Turisti, pozor: Dovolenkový raj zavádza väzenie za nemanželský sex, za šírenie komunistických myšlienok hrozia 4 roky

Indonézsky parlament schválil nový trestný zákonník, ktorý okrem iného zakazuje nemanželský sex a spolužitie nezosobášených párov. Nová norma, ktorá sa bude vzťahovať na Indonézanov aj cudzincov, počíta s trestom až jedného roka väzenia za pohlavný styk osôb, ktoré neuzavreli manželstvo. Zákon musí ešte podpísať prezident, uviedli agentúry AP a Reuters. Platnosť zákazu aj pre cudzincov kritizujú okrem iného firmy podnikajúce v cestovnom ruchu.

06.12.2022 11:00
debata (6)

Nový trestný zákonník má vstupovať do platnosti postupne v najbližších troch rokoch. Teraz je v Indonézii trestná manželská nevera, ale nie predmanželský sex.

Podľa predstaviteľa ministerstva spravodlivosti Alberta Ariesa tresty za nemanželský sex a spolužitie majú ochrániť inštitúciu manželstva. Podľa neho bude smieť oznámiť nemanželský sex či neveru len obmedzený okruh ľudí, a to rodičia, deti či manželia tých, ktorí sa dopustili daných činov. To podľa agentúry AFP výrazne obmedzuje pôsobnosť zákona.

Indonézia, tanečnice, Bali Čítajte viac V exotickom raji dovolenkovali milióny turistov. V roku 2021 ich prišlo iba 45

Nový zákonník kritizujú zástupcovia firiem podnikajúcich v cestovnom ruchu. Podpredseda profesijného združenia Maulana Yusran označil zákon za „úplne kontraproduktívny“.

Podnikatelia sa obávajú, že tresty za nemanželský sex a spolužitie nezosobášených párov by mohli odradiť zahraničných turistov v čase, keď sa cestovný ruch spamätáva po pandémii covidu-19.

V Indonézii je mnoho populárnych turistických destinácií, napríklad ostrov Bali.

Schválenie zákonníka podľa agentúry ukazuje na posilňovanie konzervatívnych síl v najľudnatejšej moslimskej krajine na svete. Podľa kritikov nové paragrafy posilnia policajnú kontrolu nad morálkou, napísal Reuters.

Zákonník bude tiež trestať rúhanie, šírenie informácií o antikoncepcii či urážky hlavy štátu a viceprezidenta.

Za šírenie komunistických myšlienok budú hroziť až štyri roky väzenia.

Tresty budú aj naďalej hroziť za potraty.

arabská káva, pochutina Čítajte viac 70 % kávy a 30 % marihuany - recept na zakázaný nápoj, ktorý môže stáť život

Vzhľadom na rozsiahle zmeny bude nové znenie trestného zákonníka vstupovať do platnosti postupne počas troch rokov, uviedol námestník ministra pre legislatívnu činnosť a ľudské práva Edward Omar Sharif Hiariej.

Nový trestný zákonník kritizuje aj ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch. Podľa nej trestanie kritiky ústavných činiteľov odporuje medzinárodnému právu. Vláda uviedla, že objasní, čo sa bude považovať za urážku trestanú zákonom a kritiku, za ktorú nebude hroziť postih.

„Návrh zákona ukazuje, že zahraniční akademici majú pravdu, že naša demokracia je nepochybne v úpadku,“ povedal agentúre AFP šéf indonézskej pobočky organizácie Amnesty International Usman Hamid.

Proti schváleniu zákona v Jakarte demonštrovala stovka ľudí. Desiatky mimovládnych organizácií označili v spoločnom texte zmenu zákonníka za protidemokratickú.

Ochrancovia ľudských práv sa okrem iného obávajú vplyvu novej normy na sexuálne menšiny, pretože Indonézia nepovoľuje rovnopohlavné manželstvo.

Podľa zástancov nového trestného zákonníka nastal čas vzdať sa súčasnej normy, ktorú Indonézia zdedila po holandskej koloniálnej nadvláde, ktorá skončila v roku 1949. Predchád­zajúce snahy o zmenu zákonníka zastavili v roku 2019 silné protesty.

Svadba, Lombok, Indonézia Čítajte viac Pozvali ma na exotickú svadbu do Indonézie. Slovenskú, aj s ľudovkami! Bali, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka Čítajte viac Pes a pas nejdú dokopy. Kvôli zvieraťu sa medové týždne zmenili na nočnú moru Bali, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka Čítajte viac Herec tancoval nahý na posvätnej hore. Za trest ho deportujú
6 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #sex #indonézia #Bali