V Slovenskom raji otvorili prvý náučný chodník pre vozičkárov

V Slovenskom raji otvorili prvý náučný chodník pre telesne postihnutých nielen v tomto národnom parku, ale na celom Slovensku. „Pôvodne sme uvažovali nad geologickým chodníkom, ale naskytla sa možnosť spraviť projekt prístupný pre telesne postihnutých,“ uviedol iniciátor vytvorenia náučného chodníka Stratenským kaňonom v Slovenskom raji Vladimír Mucha.

06.11.2011 13:39
stratena
debata

Chodník vedie po starej ceste, ktorá sa využívala až do vybudovania cestného tunela pri Stratenej. Na trase dlhej približne 1,1 kilometra s prevýšením približne dva metre je desať náučných panelov, ktoré sú osadené vo výške vhodnej na čítanie aj pre vozičkárov. Jednotlivé panely sa venujú flóre, faune, turistike, jaskyniam, ako aj významnej postave z histórie regiónu a bulharskému panovníkovi Ferdinandovi Cobourgovi.

Ľudmila Mlynárová zo Slovenského zväzu zdravotne postihnutých v Spišskej Novej Vsi uvítala túto aktivitu. „Už teraz mám v myšlienkach taký jednodňový výlet, kde by sme mohli vidieť túto krásu na vlastné oči s našimi deťmi a rodičmi.“ Príroda v Stratenskom kaňone je podľa nej veľmi krásna. Výhodou tohto chodníka, v porovnaní s podobnými, napríklad vo Vysokých Tatrách, je podľa nej to, že je tu rovná cesta, nenáročná a vhodná aj pre menej zdatného vozičkára. „Chodník je výnimočný tým, že je asi prvým náučným chodníkom pre vozičkárov na Slovensku a aj tým, že všetky náučné panely sú osadené do skaly,“ dodal Mucha.

Stratenský kaňon v Slovenskom raji, ktorým vedie už desiaty náučný chodník, je podľa Muchu zaujímavý tým, že je to „úchvatný prírodný amfiteáter horného toku Hnilca.“ Celý kaňon je zaujímavý nielen krajinársky, ale je to aj prírodne vzácne územie. Kaňon je súčasťou národnej prírodnej rezervácie Stratená. Chodník sa začína aj končí po oboch stranách stratenského tunela na ceste I/67. Pre turistov je najvhodnejšie zastaviť na parkovisku pred tunelom od Rožňavy.

debata chyba