Inšpirácia pre náročných: 10 najkrajších dovolenkových rajov mimo pevniny

Väčšinu sveta pokrýva oceán a uprostred šírych vôd sa sem-tam ukazuje kúsok pevniny. Ostrovy majú svoje čaro, aj keď iba obmedzené priestorové možnosti. Mnohé na malom kúsku dokážu hýriť pestrosťou, nadmorskými výškami aj rôznymi živočíchmi.

12.12.2019 07:00
debata

Pozrite si výber zaujímavých ostrovov podľa CNN.com:

Milos, Grécko

Na juhozápadne súostrovia Kyklady sa na ostrove Milos stretajú biele skaly so zafrovými morom, aby spolu vytvorili čarovnú súhru, ktorá zo svojej krásy zrodila aj Méloskú Venušu – mramorovú sochu ženy, jeden z najznámejších príkladov helenistického umenia, z obdobia medzi rokmi 130 až 100 pred Kristom. Z prírody si vzali príklad aj tunajší obyvatelia, keď na svoje biele domy pripevnili modré , aby tak vytvorili symbiózu s farbami svojho ostrova.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Islands.com (@islands_com),

Bartolomé, Ekvádor

Sopečný ostrovček spolu s ďalšími tvorí slávne súostrovie Galapágy. Prírodná rezervácia je domovom tučniakov, krabov, morských leguánov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Galapagos landscapes.

Príspevok, ktorý zdieľa Cindy Pearson (@cindypearson2),

Frégate, Seychely

Uprostred Indického oceána tróni divoká krajinka, ktorá odoláva ruchu súrodencov rušného súostrovia. Pokoj Fregate strážia obrovské korytnačky, ktoré dobre poznajú tamojšie žulové útesy striedajúce piesočnaté pláže a súkromné zátoky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Наталья Варвина (@varvina),

Svätá Lucia, Malé Antily

Farebné domčeky vyzerajú na karibskom pobreží, pod strmými svahmi ostrova, ako obraz impresionistu. Nad celým dielom tróni dvojica sopiek, na úpätiach so sviežim lesom, v ktorom cez zahmlené cestičky prelietavajú farebné kolibríky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa St Lucia Is Paradise (@stluciaisparadise),

Jura, Škótsko

Divoké a vetrom rozdrvené vnútorné Hebridy sa rozpadli na bludisko skalnatých ostrovov. Drsnú krásu Jury definujú holé pahorky, ktoré volajú na prechádzku do kráľovstva jeleňov a orlov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Gorgeous colours and light this time of year #islandlife #autumnsun #paps #nofilter #jura

Príspevok, ktorý zdieľa Laura on Jura (@laurasayerhall),

Komodo, Indonézia

V tomto tropickom raji si svoje ružové pláže dobre strážia obrovské jaštery, varany komodské. Ich teritóriom je savana tiahnuca sa až po pobrežie s kryštáľovo čistou vodou. Aj v nej je pestro – potápači idú oči nechať na farebných koraloch, vlniacich sa chobotniciach či ohromujúcich veľrybách.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Explore Bali Travel Guide (@baligasm),

Senja, Nórsko

Aj sever má čo ponúknuť k ostrovnej téme. Krajina, ktorá s môže pýšiť viac ako 50 000 ostrovmi, má jeden klenot. Vysoké hory tu pijú z tmavomodrej vody, ktorú v lete osvetľuje nezapadajúce slnko a v zime zasa magická polárna žiara. Od skalnatých vrcholov národného parku Anderdalen po hlboké, ľadom chladené fjordy, je ostrov Senja dramatickým príkladom krásy Arktídy.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Visit Senja (@visitsenja),

Mo'orea, Francúzska Polynézia

Útes, ktorý obkolesuje ostrov, vytvára ideálny priestor na šnorchlovanie, hneď po vynorení zasa oči padnú na divokú džungľu, z ktorej sa ako zuby draka vystrkujú kamenné výčnelky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Forever mood. #parrotfishdiet #igotattackedbyalittlefish that’s a huge shark - naa that’s just an adolescent - @jthamilton37

Príspevok, ktorý zdieľa k10 (@k10schafer),

Palawan, Filipíny

Ostrov je súčasťou biosférickej rezervácie zapísanej na zozname UNESCO a je nádhernou kombináciou svetlého piesku a čistej vody. Drsné útesy a mangrovníky dobre ukrývajú mnohé tajné pláže, ktoré sú lákadlom pre návštevníkov. No jedinečným skvostom Palawanu je národný park Puerto Princesa s podzemnou riekou, ktorá preteká bludiskom vápencových jaskýň.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pictures From Asia (@pictures.from.asia),

Kaua'i, Spojené štáty americké

Ostrov sa zrodil zo sopečnej činnosti a dnes jeho zelené lesy poskytujú domov viacerým unikátnym vtáčím druhom, ktoré žijú iba na havajských ostrovoch.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Hawaii - Travel - Vacation (@hawaiis.best),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ostrovy