Vstupné do Tatier sa vyberať nebude

Turisti sa spoplatenia vstupu do niektorých častí Tatier obávať nemusia. Chystaná novela zákona o ochrane prírody dáva síce štátnym ochranárom možnosť vyberať poplatky, tí sa ju však zatiaľ využiť nechystajú.

18.09.2013 12:24
debata (1)

O zavedení vstupného do nášho najväčšieho národného parku neuvažuje ani ministerstvo životného prostredia.

O zavedení vstupného do najväčšieho národného... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Vysoké Tatry, turistika, cestovný ruch O zavedení vstupného do najväčšieho národného parku na Slovensku neuvažuje ani ministerstvo životného prostredia.

Spoplatniť vstup do chránených území je možné podľa zákona aj dnes. Štátnym ochranárom sa to však neoplatí, pretože výnosy zo vstupného by museli odvádzať environmentálnemu fondu a nemohli by s nimi nakladať sami. Pripravovaná novela zákona o ochrane prírody a krajiny by mala od budúceho roka umožniť, že výnos by dostávali priamo ochranári, ktorí by ich tak mohli použiť na údržbu chodníkov či vybudovanie odpadkových košov a toaliet. Riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko by síce nebol proti, žiadna zmena sa však podľa neho nechystá. Zelený rezort vstupné do Tatier vylúčil. „Ani ministerstvo životného prostredia, ani Štátna ochrana prírody nepripravuje žiadne plošné spoplatňovanie vstupu do národných parkov alebo chránených území vrátane Tatranského národného parku. Pre pripravovanú zonáciu vo viacerých lokalitách to ani nie je možné,“ uviedol hovorca rezortu Maroš Stano. Novela podľa rezortu len umožní, aby bol prípadný poplatok príjmom ochranárov, a nie envirofondu. Tí v súčasnosti vyberajú vstupné len do jaskýň vo svojej správe.

Podľa riaditeľa Pavla Majka je predčasné hovoriť o tom, či po prijatí zákona dôjde k zmene aj pri vstupnom „Ak ho schvália, možno sa tým budeme zaoberať, ale teraz je to zbytočné. Ale ak by vstupné v budúcnosti zaručilo lepšiu kvalitu chodníkov v Tatrách, prečo nie?“ pýta sa. Údržbu na chodníkoch podľa neho musia dnes vykonávať Štátne lesy TANAP-u a chýbajú im aj peniaze na vybudovanie chemických toaliet, odpadkových košov, mostíkov či zábradlí.

Poplatky sa dnes u nás vyberajú len v Slovenskom raji. Celodenný vstup pre dospelého je 1,50 eura, pre dieťa do 15 rokov a seniorov nad 62 rokov 50 centov. Deti do 6 rokov majú vstup zadarmo. Návštevník však neplatí za vstup do chráneného územia, ale za možnosť využitia technických zariadení, ako sú visuté konzoly či mostíky. Peniaze idú samospráve, nie ochranárom. Poliaci na rozdiel od nás Tatry spoplatňujú už dvadsať rokov. Dospelému návštevníkovi sa za celodenný vstup odľahčí peňaženka približne o jedno euro. „Funguje im to bez problémov. Za peniaze potom zlepšujú kvalitu služieb,“ vysvetľuje Majko. Ak by sa niekedy v budúcnosti schyľovalo k spoplatneniu našich Tatier, Majko netuší či by bola cena vstupného podobná ako v Poľsku, ani na ktoré lokality by sa vzťahovalo. Ako dodal, nad výškou vstupného sa nezamýšľal, keďže v blízkej budúcnosti žiadne nehrozí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #turizmus