Beduíni, púšte a pyramídy

Pre tých, ktorí hľadajú exotickú dovolenku, je Egypt veľmi vhodná destinácia. Oplatí sa sem vycestovať najmä pre veľmi prijateľné ceny. Týždenný pobyt v Egypte s polpenziou môžete kúpiť už v cene okolo pätnásťtisíc korún. A to je oproti niektorým exotickým destináciám, kde cena za pobyt dosahuje aj stotisícovú hranicu, naozaj zanedbateľná suma. Egypt je navyše atraktívny pre Slovákov nielen pre moderné hotelové komplexy a pláže, ale aj pre možnosť spoznať v tejto krajine pozostatky starovekej egyptskej kultúry.

23.05.2008 17:58 , aktualizované: 26.05.2008 17:58
Egypt
Egypt
debata

Najnavštevova­nejšie letoviská:
veľké masovo navštevované letovisko s dobrými možnosťami potápania, možnosť výletov ponorkou pod morskú hladinu, za návštevu stojí akvárium vo štvrti Ed-Dahar, letovisko sa nachádza neďaleko pamiatok v Luxore, ďaleko to turisti odtiaľto nemajú ani do Káhiry. ** Šarm Aš Šajch -**
stredisko na juhu Sinajského polostrova, výborné možnosti na potápanie a šnorchľovanie, ponúka veľa možností na športovanie, patrí však k najdrahším letoviskám v Egypte, čo sa týka cien nápojov alebo suvenírov.

Ďalšie strediská:
pokojné a pomerne lacné letovisko, stále je len v štádiu budovania hotelových komplexov, je takisto vyhľadávané potápačmi, neďaleko sa totiž nachádza medzi potápačmi preslávená Modrá diera, kde sú náročné ponory.

PAMÄTAJTE SI

v Egypte sa patrí služby čašníkov a chyžných oceniť bakšišom, teda prepitným

deň pracovného pokoja je v Egypte piatok

pozor na žraloky, nepodceňujte varovania domácich a plavčíkov

v krajine sa na črevné ťažkosti predáva liek Antinal, naše lieky na hnačkové ochorenia spôsobené baktériami v pitnej vode nezaberajú

ako suveníry sa z Egypta zvyčajne vozia papyrusy, vyberať môžete medzi lacnejším, priemyselne vyrábaným druhom a medzi originálnym ručne vyrábaným papyrusom, obľúbená je aj keramika zdobená staroegyptskými motívmi, výrobky z egyptskej bavlny a šíše – vodné fajky

na  trhu vyjednávajte, jednak lacnejšie nakúpite, jednak to patrí k miestnej tradícii a bez vyjednávania vám možno ani obchodník nebude ochotný svoj tovar predať

Ak chcete spoznať históriu

Určite pri spoznávaní Egypta nevynechajte hlavné mesto Káhiru, využite možnosti cestoviek zaplatiť si sem fakultatívny výlet. Hrobky faraónov a ďalšie egyptské pamiatky možno vidieť v Luxore, Karnaku, Údolí kráľov a ďalších destináciách. Cestovné kancelárie počas dovolenky organizujú zájazdy na tieto  turistami vyhľadávané miesta a ak chcete naozaj spoznať Egypt, vyberte sa aspoň do jednej lokality.

Ak sa chcete najesť

V Egypte sa vyhýbajte pre možnosť črevných ťažkostí nebalenej pitnej vode, aj ovocie si umývajte vodou z fliaš, pozor si dajte aj na ovocné a zeleninové šaláty. Základ egyptskej kuchyne tvoria hummus (nátierka zo strukovín) a kuchyňa sa drží tradičných islamských predpisov. Určite ochutnajte šawrmu (niečo ako gyros), baklavu (sladké pečivo). Pozor na rôzne zapekané zeleninové jedlá, môžu tam byť zapečené kúsky jahňaciny a toto mäso nie každému chutí.

PREČO EGYPT STOJÍ ZA NÁVŠTEVU

Káhira: hlavné mesto, veľa bazárov, za návštevu rozhodne stojí Egyptské múzeum.

Asuán: najjužnejšie letovisko, v meste možno vidieť veľa pamiatok.

Siwa: oáza na okraji Veľkého soľného jazera.

Kláštor svätej Kataríny: jeden z najstarších kláštorov na svete neďaleko Sinaja.

Luxor: Luxor je najstaršie staroveké kultúrne centrum Egypta. Leží asi 700 km južne od Káhiry. Všetky chrámy, obytné domy a iné budovy slúžiace živým boli postavené na východnom brehu Nílu. Západný breh bol pohrebiskom, kde sú významné miesta ako napríklad Údolie kráľov, Údolie kráľovien, Chrám kráľovnej Hatšepsut Luxor je v súčasnosti významným turistickým centrom Egypta, plným chrámových stavieb a hrobiek.

Gíza: dnes predmestie Káhiry, na okraji Líbyjskej púšte sú svetoznáme pyramídy, ktoré lákajú svojou mohutnosťou.

Údolie kráľov: k tomuto posvätnému miestu vás zavezie malý vláčik od autobusového odpočívadla. Postupne tu našli celkom 63 skalných hrobiek, ktoré sú fantasticky zdobené. Nie je na nich kúsok miesta, na ktorom by nebolo znázornené nejaké božstvo.

debata chyba