluprácu s miestnym obyvateľstvom. Na prieskum v Maroku sa budú pripravovať návštevou archívov a knižníc.

V terénnej časti preskúmajú pohorie Rif a pokúsia sa presne lokalizovať niekdajšie sídla podľa topografických bo­dov.

Ak by bola ich expedícia úspešná, marocké hory by sa mohli stať novou turistickou atrakciou všetkých Slovanov.

Zdroj: Wikipedia.org; Slavorum.org

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Poliaci #Maroko #Afrika #Slovania #otroci #mestské opevnenie