Turisti v Slovenskom raji sa môžu výnimočne dostať na Gačovské skaly

Nadšenci Slovenského raja majú možnosť dostať sa v sobotu do lokality, ktorá nie je bežne dostupná pre návštevníkov po turistických chodníkoch.

30.05.2014 06:00
Slovenský raj Foto:
Divokú krásu Slovenského raja možno obdivovať po celý rok.
debata

Klub slovenských turistov Dobšiná v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Slovenský raj pripravil na sobotu prechod Slovenským rajom na trase Biele Vody, Zejmarská roklina, Geravy, Gačovské skaly, Dedinky. „Slovenský raj je národným parkom, ktorý sa dá spoznávať celý život a my k tomu chceme prispieť. Pre záujemcov sme pripravili prechod vzácnymi Gačovskými skalami pod dohľadom sprievodcu,“ uviedol riaditeľ oblastnej organizácie Ján Deneš.

Podľa riaditeľa Správy Národného parku Slovenský raj Tomáša Dražila je prechod zaujímavý už len tým, že vedie jedinou roklinou na južnej strane Slovenského raja. Samotné Gačovské skaly sa nachádzajú v Národnej prírodnej rezervácii Stratená mimo turistických trás. Dostať sa k nim dá len so sprievodcom. Turisti prechádzajúci touto trasou budú môcť vidieť pôvodné bukové lesy v tejto časti Slovenského raja. „Gačovské skaly sú zaujímavým skalným biotopom z botanického hľadiska a je odtiaľ nádherný výhľad na údolie Hnilca,“ uviedol Tomáš Dražil.

Záujemcovia o prechod Zejmarskou roklinou sa stretnú v sobotu o 8:30 na zastávke autobusov v Dobšinej alebo sa môžu k účastníkom pridať o 9:00 na zastávke Mlynky-Biele Vody. Organizátori stretnutia nezabudli ani na tých, ktorí by chceli prísť zo severnej strany Slovenského raja. Tí sa stretnú už o 6:30 pri infocentre na Podlesku. Táto skupina prejde Slovenským rajom cez Glac, smerom na Geravy, kde sa pripojí k skupine z južnej strany. Odtiaľ budú môcť záujemcovia pokračovať v spoločnej ceste na Gačovské skaly.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovesnký raj #Gačovské skaly