Neznámy kút sveta sa mení na dovolenkového tigra

Tento názov si zapamätajte: Rás al-Chajmá. Slováci ho zatiaľ extra nepoznajú, ale už čoskoro sa výrazne objaví v ponukách cestoviek. Emirát s týmto menom sa mení na dovolenkového tigra. Na rozdiel od rozprávkovo bohatých, nepomerne väčších a známejších bratov Dubaja a Abú Zabí sa však otvára každému. Teda nielen majetným turistom, ktorí dovolenku spájajú s luxusným nakupovaním. V Rás al-Chajmá sú nižšie ceny, ale služby na najvyššej úrovni. Navyše okrem exkluzívnej dovolenky pri mori láka aj na dobrodružné zážitky v horách.

01.04.2023 05:30
debata

Vízia, cieľ, plán… Malá krajina ležiaca pri námornej bráne do Perzského zálivu, blízko Hormuzského prielivu, by mohla byť inšpiráciou aj pre Slovensko. Nemá ropu ani nerastné suroviny. Jej obyvatelia sa donedávna živili najmä rybolovom, obchodom na mori i súši, no najmä chovom hydiny a poľnohospodárstvom. Prší tam totiž častejšie ako inde v Spojených arabských emirátoch. Majú však niečo cennejšie ako je ropa – sú tam výdatné pramene pitnej vody, z ktorých je dosť vody aj na zásobovanie ostatných emirátov.

1-RAK-X-Jebel-Jais-Flight-Worlds-Longest-Zipline-Launch-Platform Čítajte viac Dolu hlavou zo skalného masívu: Rýchlosť 120 až 160 km/h

V súčasnosti však Rás al-Chajmá, v ktorom žije dohromady zhruba toľko domáceho obyvateľstva ako na bratislavskom sídlisku Petržalka, a to iba na ploche veľkej ako polovica nášho Tatranského národného parku, zažíva revolučný prerod. Masívne investuje, buduje modernú infraštruktúru pre cestovný ruch. Láka na piesočnaté pláže, a to aj na umelých polostrovoch a ostrovoch, na špičkové hotely i celé rezorty a jedinečné atrakcie v horskom masíve. Ako sa z malej a neveľmi bohatej krajiny rodí dovolenková veľmoc, hovorí výkonný riaditeľ Úradu pre rozvoj turizmu emirátu Rás al-Chajmá Raki Phillips. Rozhovor vznikol počas podujatia Arab Aviation Summit, kde mala Pravda zastúpenie.

Nový dovolenkový tiger. Poznáte ho?

Piesočnaté pláže, hotely, ba i celé rezorty. Azúrové more, ale aj dobrodružstvo v horách. Pozrite si, ako sa emirát Rás al-Chajmá mení zo zabudnutého kúta sveta na dovolenkového tigra. Láka nielen na dobré ceny a služby, ale aj svetové atrakcie a zážitky na ziplajnách, bobových dráhach či pri odhaľovaní tajomstiev lovu morských perál.

Fotogaléria
Al Marjan - umelé ostrovy a polostrovy, nové...
Hotel Movenpick na Al Marjan už objavili aj...
+37Najsevernejší zo Spojených arabských emirátov...

Rás al-Chajmá je jedna z najrýchlejšie rastúcich destinácií na Blízkom východe. Prečo by mali Slováci prísť na dovolenku práve k vám?

Ľudia chcú po pandémii opäť naplno žiť a užívať si. Zároveň chcú byť v bezpečí. To je samozrejmosť, ku ktorej ponúkame celkom nové piesočnaté pláže, nové hotely i celé rezorty. Nájdete u nás autenticitu, originalitu, alternatívne zážitky, a to všetko s dôrazom na udržateľnosť. Rás al-Chajmá je známy ako „emirát prírody“. Naše cenové ponuky v kombinácii s atrakciami a prírodnými krásami nateraz nemajú konkurenciu. Ocenili to aj renomované médiá. Magazín Time vlani zaradil Rás al-Chajmá do rebríčka World's Greatest Places a podľa CNN sme najlepšou cestovateľskou destináciou pre rok 2023. Objavili nás už aj prví dovolenkári zo strednej Európy, návštevníci z Česka, Poľska i zo Slovenska.

Poznáte počty Slovákov? Koľko turistov pricestovalo minulý rok dovedna a aké máte ambície v najbližších rokoch?

Vlani sme zaznamenali rekord – historicky najvyšší počet návštevníkov za rok – vyše 1,13 milióna prenocovaní. Predstavuje to medziročný nárast o 15,6 %. Zahraničných dovolenkárov prišlo o 40 % viac oproti roku 2021, pričom Slovensko prinieslo 1,07-percentný podiel. Začíname, ale náš cieľ je do roku 2030 každoročne prilákať tri milióny návštevníkov!

To nie je málo na to, že pred niekoľkými rokmi väčšina ľudí nielen v našom regióne strednej Európy, ale ani vo svete nevedela, kde emirát Rás al-Chajmá leží. Čomu úspech pripisujete?

Vízii a odhodlaniu. Máme všetko pre to, aby sme uspokojili rôznorodé nároky cestovateľov – či už je to more, pláže, príroda, rodinná zábava, kultúra, história, dobrodružstvo, adrenalín… Máme nielen úžasné pláže a pokojné púšte, ale na skok od mora aj atraktívne hory. Všetko je na dosah. Vďaka priamym spojeniam z Európy a Ázie sme pre dve miliardy ľudí vzdialení len štyri hodiny letu. To, že sme skutočne blízko, vedia už aj Slováci.

Sme malá krajina, ale máme veľké ambície.

Mohutné investície do infraštruktúry a služieb vidno v emiráte na každom kroku. Aká je vaša filozofia?

Kľúčom k úspechu je udržateľný rast, zdravý a k prírode priateľský cestovný ruch. Už sme vyčlenili 500 miliónov AED, v prepočte zhruba 135 miliónov eur, na rozvoj viac ako 20 účelových turistických projektov, ktoré zlepšia naše prírodné prostredie. Investujeme aj do ochrany kultúrneho dedičstva, so štyrmi predbežnými lokalitami UNESCO; diverzifikujeme naše portfólio o trvalo udržateľné ubytovanie v horách na Jebel Jais, aby sme poskytli aktívny zážitok z hôr. Súčasne smerujeme k inkluzívnejšiemu cestovaniu. Ľudia so zdravotným postihnutím a špeciálnymi potrebami minú ročne približne 8 miliárd eur na služby cestovného ruchu a Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že počet takýchto ľudí sa do roku 2050 zdvojnásobí na dve miliardy. Pacujeme na tom, aby sme boli ešte lepšie pripravení prijať aj toto dôležité cestovateľské publikum.

zväčšiť Výkonný riaditeľ Úradu pre rozvoj turizmu... Foto: Ras Al Khaimah Tourism Development Authority
Raki Phillips CEO 1 Výkonný riaditeľ Úradu pre rozvoj turizmu emirátu Rás al-Chajmá Raki Phillips na podujatí Arab Aviation Summit 2023 poskytol Pravde rozhovor.

V čom konkrétne sa Rás al-Chajmá líši od iných krajín, kam radi chodia turisti zo Slovenska. Ako by ste sa porovnali povedzme s Chorvátskom, Talianskom, so Španielskom, s Gréckom či Bulharskom?

Ponúkame pestrosť, rôzne zážitky, rozdielne destinácie. Vítame všetkých. Aj tých, čo si chcú užiť pokoj, relax či luxus. Aj tých, ktorí túžia po nových zážitkoch, aktívnom oddychu, nedotknutej a drsnej prírode, ba dokonca vzrušujúcom dobrodružstve na adrenalínových atrakciách.

A keby ste sa mali porovnať doma v Spojených arabských emirátoch? V čom ste iní od Dubaja či Abu Zabí?

Sme menší, ale máme veľké ambície. Naším cieľom je stať sa destináciou budúcnosti poháňanou udržateľnosťou, dostupnosťou a diverzifikáciou. Sme agilní, čo nám umožňuje rýchlo sa meniť a implementovať dynamické stratégie, ktoré sa už osvedčili.

Buďte konkrétnejší. Koľko nových hotelov, rezortov či atrakcií vzniklo dovedna za posledné roky a čo ešte plánujete?

Vlani stúpla ubytovacia kapacita v hoteloch o 17 percent na vyše 8 000 izieb, apartmánov a bungalovov. Čiastočne to bolo vďaka trom novým rezortom, ktoré otvorili The Intercontinental Hotels Group (IHG), Mövenpick a Radisson. V investíciách do rozširovania kapacít pokračujeme a čoskoro pribudne ďalších 6 533 ubytovacích jednotiek od svetoznámych značiek, ako sú Anantara, Sofitel, Marriott a Nobu. Nárast oproti súčasnému stavu bude okolo 70 percent, čo patrí medzi najvyššie miery rastu v SAE. Okrem toho napríklad v roku 2026 plánujeme otvoriť Wynn Resort v hodnote niekoľkých miliárd dolárov. V spolupráci s Marjan a RAK Hospitality Holding ide o najväčší priamy zahraničný investičný projekt v oblasti cestovného ruchu. Nehnuteľnosť má prilákať nový segment cestovateľov. Bude to viacúčelový integrovaný rezort s vyše tisícovkou izieb, nákupnými, konferenčnými a kongresovými priestormi, wellnessom. Bude tam viac ako desať reštaurácií, salóniky, herne…

Peter Kršík Čítajte viac Slovák je už roky masérom dubajského šejka. Ako sa zamestnal u jedného z najbohatších ľudí sveta?

Čo odporúčate návštevníkom Rás al-Chajmá navštíviť a prečo? Akých turistov zo Slovenska chcete prilákať – sólo cestovateľov, páry, rodiny s deťmi, priaznivcov dobrodružstiev a adrenalínových športov?

Ponúkame pre každého niečo. Vzrušujúci zážitok pre všetkých podľa gusta jednotlivca. Čo vás zaujíma?

V drsných horách na severe Rás al-Chajmá neďaleko najvyššej hory Spojených arabských emirátov – Jebel Jais – ste vybudovali unikátny „activity“ park. Je príjemná zmena tam byť, teplota je o 10 stupňov nižšia ako pri mori, len tento fakt by však na návštevu turistom nestačil. Čo všetko ste tam vybudovali?

Rás al-Chajmá je dobrodružným centrom Blízkeho východu. V Jebel Jais Adventure Park môžete zažiť množstvo aktivít, ktoré vyhovujú všetkým vekovým kategóriám a schopnostiam. Popri najdlhšej sieti horských turistických chodníkov v SAE tam nájdete Jebel Jais Flight – najdlhšia zipline na svete, Jais Sky Tour – sériu siedmich prepojených zipline dovedna s dĺžkou 5 km a Jais Sledder – najdlhšiu bobovú dráhu na Blízkom východe. V pohorí sa nachádza aj prvý tábor Bear Grylls Explorers v regióne, kde si môžete osvojiť zručnosti prežitia a potom sa vydať do divočiny na neopakovateľné dobrodružstvo svojho života. Na vrchole hory sa tiež nachádza najvyššie položená reštaurácia v Spojených arabských emirátoch – 1 484 by Puro. Číslo znamená nadmorskú výšku, je odtiaľ úžasný výhľad na emirát a Arabský záliv. Čoskoro pribudnú dva nové hotely aj tu.

Jednou z najväčších atrakcií emirátu je najdlhšia zipline na svete v pohorí Jebel Jais. Ako vznikol tento nápad a koľko peňazí stálo vybudovanie tejto atrakcie?

Bola to významná investícia, a nešetrili sme na nej. Chceli sme, aby to bola nielen vzrušujúca, ale aj bezpečná atrakcia pre všetkých návštevníkov. Projekt stál približne 20 miliónov AED, teda okolo 5,4 milióna eur. Dve paralelne zavesené oceľové laná sa tiahnu na vzdialenosť 2,83 kilometra. Spustenie sa zhora trvá zhruba tri minúty. Zavesený na lane „letíte“ ponad údolie rýchlosťou 120 až 160 km/h. Štartuje sa na plošine v nadmorskej výške 1 680 metrov.

Máme všetko a sme blízko. Pre dve miliardy ľudí sme vzdialení len štyri hodiny letu.

Okrem adrenalínu ponúkate aj pokojnejšie aktivity – výlety.

Máme bohatú kultúru a históriu. V Rás al-Chajmá sa nachádza vyše tisíc archeologických nálezísk, 65 pevností. Štyri lokality sú uznané v predbežnom zozname svetového dedičstva UNESCO – Julfar, Jazirah al-Hamra, Shimal a Dhayah. Nachádza sa u nás aj Suwaidi Perls Farm – jediná perlová farma v Spojených arabských emirátoch, kde môžete na vlastnej koži zažiť starodávnu arabskú tradíciu lovu perál. Prírodná rezervácia Al Wadi je zasa krásnym, nedotknutým púštnym útočiskom, kde sa voľne pohybujú vzácne pôvodné druhy voľne žijúcich živočíchov. Pre návštevníkov, ktorí chcú zažiť slávnu arabskú pohostinnosť, máme celý rad púštnych táborov a kulinárskych zážitkov, ako aj vzrušujúce jazdy v dunách na buginách či tradične na ťavách. Vychutnať si pohľad na emirát z úplne novej perspektívy môžete napríklad aj z gondoly teplovzdušného balóna nad púšťou Al Wadi. Jednoducho, u nás sa nájde niečo pre každého.

Okrem dovoleniek chcete lákať aj na oslavy.

To je pravda. Iba nedávno sme spustili úplne nový svadobný certifikačný program, vďaka ktorému je plánovanie rýchlych svadieb u nás jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Umožňujeme plánovačom svadieb prístup k e-platforme, ktorá uľahčuje vybavovanie všetkého okolo civilného obradu a využíva sériu komplexných motivačných balíkov.

Rás al-Chajmá

  • Najsevernejší emirát SAE, nemá ropu ani iné vzácne nerastné suroviny.
  • Zaberá iba niečo málo nad 2 percentá rozlohy celých Spojených arabských emirátov a má zhruba 265-tisíc obyvateľov.
  • Zo všetkých emirátov leží najbližšie k Hormuzskému prieplavu, na severe hraničí so Sultanátom Omán.
  • Väčšinu územia zaberá púšť a hory. Ťaží sa tam kameň a mramor, pestujú zeleninu, ovocie, chovajú hospodárske zvieratá, majú najvýdatnejšie zásoby vody v SAE.
  • Obyvateľstvo sa venuje najmä obchodu, v posledných rokoch sa sústreďujú na budovanie modernej a k životnému prostrediu priateľskej infraštruktúry pre cestovný ruch; vyrastajú tam nové hotely i celé dovolenkové rezorty, jedinečné atrakcie, organizujú športové i extrémne a adrenalínové podujatia, stavajú nové cesty, prístavy, modernizujú letisko.
  • Emirát má bohatú námornú históriu a tradíciu v love perál.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #more #hory #Dubaj #exotika #adrenalín #rodina a deti #zipline #Rás al-Chajmá