Vysokohorské túry sú už zakázané

Výstup na Kriváň či Rysy je od utorka zakázaný. Vo Vysokých, Západných a Belianskych Tatrách sa už po 32. raz začala sezónna uzávera vysokohorských chodníkov. Potrvá do 15. júna a jej dôvodom je ochrana prírody - kamzíkov, svišťov a vegetácie. Do budúcnosti však odborníci navrhujú zmiernenie striktného sezónneho zákazu. Na poľskej strane Tatier sú už teraz turistické chodníky prístupné celoročne.

02.11.2011 08:47
Vysoké Tatry, hory, turistika, turisti Foto:
Sezónna uzávera vysokohorských chodníkov vo Vysokých a Západných Tatrách sa začala v utorok a potrvá do 15. júna. Naďalej sa však môžu robiť túry po chaty. Na snímke turisti v okolí zamŕzajúceho Popradského plesa v Mengusovskej doline vo Vysokých Tatrách.
debata

,,Je to ako s deväťdesiatkou a stotridsiatkou na diaľnici. Nie každý to dodržuje. Absolútne rešpektovanie sezónnej uzávery neexistuje, ale nemôžeme hovoriť o desiatkach percent porušovateľov. Uvedomenie si hodnôt prírody je podľa mňa lepšie ako pred dvadsiatimi alebo tridsiatimi rokmi. Pomerne zložité obdobie z tohto pohľadu je začiatok júna," vysvetľuje hovorca Štátnych lesov Tatranského národného parku Marián Šturcel.

Horské prostredie je dostupné približne po hornú hranicu lesa a po úroveň vysokohorských chát, okrem Chaty pod Rysmi. Sezónna uzávera sa týka 37 úsekov chodníkov. Na necelých osem mesiacov tak bude neprístupných asi 230 kilometrov turistických trás.

Od 21. decembra do 15. apríla môžu do vysokohorského prostredia vstupovať iba organizovaní skialpinisti a horolezci podľa podmienok návštevného poriadku Tatranského národného parku. Kto zákaz poruší od upozornenia a zabránenia v pokračovaní po trase môže dostať aj blokovú pokutu do výšky 66 eur.

,,Už niekoľko rokov je diskusia okolo tohto inštitútu, už pomerne dlho sa pripravuje nový návštevný poriadok Tatranského národného parku, kde sa uvažuje o časovom a priestorovom prehodnotení tejto sezónnej uzávery. Možno, že lokálne dôjde k úpravám, určitému zmäkčeniu, ešte sa to bude dôkladne zvažovať," tvrdí hovorca Štátnych lesov Tatranského národného parku Marián Šturcel.

Podľa riaditeľa Správy Tatranského národného parku Pavla Majka sa netreba obávať, že dôjde k poškodeniu prírody, ak zákaz zmiernia. ,,Nepôjde o pustenie oprát z rúk, ale demagogické obmedzovanie nemá dôvod. Napríklad tam, kde mala kamzičia zver zimovisko pred dvadsiatimi rokmi, ho dnes už nemá. V Žiarskej doline zase nevidíme dôvod, aby bol uzavretý chodník na Baranec, tam majú výnimku už druhý rok," povedal. Zmiernenie striktnej uzávery by sa mohlo dotknúť napríklad aj prechodu z Bielovodskej doliny na Sliezsky dom.

No kým sa stane nový návštevný poriadok Tatranského národného parku realitou, musí sa najskôr zmeniť zákon o ochrane prírody a vyriešiť zonácia.

Náčelník Horskej záchrannej služby v oblastnom stredisku Západné Tatry Roman Švanda by zmenu uvítal. Podľa neho sa ľudia s prírodou viac zžijú nie na základe striktných príkazov a zákazov, ale ak do nej budú chodiť. ,,Čím viac ich od nej budeme odtŕhať, tým to bude horšie," myslí si. Na druhej strane pripúšťa, že pre záchranárov to bude ťažšie. ,,Najmä zo začiatku, kým si ľudia zvyknú na podmienky, ktoré sú typické pre prechodné obdobia a v zime," hovorí.

,,V niečom to možno bude lepšie, ale predpokladám, že úrazovosť sa zvýši. To ukáže len čas," hovorí náčelník Horskej záchrannej služby, oblastné stredisko Vysoké Tatry, Martin Kulanga. Pripomína, že úrazovosť sa zvýšila aj v lete.

Počas letnej turistickej sezóny zahynulo v slovenských horách osem ľudí, z toho šesť vo Vysokých Tatrách. ,,Rapídne narástol počet návštevníkov, pretože ľudia asi pre krízu menej cestovali do zahraničia. Teda narástol aj počet úrazov, nešťastia sa stávajú," povedal Kulanga.

debata chyba