Mount Everest trpí - dlávi ho množstvo horolezcov aj smetí

Vrchol najvyššej hory sveta Mount Everest začína pripomínať rušnú križovatku. Za dobrého počasia na ňom vzniká doslova zápcha spôsobená množstvom horolezcov. Nepálska vláda preto plánuje zaviesť viacero zmien.

27.03.2014 06:00
Nepal Crowded Everest Foto: ,
Zápcha na Mount Evereste.
debata

Nové opatrenia majú podľa tamojších úradov platiť už na jar. Nepálske ministerstvo turistiky uviedlo, že budú umiestnené oddelené laná pre stúpajúcich a pre zostupujúcich horolezcov blízko vrcholu. Vládni predstavitelia budú zároveň v základnom tábore pri veľhore dôsledne monitorovať pohyb horolezcov v jarnej horolezeckej sezóne, ktorá trvá od marca do mája.

Opatrenia, ktoré nepálska vláda zavádza v spolupráci s usporiadateľmi expedícií, prišli po rokoch kritiky, že Nepál nerobí dosť pre vysporiadanie sa s rastúcim počtom horolezcov na Mount Evereste. Vďaka poplatkom od expedícií horolezcov pritom miestne úrady získavajú milióny dolárov.

Vrcholky na prenájom

Okrem tejto novinky Nepál zvažuje aj prenajímanie menej frekventovaných himalájskych vrcholkov súkromným turistickým spoločnostiam. Vláda dúfa, že by sa tak znížil počet horolezcov na Mount Evereste a zároveň by tieto financie pomohli miestnej ekonomike.

V rámci tohto plánu by si nepálske aj zahraničné súkromné firmy a spoločnosti mohli prenajať niektorý z 326 otvorených himalájskych vrcholov a propagovať ho ako novú turistickú destináciu. Zatiaľ však nie je jasné, od kedy by nepálska vláda mohla začať tento plán uskutočňovať. Ministerstvá ešte dolaďujú také podrobnosti , ako koľko vrcholkov by bolo na prenájom a tiež na akú dlhú dobu.

Vrchol najvyššej hory sveta fascinuje mnohých... Foto: SITA/AP, Gurinder Osan
Nepal Everest Vrchol najvyššej hory sveta fascinuje mnohých horolezcov.

Okrem vlastných odpadkov aj cudzie

V posledných týždňoch Nepál zaviedol celý rad opatrení na posilnenie turistiky, ktorá je kľúčová pre miestne hospodárstvo. Zároveň sa ale snaží pribrzdiť davy mieriace na Mount Everest. Oficiálni činitelia napríklad znížili poplatky za výstup na ďalšie hory a vydali nariadenie, na základe ktorého musí každý horolezec zniesť z Mount Everestu okrem svojich vlastných odpadkov zniesť najmenej osem kilogramov ďalších, ktoré sa za roky na hore nakopili.

debata chyba
Viac na túto tému: #horolezci #odpadky #Nepál #Mount Everest #najvyššia hora