Uväznení v 'raji': Novomanželia sa pre vírus nemôžu dostať domov, účet ich asi zruinuje

Mala to byť dovolenka snov. A zo začiatku aj bola. Teraz prežívajú nútené medové týždne omnoho dlhšie, ako si naplánovali, a účet za pobyt v raji každým dňom narastá. Únik z dovolenkového rezortu je nemožný.

08.04.2020 07:00
debata

Bungalovy na stračích nôžkach nad tyrkysovým morom – to je dovolenka snov mnohých turistov. Krásne izby rovno nad vodnou hladinou ponúkajú rezorty na Maldivách, čarovnom súostroví v Indickom oceáne.

Pre romantickú a na ich pomery aj trocha extravagantnú svadobnú cestu v súkromnej chatke rezortu Cinnamon Velifushi Maldives sa rozhodli aj Olivia a Raul De Freitasovci, čerstvo zobratý pár z Juhuafrickej republiky, píše Nytimes.

Odcestovali 22. marca a v raji na vode plánovali pobudnúť 6 dní, píše Dailymail. Aj keď pred odjazdom mali obavy z cestovných obmedzení v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom, od svojej cestovnej agentúry nedostali žiadne upozornenia, naopak, ubezpečila ich, že všetci občania JAR sa budú môcť vrátiť domov odkiaľkoľvek.

Situácia sa však zmenila doslova zo dňa na deň a ich dlhý a komplikovaný let do Johannesburgu s trojhodinovým medzipristátím v katarskej Dohe sa zrazu ocitol len v rovine nedosiahnuteľné­ho sna.

A rýchlo zišlo aj z plánu požičať si čln, dopraviť sa na hlavný ostrov a skúsiť šťastie z tamojšieho letiska – ostrovný štát totiž tiež vyhlásil dopravné uzávery a zakázal presuny zahraničných turistov.

Juhoafrická ambasáda ich informovala, že na Maldivách podobne ako oni uviazlo ďalších 40 Juhoafričanov a ich jedinou možnosťou na presun domov je prenajať si na vlastné náklady spoločné lietadlo za v prepočte takmer 100 000 eur.

Vláda sa však spojila len s 20 z nich, takže aj náklady na jednotlivca by sa zdvojnásobili – aj to len v prípade, že by všetci boli ochotní zaplatiť a letieť.

Svet sa doslova zastavil, no ostatní hostia maldivského letoviska sa ešte stihli dopraviť do svojich domovov. Tak sa De Freitasovci stali poslednými hosťami ich vysneného rezortu, v ktorom však uviazli ako v zlatej klietke.

Cinnamon Velifushi Maldives ubytúva v tomto období zvyčajne okolo 180 dovolenkárov a ceny izieb sa začínajú od približne 700 eur za noc, píše Telegraph.

Rezort v podstate zaberá celý miniostrovček, takže niet ani kam ísť. Dni mladého páru sú preto dlhé a novomanželia ich vypĺňajú šnorchlovaním, polihovaním pri bazéne, hraním biliardu a futbalu so zamestnancami hotela a spaním.

Personál, ktorý je zvyknutý na obsluhovanie desiatok hostí, sa teraz stará o jediný pár a ten sa má ako v bavlnke. Pri raňajkách ich obletuje 9 čašníkov, kuchári im chystajú romantické večere, inštruktor potápania ich láka pod hladinu zakaždým, keď len prejdú okolo a večer sa im organizujú predstavenia.

Najviac vrások im však robí neustále narastajúci účet za nútené ubytovanie. Aj keď dostali od majiteľa veľkorysú zľavu, už teraz je jasné, že konečná cena „nekonečnej“ svadobnej cesty poriadne preriedi ich úspory, ba možno ich aj celkom zhltne. A treba myslieť aj na cenu leteniek domov, keď sa konečne uvoľní doprava.

Veľvyslanectvo im nakoniec pred niekoľkými dňami oznámilo, že sa občania JAR uviaznutí na Maldivách majú sústrediť v inom letovisku, a tak si zbalili tašky a čln ich odviezol na určené miesto, kde spolu s ďalšími dvoma desiatkami turistov budú čakať na ďalšie inštrukcie.

Dátum odchodu je stále neznámy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maldivy #koronavírus